Ziektekostenverzekering.

Ziektekosten-
verzekering.

In Nederland sluit je verplicht een ziektekostenverzekering af. Toch kies je een verzekering? Waarom is dat? En welke voordelen heeft dat? Hier lees je waarom je kiest en waarvoor. Ook helpen wij je bij ziektekostenverzekering vergelijken. Ook kun je direct de beste ziektekostenverzekering afsluiten

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Waarom moet je ziektekostenverzekering afsluiten?

Meestal zijn verzekeringen vrijwillig. Je bepaalt zelf of je je verzekert of niet. Soms doe je dat niet, omdat je denkt dat de kans op schade klein is. Wellicht kun je deze in één keer betalen. Bij de zorg werkt het anders. Hiervoor verzeker je je verplicht met een basisverzekering. Daarnaast kies je vrijwillig ook een aanvullende zorgverzekering. Dat kan voor zaken die de basisverzekering niet vergoedt. Dit is geheel vrijwillig. Een aanvullende verzekering is dus niet verplicht. De basisverzekering wel. Toch is een ziektekostenverzekering kiezen niet zomaar iets. Er zijn wel degelijk verschillen. Hier leggen we uit wat die verschillen zijn. Een goede ziektekostenverzekering kiezen wordt zo makkelijker.

Hoe werkt een ziektekostenverzekering?

Een ziektekostenverzekering afsluiten is in Nederland verplicht. Welke je kiest, doet er wel toe. Wat de beste zorgverzekering is voor jou, hangt van wat zaken af. Te beginnen de prijs. Niet elke ziektekostenverzekering kost evenveel. Voor veel mensen is dat de belangrijkste reden voor ziektekostenverzekering vergelijken. Ze vragen zich af: kan het goedkoper? Een terechte vraag natuurlijk. De goedkoopste zorgverzekering is soms wel meer dan 100 euro per jaar goedkoper dan de duurste.

Maar er zijn meer verschillen. Zo biedt de ene verzekering meer keuze dan de andere. Soms is een behandeling namelijk niet overal mogelijk. Je kiest dan een ziekenhuis of behandelaar waarmee je verzekering een contract heeft. Kies je daar niet voor? Dan vergoedt je verzekering de zorg niet. Dit is iets waarop je let bij ziektekostenverzekering kiezen. De inhoud van de zorg is vrijwel overal gelijk. Maar waar je die zorg krijgt, is dat niet. Via een zorgvergelijker zie je waar een verzekering zorg vergoedt.

Aanvullende ziektekostenverzekering

De overheid bepaalt welke zorg vergoed wordt via de basisverzekering. Sommige zorg valt daar niet onder. Het kan zijn dat je deze zorg wel nodig hebt. Daarom sluit je hier een aanvullende verzekering voor af. Deze werkt vaak anders dan de basisverzekering. Zo betaal je meestal geen eigen risico. Ook zijn veel aanvullende verzekeringen gericht op een bepaald soort zorg. Zo heb je verzekeringen voor tandartskosten, fysiotherapie en kraamzorg. Zaken die de basisverzekering niet of beperkt vergoedt. Kijk daarom goed wat er in de basisverzekering zit. Verwacht je zorg nodig te hebben die daar niet in zit? Dan is een aanvullende verzekering wellicht verstandig. Ziektekostenverzekering vergelijk is ook mogelijk voor aanvullende zorg.

Eigen risico ziektekostenverzekering

Bij je ziektekostenverzekering hoort eigen risico. Maar hoe werkt dat precies? Het zit zo. Voor je verzekering betaal je premie. Elke maand betaal je een bedrag voor je verzekering. Daarmee ben je verzekerd. Het eigen risico betekent dat je een bepaald bedrag eerst zelf betaalt. Dat is een vast bedrag en geldt per jaar. De overheid bepaalt dat dit minimaal 385 euro per jaar is. De eerste 385 euro van je zorgkosten betaal je zelf. Dat geldt over een heel jaar. Dit bedrag kun je vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro. Zo wordt je premie lager. Je betaalt dan dus minder per maand. Wil je dit doen? Vraag je dan wel af of je die kosten kunt dragen. Val je een keer met de fiets en komt er een ambulance. Dan maak je al gauw dergelijke kosten. Met een hoog eigen risico betaal je die zelf.

Ziektekostenverzekering vergelijken

Je kunt dus zelf keuzes maken rondom je verzekering. Qua eigen risico en keuze voor behandelaars. Ook verschilt de prijs. Om met al deze keuzes te beste ziektekostenverzekering te kiezen, is vergelijken verstandig. Bij ziektekostenverzekering vergelijken, bekijk je al deze zaken van verschillende aanbieders. Begin met je af te vragen wat jij belangrijk vindt. Vrije zorgkeuze? Een lage premie? Weinig eigen risico? Zo stel je de zorgvergelijker in op jouw voorkeuren. Deze laat de goedkoopste aanbiedingen zien binnen jouw voorkeuren.

Ziektekostenverzekering

Veranderingen ziektekostenverzekering 2021

De inhoud van de ziektekostenverzekering bepaalt de overheid. Wel verandert dit soms. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe behandelingen of medicijnen zijn. Ook verdwijnt soms iets uit het basispakket. Daarom is de verzekering elk jaar net even anders. Ook in 2021 zijn er veranderingen geweest. Hieronder zie je enkele daarvan:

  • Dekking voor bepaalde vormen van corona herstelzorg.
  • Donoren betalen geen eigen risico voor zorg in relatie tot hun donatie.
  • Bepaalde medicijnen tegen longkanker (Durvalumab) en borstkanker (Abemaciclib) worden vergoed.
  • Ook het middel Lynparza (Olaparib), tegen bepaalde vormen van eierstokkanker wordt vergoed.

Ziektekostenverzekering 2022

Net als in 2021 zal ook de zorgverzekering in 2022 net iets anders zijn. Wat precies verandert, wordt pas eind 2021 duidelijk. Een aantal zijn nu al bekend. Zo is er betere dekking van behandeling bij niet-aangeboren hersenletsel. Ook verandert het eigen risico niet. Dit blijft minimaal 385 euro. Het maximum blijft ook 885 euro. In het najaar van 2021 wordt meer bekend over de ziektekostenverzekering voor 2022. Dan kun je hier ook ziektekostenverzekering voor 2022 vergelijken. Zo maak je ook dat jaar de beste keuze.

Hoe werkt ziektekostenverzekering afsluiten?

Hier kun je online ziektekostenverzekering vergelijken. Vind je een goede verzekering? Dan is een ziektekostenverzekering afsluiten net zo eenvoudig. Dat doe je in enkele minuten. Ook je bestaande verzekering hoef je niet op te zeggen. Dat doe je nieuwe verzekeraar namelijk voor je. In de vergelijker kies je wat jij belangrijk vindt. Zo zie je in het overzicht alleen verzekeringen die passen bij jouw wensen. Stap je over? Dan klik je op de button. Je sluit dan je nieuwe verzekering af, direct bij de aanbieder. Makkelijk en veilig. Wil je niet overstappen? Dat is natuurlijk ook geen probleem. Je oude verzekering loopt dan automatisch door. Daar hoef je niets aan te doen. Wel is het zo dat de voorwaarden kunnen veranderen. Zo worden de meeste verzekeringen elk jaar iets duurder. Vergelijken is daarom altijd slim.