Wil je als 65-plusser een goedkope autoverzekering? Dan maken de meeste verzekeraars het je niet gemakkelijk, blijkt uit onderzoek naar de leeftijdsgrenzen en het toeslagenbeleid van verzekeraars, uitgevoerd in opdracht van de Consumentenbond. Ouderen moeten namelijk steeds vaker een premietoeslag betalen en kunnen bij sommige verzekeraars zelf helemaal geen autoverzekering afsluiten.

65-Plussers betalen soms het dubbele

Verzekeraars Avéro Achmea, FBTO, ANWB en Unigarant blijken in negatieve zin de uitblinkers en rekenen voor 65-plussers significant hogere premie’s dan voor 35-jarigen. Een andere opvallende polis vond de bond bij Hema, waar een 85-jarige automobilist maar liefst 129% meer betaalt dan een 35-jarige. Zelfs wanneer je als oudere automobilist in de loop der jaren vele schadevrije jaren hebt opgebouwd betaal je meer dan deze jongere chauffeurs. Een verschil dat volgens de Consumentenbond onterecht is.

Dure polissen voor ouderen: niets nieuws onder de zon

Dat ouderen een forse premietoeslag betalen is jammer genoeg niets nieuws. Zowel de Consumentenbond als andere maatschappelijke organisaties trekken al jaren aan de bel over de praktijken, maar vooralsnog is het verzekeraars nog toegestaan om ouderen een premietoeslag op te leggen of zelfs compleet te weigeren voor een verzekering.

Vergelijken loont

Gelukkig voor de oudere automobilist weigert niet iedere verzekeraar boven een bepaalde leeftijd: 25 van de 42 verzekeraars hanteren überhaupt geen leeftijdsgrens, terwijl een deel van de overige 17 consumenten pas weigert wanneer zij 80 jaar of ouder zijn. Dit doen bijvoorbeeld Zelf, Route Mobiel, Aon Direct, Reaal en Ditzo.

Ook zijn er verzekeraars waar de premietoeslag lager is of later begint. Hierdoor kan het dat je in sommige gevallen als 65-jarige verzekeringsnemer minder betaalt dan een vergelijkbare 35-jarige. Een ander voorbeeld van een autoverzekeraar die de zaakjes wel relatief goed op orde heeft lijkt Centraal Beheer Achmea. Bij deze verzekeraar gaat de toeslag pas bij een leeftijd van 75 jaar en ouder in, waardoor je als 65-jarige automobilist veelal minder betaalt voor je verzekering dan een 35-jarige.

Jammer genoeg zijn dit soort voorbeelden dus eerder uitzondering dan regel. De les voor de oudere automobilist lijkt dan vooral de autoverzekering vergelijken. Je simpelweg neerleggen bij de premietoeslag kan uiteindelijk veel geld kosten, terwijl een overstap zo gemaakt is en er dus wel degelijk verzekeraars zijn die deze klanten met open armen ontvangen.

Ben- of nader je de 65 jaar? Vergelijk dan de verzekeringen van talloze Nederlandse verzekeraars bij Ikvergelijk.nu: het resultaat kan weleens zeer verrassend zijn. Ook als je nog lang geen 65 bent kan je echter veel baat hebben bij een goede vergelijking en besparen is vaak een kwestie van enkele velden invullen. Het hele proces duurt niet langer dan een enkele minuten en kan op jaarbasis tientallen of zelfs honderden euro’s opleveren.

Bron: Consumentenbond.nl