De brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zal blij zijn dat de werelddekking in de zorgverzekeringen in ieder geval voorlopig gehandhaafd blijft. Het kabinet wil die gaan afschaffen, maar ZN vindt dat geen goed idee. Overigens gaat het om de werelddekking buiten de Europese Unie.

Kabinet wil bezuinigen

Momenteel krijgen reizigers via het basispakket medische zorg in de hele wereld als die niet uitgesteld kan worden. De overheid betaalt mee aan het basispakket en bekijkt ieder jaar wat de inhoud daarvan moet zijn.

Met de afschaffing van de werelddekking hoopt het kabinet een slordige 60 miljoen euro te besparen. ZN betwijfelt of die hoop gerechtvaardigd is. De regeling zal ingewikkeld zijn, omdat er sprake is van diverse uitzonderingen. Dat maakt het voor sommige mensen moeilijker om zich te verzekeren buiten Europa en zorgt door bureaucratie en administratie voor extra kosten, redeneren zij.

Kamer is niet overtuigd

De Tweede Kamer heeft het plan van het kabinet voorlopig afgewezen. De onderbouwing van de te verwachten bezuiniging vond met niet voldoende. De regeling had voor 1 juli door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd moeten zijn om per 1 januari 2017 in te kunnen gaan. Dat wordt nu dus minimaal een jaar later.

Ieder jaar wijzigingen in de zorgverzekering

Zoals gezegd wordt ieder jaar opnieuw bekeken wat er allemaal in het basispakket van de zorgverzekering moet zitten. Aan de hand daarvan bepalen de verzekeraars hun tarieven. Als er voorzieningen verdwijnen uit het basispakket zullen veel zorgverzekeraars die aanbieden in hun aanvullende pakketten. Daarom is het verstandig ieder jaar de polis van uw zorgverzekering te vergelijken met die van het jaar ervoor, om te bekijken of uw verzekering nog wel voldoet. Ook het vergelijken met andere aanbieders van zorgverzekeringen is aan te raden. Op de vergelijkingssite Ikvergelijk.nu is dat heel eenvoudig. Op een overzichtelijke manier vindt u daar de goedkoopste zorgverzekering die aan uw wensen voldoet.

Bron: Nu.nl