Home>Energie
Energie2020-03-26T10:18:05+01:00

Energie deals


100% onafhankelijk & eerlijk.
Je zit nooit zonder gas en licht.
 Gratis overstapservice & 14 dagen bedenktijd.

Check de beste energie deals.

Selecteer woonsituatie of vul uw verbruik inPostcode: Huisnr. + toevoeging:

Energie
overstappen


Gratis overstapservice.
100% onafhankelijk & eerlijk.
 Je zit nooit zonder gas en licht.

Check de beste energie deals.

Energie
overstappen


Gratis overstapservice.
100% onafhankelijk & eerlijk.
 Je zit nooit zonder gas en licht.

Check de beste energie deals.

Check de beste energie deals

Eerst even voorstellen…

Wie zijn wij?

Bij Ikvergelijkonline.nl willen graag dat iedereen zo min mogelijk betaalt voor de vaste lasten. Het is onze passie geworden om dit voor iedereen voor elkaar te krijgen!

Hoe wordt er vergeleken?

Via Ikvergelijkonline.nl vergelijk je zelf eenvoudig het grootste aanbod producten. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt en bespaar je super simpel!

Hoe verdienen wij?

Wanneer je een product afsluit via Ikvergelijkonline.nl, krijgen wij een vergoeding van de aanbieder op het moment je wordt geaccepteerd. Dat is wel zo eerlijk!

Energieleveranciers vergelijken

Ga er maar aan staan: kiezen tussen de vele energieleveranciers die jou ertoe willen overhalen een contract bij hen te sluiten, dat valt niet mee. De stroom die ze uit je stopcontact laten komen is immers bij al die leverancier hetzelfde, je ziet niet aan je schemerlamp of hij brandt op grijze of op groene stroom. Ook is de verbrandingswaarde van het gas waarmee we ons huis verwarmen en ons eten koken niet anders als het gas niet uit Slochteren maar van een biogas centrale komt. Toch valt er nog genoeg te kiezen en Ikvergelijkonline.nl wil je daarbij graag helpen.

Welke verschillen zijn er tussen energieleveranciers?

Omdat er zoveel spelers zijn op de energiemarkt doen alle energieleveranciers hun uiterste best om klanten te binden. Dat doen ze onder meer door ieder op hun manier bepaalde voordelen te bieden aan klanten die voor hen kiezen. Dat kan inhouden dat je tijdelijk lagere tarieven krijgt of een geldbedrag ineens, maar sommigen bieden ook gratis of goedkope artikelen aan, bijvoorbeeld een slimme thermostaat. Ook op het gebied van service proberen de energieleveranciers potentiële klanten te overtuigen. Een overstapservice bieden ze allemaal wel, maar daarnaast zijn er allerlei diensten op het gebied van het beheer van je energieverbruik, waar de leveranciers je mee over de streep willen trekken. Ikvergelijkonline.nl brengt duidelijkheid in dit oerwoud van aanbiedingen, zodat je op een overzichtelijke manier tot een keuze kunt komen.

Groene stroom of grijze stroom

De stroom die uit je stopcontact komt is altijd gelijk, maar in de manier waarop die stroom opgewekt wordt zijn er wel degelijk verschillen. Er is de zogenaamde grijze stroom, die op de traditionele wijze wordt opgewekt, bijvoorbeeld door door een op steenkool gestookte centrale. Deze stroom is vaak goedkoper, maar ook belastend voor het milieu. Daarom is groene stroom sterk in opkomst en beiden alle energieleveranciers deze milieuvriendelijke variant aan. Groene stroom wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen of waterkracht. Vaak heb je zelf de keuze welke soort groene stroom je af wilt nemen en waar die stroom vandaan komt. Iedere leverancier is verplicht dat te vermelden op zijn website. De gevolgen die deze zaken hebben voor je portemonnee worden door Ikvergelijkonline.nl duidelijk in beeld gebracht.

