Sinds 1951 wordt er televisie gekeken in Nederland. Eerst was dit alleen via een antenne en vanaf 1970 werd televisie aangeboden via kabelnetwerken door heel Nederland. In het begin bestond het aanbod slechts uit een aantal Nederlandse zenders, maar later kwamen er ook steeds meer buitenlandse en commerciële zenders bij.

In 1992 bestond het aanbod uit ongeveer twintig zenders via de kabel. Het aanbod van vandaag is een stuk uitgebreider. Sommige aanbieders bieden zenderpakketten aan met meer dan honderd zenders. We ontvangen de zenders niet meer via de kabel, maar digitaal in een betere kwaliteit.

Veel mensen vinden het prettig dat ze een uitgebreid televisiepakket hebben met een ruim aanbod van televisiezenders. Toch is niet iedereen hier in geïnteresseerd. Zo zijn er ook mensen die genoeg hebben aan de NPO zenders 1, 2 en 3 die ze via de kabel kunnen ontvangen, zonder een abonnement.

Ziggo gaat stoppen met kabeltelevisie

Provider Ziggo heeft in 2017 laten weten te gaan stoppen met het aanbieden van televisie via de kabel, oftewel analoge televisie. Vanaf april van dit jaar is Ziggo gestart met het gefaseerd stopzetten van het analoge signaal. De provider doet dit, omdat nog maar weinig mensen gebruikmaken van kabeltelevisie- en radio. De verwachting is dat andere providers het voorbeeld volgen en ook geen analoge televisie en radio meer aanbieden.

Live televisie kijken via de website

Kijk je het meest naar NPO 1, 2 en 3? Dan is er ook een alternatief. Via de website van NPO kun je live naar NPO 1, 2 en 3 kijken zonder een televisie-abonnement. Verder kun je via NPO Start, RTL XL en SBS programma’s gratis terugkijken zonder abonnement. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een internetverbinding. Toch is het terugkijken niet helemaal gratis. Meestal kun je maar een beperkt aantal programma’s voor niks terugkijken. Als je meer series en films wilt zien, dien je een abonnement af te sluiten.

Een televisiepakket is voordeliger dan je denkt

Sommige mensen kiezen ervoor om hun televisieabonnement volledig op te zeggen, omdat dit hen een kostenbesparing oplevert. Ook al houd je hiermee dus geld over, toch is het niet handig. Je mist dan veel leuke programma’s en live-registraties. Ook is het niet altijd even praktisch om televisie te kijken via de computer. Bovendien is een televisiepakket vaak voordeliger dan je denkt

Televisiepakketten vergelijken

Veel providers bieden verschillende televisiepakketten aan voor betaalbare prijzen. Zo heb je de keuze uit een standaard televisiepakket met zeventig zenders of een uitgebreid pakket met de standaard zenders en extra televisiezenders, zoals filmkanalen of sportzenders. De prijs van een televisiepakket is vaak veel lager dan veel mensen denken. Vooral als je eerst de pakketten van de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Met behulp van onze vergelijker doe je dit heel eenvoudig en snel.