Wie een uitvaart moet regelen doet er goed aan de tarieven van de vele uitvaartverzorgers te vergelijken. De onderlinge verschillen zijn namelijk aanzienlijk, ze kunnen zelfs oplopen tot duizenden euro’s.

Explosieve groei uitvaartverzorgers

De reden voor die verschillen ligt in de enorme groei van het aantal uitvaartverzorgers in Nederland. Waren er in 2011 nog ongeveer 1200, nu zijn er 1800. Een groei van 47% in zes jaar tijd, terwijl het aantal sterfgevallen in die periode met slechts acht procent steeg. Deze cijfers komen van de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen, de BGNU. Voorzitter Paul Koeslag noemt als een van de redenen het feit, dat begrafenisondernemer een vrij beroep is. “De titel is niet beschermd. UWV en sociale diensten gaven werkzoekenden veelvuldig het advies in deze branche aan de slag te gaan. Daar zou altijd werk zijn: mensen blijven immers doodgaan”, aldus Koeslag.

Prijzenoorlog

Door de enorme concurrentie is er een ware prijzenslag gaande op de uitvaartmarkt. Zo worden er steeds meer budget-uitvaarten aangeboden en zijn er zelfs al internet-uitvaartorganisaties. Toch noemt Koeslag de tarieven van reguliere uitvaarten nog steeds reëel, hoewel hij erkent dat er op diverse manieren bezuinigd kan worden. “Vroeger werden er door kerk of cultuur nog bepaalde eisen aan een uitvaart gesteld die kosten met zich meebrachten” zegt hij, “maar dat gebeurt al lang niet meer”. Om de kwaliteit van uitvaarten te waarborgen heeft de BGNU een nationaal vak-examen geïntroduceerd naast het keurmerk dat al bestond. Ook heeft de brancheorganisatie een ombudsman, die bemiddeld bij geschillen.

Vergelijken loont

Wie een uitvaartverzekering wil afsluiten of een uitvaart moet organiseren doet er goed aan zich te oriënteren op de tarieven voor de verschillende diensten. Veel uitvaartverzorgers hebben op hun website rekenhulpen staan, waarmee je nauwkeurig de kosten kunt bepalen die zij voor een uitvaart in rekening brengen. Uitvaartverzekeringen vergelijken kan uitstekend via vergelijkingssite Ikvergelijk.nu.

Bron: Telegraaf.nl