Er woedt een ware prijzenslag tussen aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen. Onlangs verlaagden diverse maatschappijen, waaronder Zwitserleven, hun premies. En dat was niet voor het eerst dit jaar. De concurrentie op dit gebied is dan ook hevig.

Veel aanpassingen

Waar verzekeringsmaatschappijen in het nabije verleden hooguit een keer per jaar hun premies aanpasten, gebeurt dat nu wel drie of vier keer per jaar. Dit gaat weliswaar ten koste van hun winstmarge, maar dat compenseren ze door te snijden in de kosten. Bovendien is de levensverwachting steeds verder toegenomen, waardoor minder vaak tot uitkering hoeft worden overgegaan.

Segmenteren

Om nog scherper te kunnen concurreren zijn veel verzekeraars ertoe overgegaan tot segmenteren: ze verdelen hun cliënten in groepen. Klanten die ze graag willen, dat zijn klanten met een laag risico, bieden ze extra lage premies aan, terwijl klanten die tot risicogroepen behoren meer premie moeten betalen. De premieverschillen worden hierdoor dus groter, iets wat overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken lucratief kan maken. Met name mensen die gezond leven en dus ook niet roken zijn goedkoper uit.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken loont

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, is het dus zaak om het aanbod van diverse verzekeraars goed te vergelijken. Ook de verzekering die een bank of hypotheekverstrekker bij een hypotheek aanbieden, moet je niet blindelings accepteren. Het is goed mogelijk dat er een goedkoper alternatief is dat ook voldoet aan de voorwaarden van die bank of hypotheekverstrekker. Ook wie al jaren een hypotheek heeft waaraan een overlijdensrisicoverzekering is gekoppeld, zou eens aan het rekenen moeten gaan. Er waren al forse premieverlagingen tussen 2008 en 2010 en nu woedt er dus weer een prijzenoorlog. Mensen die voor 2008 een hypotheek hebben afgesloten zijn waarschijnlijk een stuk goedkoper uit als ze een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Het voordeel kan zelfs oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Een stappenplan om over te stappen

Overweeg je over te stappen, volg dan vier eenvoudige stappen:

  1. Zoek je bestaande polis.
  2. Vergelijk hem met het huidige aanbod op een vergelijkingssite als Ikvergelijk.nu.
  3. Als je gezond leeft en geen gezondheidsproblemen hebt, kun je kiezen voor de goedkoopste optie. Is dat niet het geval, sluit dan een nieuwe, goedkope overlijdensrisicoverzekering af bij je huidige verzekeraar. Daarvoor hoef je meestal geen nieuwe gezondheidsverklaring in te leveren.
  4. Zeg je oude verzekering pas op, als je voor de nieuwe geaccepteerd bent. Bij het opzeggen van je oude overlijdensrisicoverzekering profiteer je mogelijk ook van de premiereserve. Dat is een bedrag dat je terugkrijgt omdat je in het begin van de verzekeringsperiode te veel premie hebt betaald. Ook dit kan zomaar duizenden euro’s opleveren.

(Bron: Independer.nl)