Wist je dat Nederland een van de snelste 4G-netwerken ter wereld heeft? Wij staan op de tweede plaats achter Singapore. Dit is gebleken uit een onderzoek van netwerk tester OpalSignal. Wat betreft het bereik staat Nederland op wereldwijd op de zesde plaats. Hierin zijn we ook gestegen. Bijna een jaar geleden stonden we nog op de achtste plek voor bereik.

Voor het onderzoeken van de 4G-netwerken in de wereld werden er ruim vijftig miljard metingen gedaan via vijf miljoen apparaten.

Groot bereik 4G-netwerk

De Nederlandse 4G-netwerken hebben een flinke vooruitgang geboekt. Wij hebben het op een na snelste 4G-netwerk ter wereld met een gemiddelde snelheid van 42,12 Mbps. Ook heeft dit netwerk een groot bereik. Bijna overal in Nederland kan je gebruikmaken van het 4G-netwerk. De dekking is negentig procent.

Eerste 5G-antenne

De internationale telecomindustrie heeft de afgelopen jaren innoverende stappen gemaakt. Hierdoor kunnen providers nu nog meer snelheid halen uit de 4G-netwerken. Zo hebben verschillende technieken, zoals geavanceerde upgrades, nieuwe frequenties en verbeterde smartphone technologie geleid tot hogere snelheden. En de ontwikkelingen gaan maar door. T-Mobile heeft de eerste 5G-antenne geplaatst en in 2019 zijn de eerste 5G-frequenties beschikbaar.

De meeste mobiele providers bieden abonnementen aan met snelheden van 20 Mbps tot 40 Mbps of meer. De verwachting is dat de snelheid de grens heeft bereikt. In de snelste landen vlakt de snelheid af naar een gemiddelde van 45 Mbps. Toch wacht de telecomsector nog op een snelheid van 50 Mbps.

Vijf landen met een dekking van negentig procent

Aan het begin van 2018 waren er nog maar drie landen waarbij het 4G-netwerk een dekking had van negentig procent. Nu is dit al gestegen naar vijf landen. Ook in landen met een minder bereik is er een groei te zien van het 4G-netwerk. Zo breidt het netwerk zich ook steeds meer uit in derde wereldlanden.

Op zoek naar een voordelig sim-only abonnement?

Op zoek naar een voordelig sim-only abonnement met 4G? Maak dan gebruik van de vergelijkingstool op ikvergelijkonline.nl. Met behulp van deze tool vergelijk je alle sim-only abonnementen.