Welke aanvullende zorgverzekeringen kan ik in 2019 kiezen?

Samenvatting:

De basisverzekering dekt in principe enkel de hoogstnodige zorg, dus heb je behoefte aan fysiotherapie of tandzorg, dan is de basisverzekering vaak ontoereikend. Gelukkig kan je wel aanvullende verzekeringen afsluiten waarmee je deze en andere kosten kunt dekken. Omdat iedere verzekeraar deze aanvullende zorgverzekeringen anders inricht maakt dit het zorgverzekering vergelijken nóg belangrijker.

Zorgverzekering vergelijken
Zorgverzekering vergelijken

Verwacht je dat je in 2019 te maken krijgt met ziektekosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering? Dan kan het zinvol zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor tandartszorg, orthodontie voor je kinderen, zorg in het buitenland en therapieën, zodat de kosten worden vergoed. Aangezien iedere verzekeraar de zorgpakketten met aanvullende zorgverzekeringen weer anders inricht, is het zinvol om de verschillende opties eerst met elkaar te vergelijken.

Iedereen die in Nederland woont en werkt is wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Verzekeraars hebben de plicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Dit is niet het geval bij een aanvullende zorgverzekering. In tegenstelling tot de basisverzekering mogen zorgverzekeraars klanten weigeren voor een aanvullende verzekering of een hogere premie berekenen.

Wanneer je een hoge leeftijd hebt, chronisch ziek bent of een ziekte hebt gehad, dan behoor je tot een risicogroep. De verzekeraar mag je dan weigeren voor een aanvullende verzekering. Het is ook mogelijk dat deze een hogere premie hanteert. In theorie zou je eventuele bestaande aandoeningen kunnen verzwijgen om een zo goedkoop mogelijk zorgverzekering af te sluiten. Je begaat dan wel een strafbaar feit, want dit is in strijd met de wettelijke mededelingsplicht.

Aanvullende voorwaarden

Een verzekeraar mag aanvullende voorwaarden stellen aan een behandeling. Dat geldt zowel voor de basiszorgverzekering als de aanvullende verzekering. Zo is één van de voorwaarden dat je als verzekerde toestemming moet vragen aan de zorgverzekeraar, voordat je een medicijn of hulpmiddel koopt of een behandeling ondergaat.

Dekt een aanvullende zorgverzekering alle zorgkosten?

Als je een aanvullende zorgverzekering afsluit, dan betekent dat niet dat de verzekeraar alle zorgkosten vergoedt. Elke aanvullende zorgverzekering hanteert een maximaal aantal behandelingen of een maximale vergoeding (per behandeling of per periode). Wanneer je meer behandelingen nodig hebt, dan moet je dit vaak zelf betalen.

Bij een tandartsverzekering kan het zijn dat je te maken krijgt met uitsluitingen van bepaalde behandelingen, zoals het plaatsen van kronen. Voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit, is het dan ook raadzaam om de voorwaarden van de verzekering te bekijken. Je voorkomt dan dat je te maken krijgt met onverwachte kosten.

Welke aanvullende zorgverzekeringen zijn er?

Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Dan heb je de keuze uit de volgende verzekeringen:

  • Tandartsverzekering
  • Orthodontie verzekering
  • Verzekering voor alternatieve geneeswijzen
  • Verzekering voor fysiotherapie
  • Verzekering voor brillen en lenzen
  • Verzekering voor zwangerschap en geboorte

Aanvullende tandartsverzekering

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Veel mensen kiezen ervoor om deze verzekering, naast de basisverzekering, af te sluiten. Voordat je een aanvullende tandartsverzekering afsluit, is het zinvol om na te gaan of dit echt de juiste keuze is. Wanneer je een goed gebit hebt en alleen voor controles naar de tandarts gaat, loont het niet om een tandartsverzekering af te sluiten. Wanneer je dat wel doet, betaal je meer aan de premie dan voor de controles zelf. Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vanuit de zorgverzekering vergoed, zonder dat je hier een eigen risico voor moet betalen.

Orthodontie verzekering

De basisverzekering vergoedt alleen orthodontiebehandelingen in uitzonderlijke gevallen voor kinderen tot 18 jaar. In de meeste gevallen moet je een orthodontiebehandeling dus zelf betalen. Als je kind of jij zelf orthodontiebehandelingen moet ondergaan, is het dus zinvol om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bij de meeste verzekeraars is er een verschil in de vergoedingen van orthodontiebehandelingen voor kinderen tot 18 jaar en voor volwassenen vanaf 18 jaar. Bij sommige verzekeraars wordt een leeftijdsgrens van 22 jaar gehanteerd.

Verzekering voor alternatieve geneeswijzen

Wil je naast de reguliere zorg ook gebruikmaken van alternatieve geneeswijzen? Dan is het slim om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Deze zorg wordt namelijk niet vanuit je basisverzekering vergoed. De meeste zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen. Hiermee worden diverse geneeswijzen vergoed, zoals acupunctuur, iriscopie, homeopathie, fytotherapie, chiropractie en osteopathie.

Verzekering voor fysiotherapie

Fysiotherapie wordt alleen vanuit de basisverzekering vergoed als je een chronische aandoening hebt, zoals artrose in de heup of knie. Wanneer je geen chronische aandoening hebt, maar wel naar een fysiotherapeut wilt, dan moet je de kosten dus zelf betalen. Met een aanvullende verzekering worden de kosten voor fysiotherapie vergoed.

Verzekering voor brillen en lenzen

Het aanschaffen van een nieuwe bril of een paar lenzen is best een aanslag op je portemonnee. Je kunt hier dan ook een aanvullende verzekering voor afsluiten. Let er wel op dat de premie niet hoger is dan de kosten voor een nieuwe bril of lenzen. Vaak is het voordeliger om zelf een bril of lenzen te betalen.

Eén pakket

De meeste verzekeraars hebben de aanvullende verzekering voor brillen en lenzen in een pakket gebundeld met andere aanvullende verzekeringen, zoals fysiotherapie of een dekking in het buitenland. Wanneer je enkel een aanvullende verzekering wilt afsluiten voor brillen en lenzen betaal je ook een premie voor de andere verzekeringen. Als je hier geen gebruik van maakt, is dat natuurlijk zonde van je geld. Meestal is het dus een stuk voordeliger om zelf je nieuwe bril of lenzen te betalen. Heb je ook nog andere aanvullende verzekeringen nodig? Kijk dan goed welke verzekeraar de voordeligste pakketten biedt.

Verzekering voor zwangerschap en geboorte

Verwacht je een baby? Of wil je zwanger raken? Houd hier dan rekening mee als je een zorgverzekering afsluit. Vanuit de basisverzekering wordt veel zorg vergoed rondom zwangerschap en geboorte, maar wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen zonder medische oorzaak, moet je de kosten zelf betalen. Met een aanvullende verzekering worden deze kosten vergoed. Vanuit de aanvullende verzekering worden ook de volgende zaken vergoed: een kraampakket, bekkenfysiotherapie en de eigen bijdrage voor kraamzorg.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten? Dan kun je dit doen bij iedere zorgverzekeraar. Meestal heb je de keuze uit verschillende zorgpakketten. Een pakket bestaat dan uit een basisverzekering plus één of meerdere aanvullende verzekeringen, zoals een tandartsverzekering en een verzekering voor fysiotherapie.

Met behulp van de zorgvergelijker op Ikvergelijkonline.nl vergelijk je diverse zorgverzekeringen. Door zorgverzekeringen te vergelijken kom je direct te weten welke verzekeraar jou de voordeligste zorgverzekering aanbiedt.