Welke energieleveranciers zijn er?

Veel, dat is het antwoord op deze vraag. En de verwachting is dat er nog meer bij zullen komen in de nabije toekomst. Houd daarom Ikvergelijkonline.nl regelmatig in de gaten om te zien of het aanbod is veranderd. Het is overigens altijd verstandig om regelmatig te kijken of je niet goedkoper of beter uit bent met een andere energieleverancier. Momenteel kun je hier de volgende energieleveranciers vergelijken: Budget Energie, Energiedirect, EnergieFlex, Engie, E.ON, Essent, GreenChoice, HVC Kringloop Energie, NLE, Nuon, Oxxio, Pure Energie, Qurrent, Vastelastenbond en VrijOpNaam.

Verschillende soorten contracten

Al die energieleveranciers bieden je ook nog eens verschillende contractvormen aan. Je kunt ervoor kiezen om een contract af te sluiten met vaste tarieven. Gedurende de looptijd van het contract blijven de tarieven voor stroom en gas dan gelijk. Meestal kun je kiezen voor een looptijd van 1 of 3 jaar, soms ook voor een looptijd van 5 jaar. Wil je een contract met vaste tarieven opzeggen gedurende de looptijd, dan moet je meestal een boete betalen. Een andere optie is een flexibel contract. Flexibele contracten hebben doorgaans een onbepaalde looptijd en je kunt ze zonder boete opzeggen wanneer je wilt. De tarieven voor stroom en gas stijgen en dalen bij deze contracten mee met de marktprijs. Volgen de energieprijzen een dalende tendens, dan zijn flexibele contracten gunstig, stijgen de tarieven, dan kun je beter kiezen voor een contract met een vaste looptijd en tarief.

Besparen op je energierekening

Er zijn veel manieren om je energierekening omlaag te brengen. Energieleveranciers vergelijken via Ikvergelijkonline.nl is daar een van, omdat je dan de beste en goedkoopste leverancier vindt voor jouw situatie. Maar los daarvan zijn er nog veel dingen die je kunt doen:

  • Isoleer je woning. Met een goed geïsoleerde woning bespaar je aanzienlijk op je stookkosten. Zorg dat de spouwmuren voorzien zijn van isolatie en breng dubbele beglazing aan met een hoge isolatiewaarde (HR++ glas).
  • Kies voor energiezuinige apparaten. In ieder huishouden staan tientallen elektronische apparaten, die samen behoorlijk wat stroom verbruiken. Met energiezuinige apparaten (klasse A++ of A+++) bespaar je veel geld. Bekijk ook eens je verwarmingsketel. Moderne ketels zijn een stuk zuiniger dan de oudere exemplaren.
  • Laat elektronische apparatuur niet op stand-by staan. Door je tv en stereo-installatie helemaal uit te zetten en ook andere apparatuur niet stand-by te laten staan bespaar je al snel € 50 tot € 100 per jaar.
  • Vervang de oude gloeilampen in je huis. Niet voor niets zijn de ouderwetse gloeilampen niet meer te koop: het zijn ware energieverslinders. Vervang de gloeilampen die je nog vindt in huis door spaarlampen of, beter nog, ledlampen.
  • Pas je stookgedrag aan. Zet de verwarming al een half uur voordat je naar bed gaat uit. Zet hem overdag eens een half graadje lager en pak een trui of een vest als je het fris vindt. Installeer ook een slimme thermostaat, zo bespaar je al gauw honderden euro’s per jaar.
  • Wek zelf energie op. Hier gaan we wat verder op in.

Zelf energie opwekken

Een windmolen in je achtertuin ligt natuurlijk niet voor de hand, maar voor zonnepanelen of zonnecollectoren is op of bij de meeste huizen wel plaats. Met de stroom en warmte die je daarmee opwekt heb je je investering er gemiddeld in zeven jaar uit, terwijl de levensduur van de panelen 25 jaar is. De stroom die je zelf niet gebruikt kun je meestal terug leveren aan het elektriciteitsnet. Daar verdien je ook nog eens geld mee terug. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig ook zonnepanelen te koop of te huur aan tegen gunstige prijzen, inclusief een terugkoopregeling voor de stroom die je zelf niet nodig hebt.

