50PLUS fractievoorzitter Henk Krol feliciteerde in 2015 twee mensen, onder wie schrijver Joost Zwagerman, via Facebook met hun verjaardag, terwijl zij al overleden waren. Hij kreeg veel hoon en kritiek over zich heen, maar maakte ook een discussie los: wat gebeurt er met de social media-accounts van iemand die komt te overlijden?

Wat moet er gebeuren met je accounts?

Uitvaartverzekeraar Nuvema liet onderzoek doen naar wat Nederlanders vinden dat er na hun dood moet gebeuren met hun Facebook, Twitter of Instagram-accounts. Het onderzoek leverde een aantal opvallende resultaten op:

  • Bijna 60% van de ondervraagden had hier nog nooit over nagedacht. 81% is niet van plan iets te regelen op dit gebied.
  • 45% van de Nederlanders wil dat de nabestaanden dat regelen, terwijl 54% er geen behoefte aan heeft om dat zelf voor een overledene te doen.
  • Spookaccounts zijn social media-accounts die onveranderd blijven voortbestaan na iemands overlijden. 47% van de ondervraagden zei er wel eens een tegen te komen.

We zijn ons volgens Nuvema-directeur Emile de Jong te weinig van bewust hoeveel leed deze spookaccounts kunnen veroorzaken. De aankondiging van de verjaardag van een overledene, een uitnodiging via Facebook om vrienden te worden of fouten zoals Henk Krol die maakte, ze kunnen zeer pijnlijk zijn.

Bekijk hier de infographic

Social media testament

Nuvema heeft daarom voor iedereen de mogelijkheid geschapen om een social media testament op te stellen. Daarin kun je per account aangeven of ze moeten verdwijnen, onveranderd moeten blijven voortbestaan of veranderd moeten worden in een digitale gedenkplek. Een andere optie is dat je aangeeft dat je nabestaanden hierover beslissen. Om die te helpen plaatste Nuvema ook een handleiding op hun website over het verwijderen van social media-accounts van overleden personen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Het initiatief van Nuvema geeft aan hoe ver uitvaartverzekeraars willen gaan met hun dienstverlening. Wat andere maatschappijen doen en of ze dezelfde service bieden is eenvoudig te achterhalen. Je kunt Nuvema’s uitvaartverzekering vergelijken met die van andere aanbieders via Ikvergelijk.nu. Daar vind je dan meteen de uitvaartverzekering die het beste bij jouw wensen en je budget past.

Bron: Nuvema.nl