Overstappen energie.

Check de beste deals.

Overstappen
energie.

Overstappen van energieleverancier? Daar zijn goede redenen voor. Misschien vind je het makkelijk om niet te veel te veranderen. Hier lees je dat overstappen met energie net zo makkelijk is. We leggen je in stappen uit hoe overstapt.

Energie Vergelijken

Overstappen naar de beste energie deal op jouw adres.

Check de beste deals.

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3
Stap1: Vul je adres en verbruik gegevens in of laat ons je helpen met inschatten.

Vul je adres en verbruik gegevens in of laat ons je helpen met inschatten.

Stap 2: Groene stroom of een aanbieding? Vergelijk eenvoudig alle energieleveranciers.

Groene stroom of een aanbieding? Vergelijk eenvoudig alle energieleveranciers.

Stap 3: Overstappen zo zo geregeld. Je zit nooit zonder stroom of gas.

Overstappen zo zo geregeld. Je zit nooit zonder stroom of gas.

Author: Ties van Beusekom , energieexpert • Update: 01 maart 2023

Waarom overstappen energie?

Als je nooit overstapt betaal je te veel. Dat is bijna altijd zo. Energie is namelijk goedkoper geworden. Maar dat betekent niet dat energieleveranciers al hun oude klanten korting geven. Daarom is af en toe energie vergelijken slim. Ook als je niet overstapt. Je ziet dan namelijk direct of het goedkoper kan. Bij een heel klein verschil kom je misschien nog niet in actie. Soms kun je door overstappen van energieleverancier tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Geld dat je toch niet laat liggen?

Wanneer overstappen energie?

Als het goedkoper kan, stap je over. Maar er zijn natuurlijk momenten dan van energie overstappen extra interessant is. Zo zijn er veel mensen die bij verhuizen overstappen van energie. Ook als je al heel lang hetzelfde contract hebt, is overstappen waarschijnlijk voordelig. Of dat ook zo is, check je heel makkelijk hier. Door energie vergelijken zie je of jouw energie ook echt goedkoper kan. Is dat niet zo? Dan zit je nog steeds goed. Zie een betere energie aanbieding? Dan is overstappen van energieleverancier zo geregeld.

Er is nog een reden waarom overstappen vaak loont. Energieleveranciers willen graag dat je klant wordt. Daarom geven ze vaak korting bij een overstap. Een ‘energie overstappen cadeau’. Vaak is dat een cashbackkorting. Deze verrekent de leverancier met je (eerste) jaarnota. Je ontvangt deze korting dus niet direct.

Energie Vergelijken

Overstappen energie; hoe werkt het?

Soms zeggen mensen: “energie overstappen is te veel gedoe”. Vroeger was dat inderdaad zo. Nu is energie vergelijken en overstappen het makkelijkste dat er is. Zelf hoef je bijna niets te doen. Je nieuwe leverancier regelt bijna alles voor je. Deze zegt je oude contract op. Ook zorgt deze dat je nieuwe contract dan gelijk ingaat. Je betaalt nooit dubbel en je zit ook nooit zonder gas en licht.

Energie Vergelijken

Vergelijk deze energieleveranciers:

Check de beste
deals van:

Budget Energie Delta Endi Eneco Energie Direct Engie Essent Innova Neo Smart NLE Noord Energie Oxxio PowerPeers Pure Energie UnitedConsumers vandebron Vattenfall Veba

Energie overstappen in drie stappen

Energie overstappen in drie stappen

Overstappen is héél eenvoudig. Je regelt het in drie stappen. Hier lees je hoe je van vergelijken naar overstappen gaat.

Stap 1: gegevens invullen
Is energie overstappen zinvol voor jou? Daarvoor moeten we eerst wat dingen van je weten. Vul in hoe groot je huishouden is en ook je huidige verbruik. Het aanbod van energie aanbiedingen sluit daar dan op aan. Je kunt dan goed vergelijken met je huidige kosten.

Stap 2: voorkeuren
Je wil graag de goedkoopste energie. Dat is misschien niet het enige dat je wil. Wil je bijvoorbeeld groene energie? Mag jouw energie uit het buitenland komen? Wil je een vast contract en zo ja, voor hoelang? In het overzicht kun je dit allemaal aangeven. Je ziet dan alleen aanbiedingen die aansluiten bij je wensen.

