Risicoverzekering.

Risicoverzekering.

Wat laat jij na als je er niet meer bent? Met een risicoverzekering geef je jouw nabestaanden zekerheid als je overlijdt. Vergelijk hier risicoverzekeringen en sluit direct af.

Meest gekozen risicoverzekeringen

1
Centraal Beheer Overlijdensrisicoverzekering 8,5DELA Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,05 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 69,-
Snelle medische acceptatie
makkelijk online afsluiten
+ Meer informatie Centraal Beheer
2
NNO Overlijdensrisicoverzekering N.B.NN Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,15 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 90,-
Extra korting als je niet rookt
Je kunt altijd opzeggen
+ Meer informatie NN
3
DELA Overlijdensrisicoverzekering 9,6DELA Overlijdensrisicoverzekering
Premie (20 jaar) Uitgekeerd bedrag
4,50 100.000,-
Andere looptijd? Ander bedrag?
Eenmalige afsluitkosten: € 13,20
Verzekering te koppelen aan je hypotheek
Extra korting wanneer je niet rookt
+ Meer informatie DELA

Premies zijn berekend met de geboortedatum 1-1-1991, gelijkblijvende ORV en een periode van 20 jaar.
De top 3 is op basis van meest gekozen overlijdensrisicoverzekeringen (afgelopen 30 dagen) op Ikvergelijkonline.nl en is geen advies.
Update: Zaterdag 23 maart 2024

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 4 januari 2024

Wat is een risicoverzekering?

Een risicoverzekering noem je ook wel een overlijdensrisicoverzekering (ORV) of levensverzekering. Deze zorgt voor financiële zekerheid bij overlijden. Als je overlijdt, keert deze verzekering een bedrag uit aan je nabestaanden. Zij hebben dan zekerheid. Bij overlijden denk je snel aan de emotionele gevolgen. Maar er zijn ook veel praktische gevolgen. Over het betalen van de hypotheek of de studie van de kinderen, bijvoorbeeld. Een risicoverzekering beperkt de financiële gevolgen voor je nabestaanden.

Is een risicoverzekering verplicht?

Je bepaalt zelf of je een risicoverzekering afsluit. Dit is niet verplicht. Wel kan er een zachte verplichting zijn. Dit geldt bij het kopen van een huis. Een hypotheekverstrekker ziet graag een garantie dat de hypotheek betaald kan worden. Ook als je overlijdt. Daarom is een risicoverzekering verplicht bij sommige hypotheekverstrekkers. Zij stellen het afsluiten als voorwaarde voor een hypotheek. Voor jezelf is het natuurlijk ook een prettige gedachte dat je familie ook bij overlijden in je huis kan blijven wonen. Overigens vragen hypotheekverstrekkers niet altijd om deze verzekering. Sinds 2018 is het ook niet meer verplicht voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Overstappen van risicoverzekering?

Risicoverzekeringen zijn niet zoals elke andere verzekering. Overstappen kan, maar is iets lastiger dan bij andere verzekeringen. Dit omdat je deze verzekering vaak koppelt aan je hypotheek. Stap je over? Daarmee moet de bank akkoord gaan. Soms is overstappen wel verstandig. Er zijn de nodige verschillen tussen risicoverzekeringen van verschillende aanbieders. Vergelijk ze om te kijken welke het beste is.

Koop je geen huis of verplicht een hypotheekverstrekker dit niet? Ook dan kun je een risicoverzekering afsluiten. Dit doe je vooral omdat je zekerheid wil. De premie per maand is relatief laag, terwijl je er veel zekerheid voor terugkrijgt. Zo sluiten mensen een risicoverzekering af om de volgende redenen:

 • Studie van de kinderen betalen.
 • Schulden aflossen na overlijden.
 • Onderhoud kinderen of alimentatie.
 • Inkomen voor nabestaanden.
 • Woning behouden voor familie.

Hoe werkt een risicoverzekering?

