Repatriëring

Repatriëring

Jaarlijks sterven er tientallen Nederlanders in het buitenland. Nederlanders die op vakantie zijn, maar ook mensen die naar het buitenland geëmigreerd zijn. In veel gevallen willen de nabestaanden de uitvaart van de overledene in het land van herkomst laten plaatsvinden. Het vervoeren van het lichaam van de overledene naar het land van herkomst wordt repatriëring genoemd.

Uitvaartverzekering afsluiten?
Repatriëring

Een overlijden in het buitenland

Wanneer iemand in het buitenland komt te overlijden, moet er veel geregeld worden. Het is allereerst belangrijk om na te gaan of de overledene een verzekering heeft afgesloten die repatriëring naar het land van herkomst dekt. Een uitvaartverzekering, een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering kan deze vergoeding bieden. Vervolgens is het belangrijk om direct contact op te nemen met de verzekeraar, deze kan vaak veel regelwerk uit handen nemen.

De taak van de uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger neemt vervolgens de taken in het buitenland op zich. Deze zal zorgdragen voor de wettelijke documenten, het contact met de ambassade, het vervoer naar Nederland en de formaliteiten aan de grens. De uitvaartverzorger zal het overlijden melden bij de plaatselijke autoriteiten. Indien het een niet-natuurlijke dood betreft zullen ook de ambassade en de politie ingelicht worden. Het lichaam kan per auto of per vliegtuig naar Nederland vervoerd worden. Het is niet toegestaan om de overledene zelf te vervoeren.

De repatriëring

Afhankelijk van het land van overlijden wordt het lichaam van de overledene voor het transport gebalsemd. Het transport vindt plaats in een houten kist. Bij transport per vliegtuig zal er een zinken kist gebruikt worden die volledig kan worden afgesloten. Kort na aankomst in Nederland kan de uitvaart plaatsvinden. Er dient aangifte van overlijden te worden gedaan in de gemeente waar de overledene gewoond heeft. De akte van overlijden die is opgemaakt in het buitenland moet worden geregistreerd bij burgerlijke stand in Den Haag.

Niet verzekerd?

Indien de overledene geen verzekering heeft afgesloten, zult u alles zelf moeten regelen of een uitvaartondernemer moeten contacteren. De kosten van repatriëring komen dan volledig op de rekening van de nabestaanden. Het is daarom verstandig om een uitvaartverzekering met wereldwijde dekking af te sluiten, zeker wanneer u veel reist of langere tijd in het buitenland verblijft.

Uitvaart in het buitenland

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een uitvaart in het buitenland. Met name mensen die al langere tijd in het buitenland wonen kiezen voor deze optie. Een kapitaal uitvaartverzekering kan de kosten voor een uitvaart buiten de landsgrenzen volledig bekostigen. Een natura uitvaartverzekering biedt deze mogelijkheid doorgaans niet. U kunt contact opnemen met de uitvaartverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.