Wat is een uitvaartverzekering?

Samenvatting:
Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten voor de uitvaart na je overlijden. De verzekering kan een bedrag uitkeren aan je nabestaanden of een pakket aan diensten leveren. Je sluit een uitvaartverzekering dus eigenlijk niet af voor jezelf, maar voor je nabestaanden. Die zullen dat waarderen, want een uitvaart is niet goedkoop.

Uitvaartverzekering vergelijken

Gemiddeld kost een uitvaart vandaag de dag tussen de 7.000 en 10.000 euro. Afhankelijk van je wensen kan dat bedrag natuurlijk ook lager of hoger uitvallen. Cremeren is goedkoper dan begraven worden, voornamelijk vanwege de kosten die een graf met zich meebrengt. Denk daarbij aan de grafrechten en de aanschaf van een grafsteen. Een ‘kale’ crematie, dus zonder gasten, zonder afscheidsbijeenkomst en zonder koffie achteraf, kost tussen de 600 en 1000 euro. Deze bedragen zijn vergelijkbaar met de kosten voor een sobere begrafenis in een algemeen graf. Omdat we gelukkig meestal gaan voor een waardiger afscheid, vallen de kosten hoger uit en komen bovengenoemde bedragen in beeld. Daarbij kun je zo ver gaan als je wilt, zolang het financieel haalbaar is. Een standaardkist bijvoorbeeld kost ongeveer 500 euro, maar je hebt er ook van 3.500 euro. Wil je precies weten wat de uitvaart die jij voor ogen hebt gaat kosten, gebruik dan een uitvaartcalculator. Je vindt die op de websites van de meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen.

Waarom een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je af omdat je je nabestaanden niet wilt opzadelen met de kosten voor je uitvaart. Ze zullen ongetwijfeld heel verdrietig zijn en het is niet fijn als ze zich dan ook nog eens zorgen moeten maken over het betalen of regelen van de uitvaart. Met een uitvaartverzekering kun je dat voorkomen en dat kan op twee manieren. Je kunt ervoor zorgen dat ze een geldbedrag ter beschikking krijgen, waarvan ze de uitvaart kunnen betalen en je kunt ervoor zorgen dat je uitvaartverzekering een pakket aan diensten levert, waardoor je nabestaanden minder hoeven te regelen. De eerste optie noemen we een kapitaal uitvaartverzekering, de tweede heet natura uitvaartverzekering. De premies betaal je meestal per maand of per jaar, maar je kunt ook de totale premie in één keer betalen in de vorm van een koopsom.

De kapitaal uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een kapitaal uitvaartverzekering bepaal je een bedrag, dat na je overlijden ter beschikking wordt gesteld aan je nabestaanden. Zij kunnen er in de meeste gevallen vrij over beschikken om de uitvaart mee te bekostigen. Het voordeel van de kapitaal uitvaartverzekering is dan ook, dat je nabestaanden de uitvaart kunnen vormgeven zoals zij dat zelf willen. Verzeker je een dienstenpakket, dan is dat niet zo. Nadeel van de kapitaalverzekering is wel, dat de nabestaanden veel moeten regelen, waaronder ook de administratieve en financiële afhandeling. Bij een variant op deze verzekering, de sommen naturapolis, beheert de verzekeraar het bedrag en kunnen de nabestaanden hun kosten declareren. Op die manier weet je zeker dat het geld ook echt aan je uitvaart wordt besteed.

De natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt na je overlijden een dienstenpakket aangeboden aan de nabestaanden. Doorgaans bevat dit pakket de standaarddiensten die horen bij een begrafenis of crematie, aangevuld met een aantal keuzemogelijkheden. Ook wordt er vaak een vrij te besteden bedrag ter beschikking gesteld, waarmee nabestaanden extra wensen kunnen bekostigen. De naturaverzekering heeft als voordeel dat veel regelwerk en administratieve rompslomp wordt overgenomen door de verzekeraar. Die is soms zelf tevens uitvaartverzorger, soms werkt hij samen met zelfstandige uitvaartverzorgers verspreid over het land. Nadeel is, dat veel diensten vastliggen, waardoor de nabestaanden minder keuzevrijheid hebben bij het vormgeven van de uitvaart.

Een typisch dienstenpakket bij een naturaverzekering zou er zo uit kunnen zien:

  • Het vervoer, verzorgen en opbaren van de overledene
  • Een standaardkist
  • Het regelen van alle formaliteiten
  • 75 rouwbrieven en 75 bedankkaarten inclusief postzegels
  • Een rouwauto op de dag van de uitvaart
  • Bij begraven: de kosten voor het delven van het graf, de grafrechten en het onderhoud van de begraafplaats
  • Bij cremeren: gebruik van de aula, de crematie zelf, asverstrooiing bij het crematorium

Van het eventueel vrij te besteden bedrag kunnen dan bijvoorbeeld bloemen, extra rouwbrieven of gedachtenisprentjes betaald worden.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

In Nederland is een uitvaartverzekering afsluiten niet verplicht. Als je zeker weet dat je altijd voldoende spaargeld achter de hand hebt om een uitvaart mee te bekostigen, is het strikt genomen ook niet nodig om er een af te sluiten. Ook zou je ervan uit kunnen gaan dat je nabestaanden je uitvaart wel zullen betalen. In beide gevallen zadel je die nabestaanden dan wel op met al het regelwerk dat nou eenmaal bij een uitvaart hoort. Dus ook al heb je voldoende geld op je spaarrekening, dan is het toch het overwegen waard om bijvoorbeeld een natura uitvaartverzekering af te sluiten.