In 2014 spoorden Nederlandse verzekeraars 10 procent meer fraude op dan in het voorgaande jaar, meldt het Verbond van Verzekeraars.

20.000 Onderzoeken

Uit 20.000 onderzoeken naar fraude zouden 7.762 oftewel 38 procent bevestigde gevallen opgespoord worden. Hoewel het aantal onderzoeken zo’n 15 procent lager was dan het voorgaande jaar, was de totale buit wel flink hoger. De meerderheid van de 7.762 fraudegevallen betrof het claimen van schade door diefstal voor objecten die niet gestolen bleken. Er werd echter ook een directeur gesnapt die medewerkers verzon om deze vervolgens ziek te melden.

Besparen voor verzekeraars

Verzekeraars wijten de terugloop in fraudezaken en het oplopen van de teruggevorderde bedragen aan een vernieuwde fraude aanpak die haar vruchten af lijkt te werpen. De besparing van 99 miljoen euro, oftewel bijna 270.000 euro per dag, is bij de Nederlandse verzekeraars zeer welkom. De recente opkomst van het online verzekeringen vergelijken en de daaropvolgende premie dalingen hebben de winst in veel gevallen namelijk danig onder druk gezet. Doordat consumenten steeds sneller en gemakkelijker voorwaarden en tarieven van verschillende aanbieders tegen elkaar af zetten, is de keuze voor de goedkoopste meestal snel gemaakt. Dit heeft in sommige gevallen tot een race naar beneden geleid, waarbij concurrenten steeds een iets lagere premie vragen. Voor de consument natuurlijk alleen maar goed nieuws.

Een nieuw waarschuwingssysteem

Een nieuw waarschuwingssysteem moet fraudegevallen nog verder doen afnemen. Veel-plegers, ernstige gevallen en fraudeurs die hardnekkig vol blijven houden terwijl bewijs van de fraude al geleverd is lopen het risico om 8 jaar lang op een landelijke zwarte lijst geplaatst te worden. Wil je als consument een nieuwe verzekering afsluiten of overstappen? Dan checkt de verzekeraar in het waarschuwingssysteem eerst of je niet als fraudeur geregistreerd staat. Sta je wel bekend als fraudeur? Dan is de kans groot dat je verzekering geweigerd wordt óf dat je te maken krijgt met aanvullende voorwaarden en een hogere premie.

Vergelijken om te besparen

Heb je je altijd netjes aan de regels gehouden en sta je dus niet in het waarschuwingssysteem geregistreerd? Dan blijft verzekeringen vergelijken de beste manier om elke maand wat extra’s over te houden. In enkele minuten weet je op websites als Ikvergelijk.nu precies welke verzekering of verzekeraar voor jou de aantrekkelijkste voorwaarden tegen de beste prijs biedt. Overstappen is vervolgens veelal een kwestie van enkele klikken, waarna het besparen kan beginnen.

Bron: Nu.nl