Stap 3: overstappen
Zie je een goed aanbod? Dan stap je in één minuut over. Bekijk eerst goed het aanbod. Overstappen doe je dan direct op de website van de aanbieder. Deze regelt dan alles rondom je overstap. Zelf merk je er niets van. Behalve natuurlijk dat je een lager bedrag betaalt.

Opzegboete overstappen energie

Soms betaal je een boete als je overstapt. Hoe zit dat eigenlijk? Het heeft te maken met een contract met een vaste looptijd. Dat kan voor een, twee of zelfs vijf jaar. Als je zo’n vaste contractduur hebt, kun je niet zomaar overstappen. Daar let je dus ook op bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Soms is er een aanbieding waarbij je nieuwe leverancier deze boete betaalt. Je leest dit dan in de voorwaarden.

Energie overstappen in drie stappen

Hoelang duurt het voordat ik ben overgestapt?

Overstappen regel je in één minuut. Het duurt meestal wel een paar weken voordat je ook echt bij je nieuwe leverancier zit. Als je nu een contract voor onbepaalde tijd hebt, gaat dat vaak het snelst. Heb je nu een vast contract dat binnen enkele maanden afloopt? Dan betaal je geen boete voor je overstap, maar duurt het wel tot het einde van je contract voordat je bent overgestapt.

Waar op te letten bij energie overstappen?

Je hebt er al een paar gelezen. Toch zeggen we nog even waar je op let als je overstapt. Zo weet je zeker dat je er ook echt op vooruitgaat.

Opzegtermijn
Bij een vast contract betaal je een opzegboete, tenzij je contract bijna afloopt. Je vindt de looptijd van je huidige contract in het aanbod van je energieleverancier. Ook vind je dit bij de meeste leveranciers in je online inlogomgeving.

Energieverbruik
Overstappen van energie doe je pas als je goed vergelijkt. Vul daarom altijd je echte verbruik in. Onze vergelijker schat anders je verbruik op basis van de grootte van je huishouden. Je echter verbruik is echter altijd nauwkeuriger.

Vast of variabel contract
Wil je altijd de goedkoopste energie? Kies dan niet voor een contract met een hele lange looptijd. Je betaalt dan een opzegboete bij overstappen van energie. Door te kiezen voor een jaar kun je altijd opnieuw overstappen als dat voordeliger is.

Groene energie
Wil je groene energie? Daarvoor vind je verschillende opties in onze prijsvergelijker. Je kiest dan nog steeds voor het voordeligste aanbod, maar wél duurzaam.

Zakelijke energie
Ben jij een zakelijke gebruiker? Vergelijk dan zakelijke energie deals. Dit kan je meestal veel geld besparen.

Vraag & antwoord

Het kan zijn dat je aantal vragen hebt voordat je overstapt van energieleverancier. Daarom hebben wij onze kennis over energie, energiecontracten en voorwaarden op een rijtje gezet. Handig toch?

Het is inderdaad mogelijk dat je een boete moet betalen als je voor het einde van je contract wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Of dat zo is hangt af van je contract. Je kunt onderscheid maken tussen twee contractvormen: contracten voor onbepaalde tijd en contracten met een bepaalde looptijd.

Meer informatie

Het grootste gemak van een slimme thermostaat is het aan- en uitzetten van de verwarming op afstand en het extra inzicht in ons energieverbruik dat we krijgen dankzij de e-manager. Slimme thermostaten zijn vaak duur in de aanschaf óf je krijgt er een ‘gratis’ van je energieleverancier bij het afsluiten van een meerjarig contract.

Meer informatie

Het is inderdaad mogelijk dat je een boete moet betalen als je voor het einde van je contract wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Of dat zo is hangt af van je contract. Je kunt onderscheid maken tussen twee contractvormen: contracten voor onbepaalde tijd en contracten met een bepaalde looptijd.

Meer informatie

Je energie vergelijken levert je absoluut een mooie besparing op, maar tegelijkertijd zijn er meerdere manieren waarop je je energierekening een stuk lager kan doen uitvallen. Zo kan je zelf groene energie opwekken door middel van zonnepanelen, maar je kan ook flink besparen door zuiniger om te springen met gas en elektriciteit.

Meer informatie