In veel opzichten is een risicoverzekering, ook wel nabestaandenverzekering genoemd, bijzonder. Zo sluit je deze vooral af voor als je jong overlijdt. Iets waar je liever niet te lang bij stilstaat. Maar juist dan zijn de gevolgen groot. Als je op hoge leeftijd overlijdt, zijn er meestal minder mensen financieel afhankelijk van je. Dus een risicoverzekering heb je steeds minder nodig. Althans, zo werkt dat bij veel mensen. Het aanbod van risicoverzekeringen houdt daar rekening mee. Er zijn zo’n drie soorten risicoverzekeringen:

Gelijkblijvende risicoverzekering
Verwacht je niet dat je later minder geld nodig hebt? Kies dan voor de gelijkblijvende verzekering. Hierbij is de uitkering altijd hetzelfde gedurende de looptijd. Het maakt niet uit wanneer je overlijdt.

 • Zekerheid van een vaste uitkering
 • Past goed bij aflossingsvrije hypotheek
 • Premie is relatief hoog

Lineair dalende risicoverzekering
Bij deze verzekering daalt de uitkering met de looptijd van de verzekering. Zo is het bedrag bijna nul als je verzekering afloopt. Daardoor betaal je ook minder premie. Deze verzekering past goed als je verwacht dat je familie later minder financieel afhankelijk is van jou.

 • Past bij lineaire hypotheek
 • Looptijd verzekering is langer dan premielooptijd
 • Past niet goed bij aflossingsvrije hypotheek
 • Verzekerde bedrag neem af tot nul

Annuïtair dalende risicoverzekering
Veel mensen hebben een annuïtaire hypotheek. Hierbij zijn de maandlasten altijd gelijk. Dit betekent wel dat je in het begin meer aflost. Dat komt omdat je dan meer rente betaalt. Zo los je in het begin weinig af en later veel meer. Een annuïtair dalende risicoverzekering houdt daar rekening mee. Hierbij daalt het verzekerde bedrag ook. Maar pas wanneer je meer aflost op je hypotheek.

 • Ideaal samen met annuïtaire hypotheek
 • Pas later neemt verzekerde bedrag snel af
 • Past niet goed bij aflossingsvrije hypotheek
 • Verzekerde bedrag neem af tot nul
Risicoverzekering

Verschil tussen risicoverzekering en uitvaartverzekering?

Wie het goed regelt voor later denkt niet alleen aan een risicoverzekering. Ook een uitvaartverzekering sluit je af voor na je overlijden. Zoals de naam zegt is een uitvaartverzekering specifiek voor een uitvaart. Deze keer ook niet altijd in geld uit. Soms wordt de uitvaart als dienstenpakket beschikbaar gesteld. Een risicoverzekering sluit je vooral af voor het geval je jong overlijdt. Je nabestaanden kunnen de uitkering dan eventueel ook gebruiken om een uitvaart te bekostigen. Dat hoeft echter niet. Een risicoverzekering is veel breder dan een uitvaartverzekering. Ook keert deze meestal een veel hoger bedrag uit.

Weigering risicoverzekering

Een verzekeraar is niet verplicht om je als klant te accepteren. Bij een risicoverzekering hoort namelijk een risico. Het risico dat je (vroeg) overlijdt. Bij de meeste mensen is die kans klein. Daarom betaal je ook weinig premie. Zelfs als de uitkering best hoog is. Sommige mensen hebben een hoger risico. Zij lopen meer kans jong te overlijden. Dit is het geval als er sprake is van bepaalde medische problemen. Daarom vul je een vragenlijst in als je een risicoverzekering afsluit. Heb je bepaalde aandoeningen? Dan kan het zijn dat de verzekeraar meer informatie wil.

Het kan ook gebeuren dat je meer premie betaalt. Je bent dan wel verzekerd, maar betaalt iets meer daarvoor. Dat geldt ook als je ouder bent. Boven een bepaalde leeftijd is afsluiten vaak helemaal niet mogelijk. Welke leeftijd verschilt per verzekeraar. Een verzekeraar kan je ook weigeren op medische gronden. Bij jongere mensen gebeurt dat niet vaak.

Waar op te letten bij risicoverzekering?

Kijk altijd goed naar je eigen situatie. Wat heb je nodig? Heb je een vaste levenspartner? Wat zou er gebeuren als je er niet meer bent? Het antwoord op dit soort vragen is belangrijk. Zo weet je of je deze verzekering nodig hebt. Maar ook wat voor soort risicoverzekering. Ook zijn kleine letters belangrijk. Dit type verzekering heeft vaak wat haken en ogen. Denk aan uitzonderingen. Ook is er soms erfbelasting van toepassing.