Uitvaartfotografie

Uitvaartfotografie

Een uitvaart is een emotionele gebeurtenis. Nabestaanden ervaren de dag van de uitvaart vaak alsof deze in een roes aan hen voorbijgaat. De gedachten dwalen even af of de emoties zitten zo hoog dat zij zich onbewust afsluiten voor de wereld om hen heen. Zij krijgen daardoor niet alles mee wat er tijdens de uitvaart gebeurt.

Met het inhuren van een uitvaartfotograaf kunnen zijn achteraf de gebeurtenissen van die dag nog eens bekijken. Uitvaartfotografie biedt voor de nabestaanden een blijvende herinnering aan een gebeurtenis die naast verdrietig en pijnlijk, ook heel mooi kan zijn. Zo kunnen de foto’s bijdragen aan het rouwproces.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Waarom kiezen voor uitvaartfotografie?

De laatste jaren wordt het steeds gebruikelijker om foto’s te nemen tijdens een uitvaart. Wij leggen immers alle aspecten van ons leven vast met de smartphone, en ook afscheid nemen hoort bij het leven. Veel mensen kiezen ervoor om de foto’s te laten nemen door een amateurfotograaf uit de familiekring. Het is echter verstandiger om een professioneel in te schakelen voor deze taak, want goede foto’s maken tijdens een emotionele gebeurtenis is moeilijker dan u denkt.

Er zijn verschillende aspecten van de taak waar u bij de keuze tussen een amateurfotograaf en een professionele uitvaartfotograaf rekening kunt houden:

  • De kwaliteit van de foto’s
  • Geluidloze fotografie
  • Betrokkenheid bij uitvaart
  • Invloed van emotionele betrokkenheid

De kwaliteit van de foto’s

Een uitvaart vindt in de meeste gevallen plaats in een ruimte die stemmig is verlicht. Het is in een uitvaartcentrum of een kerk vaak te donker om kwalitatief goede foto’s te maken. Er zou gekozen kunnen worden voor een flitser, maar dat is niet wenselijk. De felle lichtflitsen kunnen immers als storend worden ervaren en leiden af van de afscheidsceremonie. Een professionele uitvaartfotograaf beschikt over hoogwaardige apparatuur waarmee zonder flitser prachtige foto’s kunnen worden geschoten. Zo weet u zeker dat de uitvaartfoto’s niet onderbelicht of van slechte kwaliteit zijn.

Geluidloze fotografie

Amateurfotografen staan er vaak niet bij stil hoeveel lawaai een camera maakt. Pas wanneer zij gaan fotograferen in een stille kerk valt het op dat er veel zoom- en klikgeluiden in een camera zitten. Het is dan terplekke lastig om dit uit te schakelen, want de afscheidsceremonie gaat ondertussen gewoon door. Een professionele uitvaartfotograaf stelt de camera van tevoren zo in dat deze geen storende geluiden zal maken.

Betrokkenheid bij de uitvaart

Als fotograaf sta je als het ware buiten de gebeurtenis die op dat moment plaatsvindt. Wanneer er gekozen wordt voor een amateurfotograaf uit de familiekring, wordt die persoon de mogelijkheid ontnomen om zelf deel uit te maken van de uitvaart. Dit staat niet alleen voor de persoon in kwestie een goed afscheid in de weg. Ook een aanwezige ouder, partner of kind kan de steun van deze persoon tijdens de emotionele gebeurtenis sterk missen.

Invloed van emotionele betrokkenheid

Een amateurfotograaf uit de familiekring kan te nauw betrokken zijn bij de uitvaart. Hij kan zelf heftige emoties voelen waardoor hij zijn taak niet goed kan vervullen. Het is ook mogelijk dat hij bepaalde beelden niet wil vastleggen, omdat hij deze te intiem vindt. Het resultaat is een fotoserie die kwalitatief niet goed is, waar essentiële elementen van de uitvaart bij ontbreken of door het gebrek aan emotie in de foto’s zielloos wordt. Een professionele uitvaartfotograaf weet precies waar en wanneer er een foto gemaakt moet worden en ervaart geen emoties die het uitvoeren van de taak in de weg staan.

Vergoeding vanuit uitvaartverzekering

Een uitvaartfotograaf kost gemiddeld 500 euro. Niet iedere uitvaartverzekering geeft de nabestaanden voldoende vrijheid om te kunnen kiezen voor een professionele uitvaartfotograaf. Wanneer u al een uitvaartverzekering heeft, kunt u in de algemene voorwaarden nalezen of deze de kosten van een uitvaartfotograaf vergoedt. Heeft u nog geen uitvaartverzekering en wilt u zeker zijn van volledige vergoeding? Dan kan het onderstaande overzicht u helpen bij het kiezen van een passende uitvaartverzekering.

  • Kapitaal uitvaartverzekering (geldsom): volledige vergoeding
  • Kapitaal uitvaartverzekering (sommenverzekering): meestal volledige vergoeding
  • Natura uitvaartverzekering: meestal geen vergoeding
  • Combinatie uitvaartverzekering: vergoeding vanuit de extra geldsom
  • Koopsom uitvaartverzekering: meestal geen vergoeding