Energieleverancier Essent en Milieudefensie vinden allebei dat de energierekeningen eerlijker moeten zijn. Volgens hen moeten grootverbruikers meer betalen dan gezinnen die weinig energie verbruiken.

Voor ruim 750.000 gezinnen is het moeilijk om de energierekening te betalen. Essent en Milieudefensie vinden dat dit moet veranderen. De energierekeningen moeten voor iedereen betaalbaar blijven. Essent ziet nu al dat zeven procent van de 2,5 miljoen klanten er moeite mee heeft om de energierekening te betalen.

Arme gezinnen betalen meer

Milieudefensie en Essent hebben in 2017 allebei een onderzoeksbureau ingeschakeld om te onderzoeken hoe de energielasten zijn verdeeld. Onderzoeksbureau CE Delft ging voor Milieudefensie aan de slag. Het bureau concludeerde dat arme gezinnen, in verhouding met hun inkomsten, drie keer zoveel betalen als rijke gezinnen. Als dit niet verandert, gaat in de toekomst zeventien procent van het budget van armere gezinnen op aan de energierekening.

Scheve kostenverdeling

Essent zette Ernst & Young in voor een onderzoek. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat grote bedrijven 1,8 miljard euro minder betalen aan de CO2-schade die ze veroorzaken. Gezinnen betalen 2,8 miljard euro meer dan ze aan CO2-schade veroorzaken. Verder werd aangetoond dat de bestaande energiebelasting tot een onrechtvaardige lastenverdeling leidt. Er is sprake van een scheve kostenverdeling. De meeste lasten worden gefinancierd door het midden- en kleinbedrijf en gezinnen. Grote bedrijven betalen haast niets.

Vergelijk energieleveranciers

Vind je dat je ook teveel betaalt voor energie? En wil je graag overstappen naar een andere energieleverancier? Bekijk en vergelijk dan eerst de energietarieven en voorwaarden van de diverse energieleveranciers. Dit doe je snel, eenvoudig en gratis via Ikvergelijkonline.nl. Het enige dat je hoeft te doen, is je energieverbruik aangeven. Vervolgens krijg je direct een overzicht op je scherm met energieleveranciers. Vergelijk de tarieven met elkaar en kies een energieleverancier die bij je past.

Bron: NRC.nl