De beste plek voor zonnepanelen

Zonnepanelen werken het beste als je ze in een hoek van 35 graden plaatst, maar iedere hoek tussen 20 en 50 graden is acceptabel. Een hellend dak is dus ideaal voor het plaatsen ervan. Kies dan wel voor een dakvlak op het zuiden of westen, dat levert het beste rendement op.

Energieleveranciers vergelijken

Op Ikvergelijkonline.nl kun je de contracten en tarieven van de meeste energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je klikt eenvoudig op de knop “vergelijken” bij het logo van de leverancier waar je in geïnteresseerd bent en je ziet in enkele trefwoorden wat het aanbod van die leverancier is. Door het invullen van je postcode en je geschatte verbruik krijg je een indicatie van je maandelijkse kosten.

Als je energieleveranciers gaat vergelijken, houd dan rekening met een aantal zaken. Zo moet je goed opletten of de tarieven die je in beeld krijgt inclusief alle bijkomende kosten zijn. Je verbruikskosten vormen namelijk maar een deel van je energienota. Er zijn ook nog beheerkosten en belastingen die je moet betalen. Ook moet je vooraf bekijken of je een boete moet betalen om van je oude contract af te komen. Veel energieleveranciers nemen die boete voor hun rekening als je naar hen overstapt.

Check ook even je verbruik in voorgaande jaren. Bij het vergelijken van energieleveranciers wordt je een schatting van je verbruik gevraagd om tot een zo reëel mogelijk tarief te komen. Als je deze zaken hebt bekeken ben je klaar voor het eigenlijke vergelijken. Je let daarbij natuurlijk op de hoogte van de tarieven en de contractduur. Daarnaast is het verstandig om te onderzoeken of je je voorschot tussentijds kunt aanpassen, want het kan zijn dat je persoonlijke omstandigheden wijzigen. Natuurlijk neem je een tijdelijke korting of welkomstpremie ook mee in je overwegingen, net als de bereikbaarheid van de klantenservice en of de leverancier is aangesloten bij de geschillencommissie.

In 2005 werd het zogenaamde stroometiket ingevoerd. Alle leveranciers moeten dat verplicht op hun website plaatsen. Zo zie je op een uniforme manier welke energie geleverd wordt en waar die vandaan komt.

Overstappen naar een andere energieleverancier

Als je een keuze hebt gemaakt voor een andere, goedkope energieleverancier is het moment aangebroken om daadwerkelijk over te stappen van energieleverancier. Dat gaat heel eenvoudig. De meeste energieleveranciers regelen die overstap namelijk voor jou. Alles wat je moet doen is jezelf aanmelden en de nodige gegevens verstrekken. Je krijgt dan een voorstel op basis van het geschatte verbruik. Vervolgens heb je veertien dagen bedenktijd, waarna je contract ingaat. Het opzeggen van je oude contract wordt verzorgd door je nieuwe energieleverancier. Vaak neemt die zelfs een eventuele boete voor zijn rekening. Overstappen naar een andere energieleverancier gebeurt naadloos: je komt geen seconde zonder stroom of gas te zitten. Het enige wat daarna nog moet gebeuren is de eindafrekening met je oude leverancier.

Besparen via Ikvergelijkonline.nl

Gemiddeld besparen mensen die via Ikvergelijkonline.nl overstappen naar een andere energieleverancier € 350 per jaar. Het loont dus de moeite om energieleveranciers te vergelijken en om dat ook regelmatig te blijven doen. Lees ook de veelgestelde vragen over dit onderwerp, die kunnen je op ideeën brengen waar je zelf nog niet op was gekomen.