Nog nooit wisselden zoveel consumenten en bedrijven van energieleverancier als in 2015. In het voorgaande jaar stapte maar liefst 15,1% over, een flinke toename in vergelijking met de 13,2% overstappers van 2014. 2015 was het vijfde jaar op rij dat het aantal overstappers toeneemt. De reden moet waarschijnlijk worden gezocht in de opkomst van websites waar je energie kan vergelijken, zoals ikvergelijk.nu. Hier vergelijk je in een kwestie van minuten je energie tarieven zodat je nooit teveel betaalt.

Energie vergelijken ongekend populair

De groei in het aantal mensen dat na het energieprijzen vergelijken overstapt naar een nieuwe aanbieder is volgens Energie-Nederland, belangenbehartiger van de meeste Nederlandse energiemaatschappijen, gevolg van het huidige gemak van het overstappen. Zowel de consument als zakelijke klanten kiezen er massaal voor energieleveranciers te vergelijken, wat wordt vergemakkelijkt door bekende vergelijkingssites als ikvergelijk.nu.

Vooral de keuze voor consumenten is groot. Energieleveranciers hebben in de afgelopen jaren het productaanbod sterk verbreed en dit betekent dat je als klant kan kiezen uit verschillende contractvormen, vaste of variabele tarieven en recentelijk zelfs prepaid energie. Prijsvergelijkingswebsites maken het vervolgens zeer gemakkelijk om al deze opties naast elkaar te zetten en zo het best passende aanbod te vinden.

Het aantal overstappers was in 2015 hoger dan ooit: De energieleveranciers verwerkten 2,3 miljoen overstappers, terwijl dit er in 2010 nog geen 1,3 miljoen waren. In 5 jaar tijd nam het aantal overstappers met 85% toe. Via Energie-Nederland juicht de energie deze ontwikkeling toe. In een recent persbericht noemden ze het switchpercentage ‘vooral een graadmeter voor de marktdynamiek’ die duidt op een gezonde concurrentie in de markt.

Switchen? Zo gedaan met ‘Aanbod op Maat’

Energie-Nederland laat weten dat de energiebranche groot belang hecht aan het vermogen van consumenten om gemakkelijk van energie leverancier te switchen. Samen met de onafhankelijke toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) ontwikkelde de industrie dan ook de ‘Aanbod op Maat’ aanpak.

Deze nieuwe aanpak maakt het vergelijken van energieprijzen en energieleveranciers vergelijken nog gemakkelijker doordat alle leveranciers hun aanbod op dezelfde wijze presenteren. Of het nu groene energie is, prepaid energie of andere producten van energieleveranciers, doordat elk aanbod volgens strenge regels wordt gepresenteerd is het als consument makkelijker dan ooit om energieleveranciers te vergelijken.

Nu energie vergelijken en overstappen

Ben jij deel van de overige 84,9% die in het afgelopen jaar niet overstapte óf hoor je bij de 15,1% die de overstap wel waagde en wil je weten of je nog steeds de beste deal hebt? Vergelijk dan nu je energie via ikvergelijk.nu en je weet binnen enkele minuten welke energieleverancier voor jou de beste deal heeft. De enige informatie die je nodig hebt is je adres en een gebruiksindicatie van je stroom en gas.

Bron: Energie-nederland.nl