Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Samenvatting:
Een kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering die na het overlijden van de verzekeringnemer een geldbedrag uitkeert aan diens nabestaanden. Die kunnen vrij beschikken over dat geld, om er de uitvaart van de overledene mee te bekostigen. Premies betaal je voor deze verzekering per maand, of je voldoet de totale premie door middel van een koopsom.

Uitvaartverzekering vergelijken

Als je een kapitaal uitvaartverzekering afsluit, bepaal je zelf de hoogte van het bedrag dat na je overlijden aan je nabestaande zal worden uitgekeerd. De meeste aanbieders van uitvaartverzekeringen hanteren wel een minimum- en een maximumbedrag. Bij Yarden bijvoorbeeld is het minimumbedrag 500 euro en het maximum 20.000 euro, bij DELA zijn die bedragen respectievelijk 603 en 25.000 euro. Monuta hanteert een minimum van 1.500 euro en een maximum van 15.000 euro. Bij Ardanta en BudgetUitvaartPolis moet het verzekerde bedrag tussen de 1.000 en 15.000 euro liggen. Nuvema biedt alleen een natura uitvaartverzekering aan. De bijbehorende premies vergelijk je eenvoudig via Ikvergelijkonline.nl.

Hoe bepaal je de hoogte van het bedrag?

Om te weten welf bedrag je moet verzekeren, moet je eerst weten wat je nabestaanden ervan moet bekostigen. Je moet dus een goede schatting maken van hoe duur jouw uitvaart wordt. Daarom is het belangrijk om in beeld te brengen wat je wilt. Begraven worden is bijvoorbeeld duurder dan een crematie en een standaardkist is een stuk goedkoper dan een eikenhouten kist met zilveren beslag, om maar wat te noemen. Op de websites van de meeste verzekeraars vind je een kostencalculator, waarmee je kunt kiezen wat je wilt verzekeren en meteen ziet hoe duur dat is. Zo bepaal je op een eenvoudige manier de waarde van je kapitaal uitvaartverzekering.

Indexeren of niet?

De meeste verzekeraars bieden ook de optie om het verzekerde bedrag automatisch te indexeren. Dat wil zeggen dat het uit te keren bedrag hoger wordt, naarmate het prijspeil stijgt. Het is logisch dat aan een premie-indexatie voor je uitvaartverzekering ook een kleine premieverhoging vastzit. Toch lijkt het verstandig om voor deze optie te kiezen, anders bereik je immers misschien niet het doel, waarvoor je de verzekering hebt afgesloten.

Weet je zeker dat je nabestaanden het bedrag ook echt voor je uitvaart gebruiken?

Je sluit een kapitaal uitvaartvaartverzekering af met een bepaald doel: je wilt dat je nabestaanden met dat geld jouw uitvaart organiseren. In verreweg de meeste gevallen zal er ook geen reden zijn om te betwijfelen of ze het geld ook echt daarvoor zullen gebruiken. Wil je toch die zekerheid inbouwen, dan is het te overwegen om een natura sommenpolis af te sluiten. Die werkt hetzelfde als een kapitaalverzekering met één groot verschil. Het kapitaal wordt niet rechtstreeks uitgekeerd aan de nabestaanden, maar blijft in beheer bij de verzekeraar. Net als bij de kapitaal uitvaartverzekering het geval is, regelen de nabestaanden de uitvaart, maar in plaats van de kosten daarvan zelf te betalen van het uitgekeerde geld, declareren ze die nu bij de verzekeraar. Zo weet je zeker dat het verzekerde bedrag ook echt voor je uitvaart gebruikt wordt.