Kinderen gaan vaak heel anders om met het verlies van een dierbare als wij volwassenen. Wij zijn vaak in onze gedachten druk bezig met dat verlies, kinderen willen vaak juist iets doen. Ze willen hun emoties op een creatieve manier uiten en zo het verlies van een broertje of zusje, ouder of grootouder of lievelingsoom of -tante verwerken. Hieronder volgen een paar praktische tips over wat je met kinderen zou kunnen doen.

Kinderen van 0 tot 4

Laat je kind een mooie tekening maken voor de overledene. Daarin kan het zijn of haar emoties kwijt. Breng de tekening samen naar het graf, daar kun je dan ook nog even met je kind praten over het verlies.

Zoek samen met je kind een mooi souvenir op vakantie. Zo’n eerste vakantie zonder een overleden broertje, zusje of ouder is heel moeilijk. Als je kind een mooie steen of een schelp mee naar huis neemt, om hem bijvoorbeeld op het graf te leggen, ziet het dat de overledene niet vergeten is.

Het is ook een goed idee om in huis een gedenkplekje in te richten. Daar kan het kind dan een tekening neerleggen die het gemaakt heeft, of die steen of schelp van de vakantie. Alles wat het normaal aan de overledene zou laten zien kun je er kwijt. Zo krijgt je kind het gevoel dat hij of zij er toch nog een beetje bij is.

Kinderen van 4 tot 12

Schrijf samen herinneringen op. Ga aan tafel zitten en maak een lijstje, je zult zien dat ieders herinnering anders is. Zo maak je met het hele gezin een herinneringsboekje, dat veel troost kan bieden. Het hoeft ook niet in één keer af te zijn, ga er gerust meerdere malen voor zitten.

In plaats van geschreven herinneringen kun je ook een collage maken. Bekijk samen de foto’s die je hebt van de overledene, zoek er de leukste uit en maak er een collage van, die je op een mooi plekje aan de muur kunt hangen. Behalve foto’s kun je ook allerlei andere dingen gebruiken, zoals persoonlijke spulletjes, een stukje stof, noem maar op. Zo wordt het een mooie, persoonlijke herinnering, die iedere keer als je erlangs loopt troost kan bieden.

Voor het hele gezin

Vul samen een herinneringsboek in. Deze boeken zijn te koop in de boekhandel en vormen een mooie herinnering als ze ingevuld zijn. Maar je kunt ook zelf een soort vriendenboekje maken, waarin iedereen vragen over de overleden kan beantwoorden.

Gebruik de verjaardag of sterfdag van de overledene om er een jaarlijks terugkerende gedenkdag of -middag van te maken. Laat je kinderen invulling geven aan de dag, bijvoorbeeld een boswandeling of een barbecue.