De kans is groot dat jij een medewerker van Essent bent tegengekomen in bijvoorbeeld de Mediamarkt of de Gamma. Essent sprak daar mensen aan in de hoop dat zij een energiecontract zouden afsluiten bij Essent. Als welkomstcadeau kregen nieuwe klanten een cadeaukaart van de Gamma of de Mediamarkt. Het bedrag van de cadeaukaart werd vervolgens door de energieleverancier afgeschreven van de rekeningen van de nieuwe klanten. De Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en televisieprogramma Radar kregen veel klachten over de handelswijze van Essent.

Mocht jij nou de afgelopen twee weken zo’n dergelijk contract hebben afgesloten, dan kun je de ontvangen cadeaukaart terugsturen naar het energiebedrijf, dit als reactie op de vele klachten en de uitzending van het televisieprogramma Tros Radar.

Heb jij nou al een deel van de cadeaukaart uitbesteed, dan kun je het resterende bedrag ook terugkrijgen van de energieleverancier. Heb je het gehele bedrag al besteed en heb je besloten om het contract te ontbinden binnen de bedenktijd van twee weken, dan dien je het gehele bedrag alsnog terug te betalen aan Essent.

Autoriteit Consument & Mark (ACM), toezichthouder, bepaalde eind vorig jaar dat consumenten het recht hebben op twee weken bedenktijd aangezien zij verkopen buiten de verkoopruimte en de consument niet naar voorgenoemde winkels ging om een energiecontract af te sluiten. Vereniging Eigen Huisweest de ACM op de bedenktijd.

Tegenwoordig hebben veel energieleveranciers veel acties om eventuele klanten over de streep te trekken. Als consument dien je goed op te letten aangezien het vaak de consument is die het welkomstcadeau betaalt. Door elke maand net iets meer te betalen dan nodig is, kan de energieleverancier dit bedrag compenseren met het gegeven ‘cadeau’.

Bij vergelijkingssites als Ikvergelijk.nu kun je makkelijk en snel energie vergelijken. Het grote voordeel aan de site is dat je als consument precies kunt zien welke energieleverancier het goedkoopst is. Een ander voordeel is ook dat je als consument niet de verleiding hoeft te weerstaan van alle prachtige ‘cadeaus’ die de leveranciers aanbieden. In minder dan 5 minuten weet je wat voor jou een goedkope energieleverancier is.

Uit cijfers is gebleken dat het overstappen van energieleverancier ook steeds populairder wordt. Waar consument zich eerst vasthielden aan de veilige optie om niet over te stappen omdat ze goed zitten bij hun huidige leverancier, nemen veel consumenten de proef op de som door toch over te stappen. Want waarom zou je meer betalen dan nodig is terwijl er niks verandert aan de kwaliteit van de energie?

Bron: Energienieuws.info