Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

In de loop der jaren is men steeds meer waarde gaan hechten aan een persoonlijke uitvaart waarbij de overleden dierbare centraal staat. Het is echter niet eenvoudig om een uitvaartondernemer te kiezen die een unieke uitvaart garandeert. Daarom is het Keurmerk Persoonlijk Uitvaart in het leven geroepen. Uitvaartondernemers met dit keurmerk zetten zich in voor een op maat gemaakte uitvaart die aansluit op de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Wat is een persoonlijke uitvaart?

Bij een persoonlijke uitvaart staat de overledene en zijn persoonlijke uitvaartwensen centraal. De uitvaart is op maat gemaakt, dat wil zeggen dat er geen gebruik wordt gemaakt van standaardteksten of standaard draaiboeken. De uitvaartverzorger gaat in gesprek met de nabestaanden om een unieke uitvaart samen te stellen die voldoet aan de wensen van de overledene. Een persoonlijke uitvaart maakt het voor de nabestaanden mogelijk om op een goede manier afscheid te nemen. Een passend afscheid is van belang voor een gezond rouwproces.

Het keurmerk voor een persoonlijke uitvaart

Met het keurmerk voor een persoonlijke uitvaart kunnen uitvaartondernemers aangeven dat zij zich inzetten voor een persoonlijke aanpak. Uitvaartondernemers die het keurmerk dragen, hebben aangetoond te voldoen aan alle voorwaarden die het keurmerk aan de hen stelt. Door te kiezen voor een uitvaartondernemer met het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart weet u als nabestaande zeker dat uw dierbare een unieke, persoonlijke uitvaart krijgt.

Voorwaarden keurmerk

Om als uitvaartondernemer het keurmerk te kunnen ontvangen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De uitvaartondernemer is lokaal werkzaam in een kleinschalige organisatie.
  • De uitvaartondernemer dient de nabestaanden alle ruimte geven bij het samenstellen van de uitvaart. Hij gaat daarom in gesprek met de nabestaanden om de persoonlijke uitvaartwensen in kaart te brengen.
  • Iedere uitvaart die de uitvaartondernemer vormgeeft, dient uniek te zijn. Er mag geen gebruik gemaakt worden van standaardteksten, standaardprotocollen of standaardprocessen.
  • De nabestaanden betalen alleen voor de producten en diensten waar zij ook daadwerkelijk gebruik van maken.
  • Indien nodig voert de uitvaartondernemer meerdere gesprekken met de nabestaanden bij het samenstellen van de uitvaart. Deze gesprekken vinden plaats op de locatie waar de nabestaanden de voorkeur aan geven, bijvoorbeeld bij hen thuis.
  • De uitvaartondernemer biedt transparantie qua kosten. Nadat alle afspraken zijn gemaakt, stuurt hij uiterlijk de volgende dag een conceptbegroting naar de nabestaanden.
  • De uitvaart kent geen tijdslimiet. Er wordt zoveel tijd ingepland als de nabestaanden nodig hebben.
  • De uitvaart wordt geleid door dezelfde persoon die de gesprekken met de nabestaanden voert.
  • De uitvaartondernemer heeft jaarlijks minimaal 12 nieuwe reviews. De minimale gemiddelde score is 7 op 10 sterren.

Toetsing voorwaarden

Er is geen onafhankelijke organisatie die toetst of de uitvaartondernemer voldoet aan de voorwaarden van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. De toetsing vindt plaats door middel van reviews die geplaatst worden door de nabestaanden. Nadat een uitvaart heeft plaatsgevonden kunnen zij de kwaliteiten van de uitvaartondernemer beoordelen. Dit doen zij door zijn werkwijze te waarderen aan de hand van bovenstaande voorwaarden. Bovendien mogen zij de uitvaartondernemer voorzien van sterren: minimaal 1 en maximaal 10.