De Nederlandsche Bank trekt aan de bel: De autoverzekeringssector lijdt zware verliezen en dit zou weleens hogere premies voor je autoverzekering kunnen betekenen. Wat is er nu eigenlijk aan de hand?

De Nederlandsche Bank heeft als toezichthouder voor de verzekeringsbranche verontrust gereageerd op de laatste cijfers: Verzekeraars keerden 300 miljoen euro meer uit dan ze binnenhaalden in de autoverzekeringsbranche. “Een historisch dieptepunt”, noemde Martijn Pols van de Nederlandsche Bank de resultaten. De toezichthouder houdt de solvabiliteit, oftewel het vermogen om de rekeningen te betalen van verzekeraars in de gaten en geeft aan dat er al enkele maatschappijen in een problematische situatie dreigen te raken.

Concurrentie in verzekeringsland

Het Verbond van Verzekeraars deelt de zorgen van de toezichthouder. “Het is een concurrerende markt”, verteld Rudi Buis van de organisatie. Doordat veel consumenten tegenwoordig hun autoverzekering vergelijken en gemakkelijk overstappen naar een nieuwe goedkope autoverzekering zien veel verzekeraars de premie inkomsten dalen. Tegelijkertijd daalt volgens het Verbond de schadelast niet.

“De fors stijgende buitengerechtelijke kosten door onder andere advocaten”, haalt het Verbond aan als één van de boosdoeners. Klanten kiezen immers steeds vaker voor een aanvullende dekking als motorvoertuigen rechtsbijstand, waar de advocatuur vervolgens met veel plezier op inspeelt door actief klanten te werven onder partijen betrokken bij een ongeval.

Geen acuut gevaar voor verzekeraars of verzekerden

Je hoeft je voorlopig geen zorgen te maken dat je verzekeraar je eventuele schade niet meer kan vergoeden. De financiële buffers van verzekeraars zijn volgens het Verbond stuk voor stuk op peil. Buis gaat verder: “We hebben al hard gewerkt aan herstel, maar deze maatregelen zijn onvoldoende effectief geweest om op te wegen tegen de stijgende kosten”. De vraag is nu dus of deze ontwikkeling bij verzekeraars het besparen op je autoverzekering in de weg gaat staan. Na reorganisaties en andere stappen zijn premie verhogingen immers de volgende logische stap voor verzekeraars die de kosten alleen maar zien oplopen.

Altijd een goedkope autoverzekering dankzij Ikvergelijk.nu

Hoewel we natuurlijk niet kunnen voorkomen dat de financiële situatie van een verzekeraar deze drijft tot het verhogen van premies, kunnen we wel iets anders voor je doen: We blijven namelijk gewoon autoverzekeringen naast elkaar leggen zodat jij gemakkelijk ziet welke verzekeraar jou de beste voorwaarden voor de beste prijs biedt. Zo blijft besparen op je autoverzekering mogelijk, zelfs als de premies in de komende jaren iets oplopen.

Bron: Nu.nl