Uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gebleken dat de facturen van drie energieleveranciers te onduidelijk zijn. Deze energieaanbieders riskeren een dwangsom van de ACM als ze begin 2018 de zaken niet op orde hebben. De ACM heeft niet bekend gemaakt om welke energieleveranciers het gaat.

Zonder energievergunning van de ACM mogen energieleveranciers geen elektriciteit leveren. De ACM controleert of de energieleveranciers zich aan de regels houden. Deze waakhond onderzocht veertig energieleveranciers. Zestien aanbieders hadden hun rekeningen goed op orde. Bij 21 andere leveranciers waren de facturen redelijk duidelijk, maar moesten er nog wel een aantal punten worden verbeterd. Bij drie aanbieders waren de facturen te onduidelijk.

Makkelijker voor de consument

De ACM vindt het van belang dat de energierekening begrijpelijk is voor de consument. Hierbij let de autoriteit vooral op de overzichtelijkheid. De veranderende tarieven moeten apart worden vermeld en er moet in dezelfde eenheden worden gerekend als de eenheden in het energiecontract. Met een overzichtelijkere energierekening kan de consument makkelijker checken of de energieaanbieder de beloofde diensten levert. Ook kan een consument dan beter bepalen of een overstap loont.

Energieleveranciers vergelijken

Benieuwd of een overstap zinvol is? Dan kom je hier achter door energieleveranciers te vergelijken via Ikvergelijk.nu. Hier vergelijk je eenvoudig, snel en gratis de tarieven van tientallen energieleveranciers. Als je de tarieven met elkaar vergelijkt, is het verstandig om je huidige energiecontract bij de hand te hebben. Je weet dan precies wat de energietarieven zijn en kunt deze vergelijken met die van andere leveranciers.

Een overstap naar een andere energieleverancier kan je jaarlijks een besparing opleveren van 200 tot 300 euro. Check binnen een minuut je besparing en stap direct over. Een overstap is binnen vijf minuten geregeld.

Bron: ACM.nl