Is een uitvaartverzekering verplicht?

Samenvatting:
Nee, het is niet verplicht om in Nederland een uitvaartverzekering af te sluiten. In enkele andere Europese landen bestaat die verplichting wel. Een uitvaartverzekering is echter wel aan te raden wanneer je geen spaargeld hebt tussen de 7.000 en 10.000 euro (kosten van een gemiddelde uitvaart). Je nabestanden zullen dan voor deze kosten moeten opdraaien. Met een uitvaartverzekering kan je ook alvast je wensen vastleggen, zoals begraven of cremeren,  koffie of borrel of welke muziek er gedraaid moet worden.

Uitvaartverzekering vergelijken

In principe heb je geen uitvaartverzekering nodig als je zeker weet dat je genoeg spaargeld hebt op het moment dat je overlijdt. Denk hierbij aan een bedrag van tussen de 7.000 en 10.000 euro, de gemiddelde kosten van een uitvaart op dit moment. Je moet dan wel de discipline op weten te brengen om dat geld niet voor andere dingen te gebruiken. Een kapitaal uitvaartverzekering is een handige manier om er zeker van te zijn dat er een geldbedrag beschikbaar blijft voor je begrafenis of crematie. Bovendien is dat bedrag na je overlijden direct beschikbaar voor je nabestaanden, zonder al te veel administratieve rompslomp. Zelf zul je er niet te veel van merken, want de maandelijkse premie voor een uitvaartverzekering is niet heel hoog.

Niet alleen financiële redenen

Maar een uitvaart draait niet om geld alleen. Er komt ook een hoop regelwerk en administratie bij kijken. Als je wilt voorkomen dat je nabestaanden daarmee opgezadeld worden, kun je een natura uitvaartverzekering afsluiten. Bij deze verzekering levert de verzekeraar een vooraf vastgelegd pakket aan diensten. Doorgaans zijn dat de vaste zaken die komen kijken bij een uitvaart, zoals de begrafenis of crematie zelf, de administratieve afhandeling en het vervoer van de overleden. Meestal krijgen de nabestaanden daarnaast een bedrag ter beschikking om hun eigen wensen mee te bekostigen.

Je eigen wensen

Veel mensen leggen vast hoe hun eigen uitvaart er later uit moet komen te zien. Of ze begraven of gecremeerd willen worden bijvoorbeeld, hoe de afscheidsplechtigheid moet zijn, welke uitvaartmuziek er gedraaid moet worden of dat er na afloop een koffietafel of borrel moet zijn. Meestal doen zij hun nabestaanden daarmee een groot plezier, omdat die dan weten waar ze aan toe zijn en zichzelf niet het hoofd hoeven te breken over hoe de uitvaart vormgegeven moet worden. Om er zeker van te zijn dat het afscheid ook daadwerkelijk zo georganiseerd wordt, kun je het beste een uitvaartverzekering afsluiten. Je kunt het dienstenpakket van een naturaverzekering zo samenstellen, dat het aan je eisen voldoet. Met een natura sommenpolis komt er een geldbedrag ter beschikking van je nabestaanden, dat wordt beheerd door de verzekeraar. Zo weet je ook zeker dat dat geld aan je uitvaart besteed wordt.

Kiezen voor een uitvaartverzekering

Er zijn dus voldoende argumenten om ervoor te kiezen een uitvaartverzekering af te sluiten, hoewel dit niet verplicht is. Heb je die keuze gemaakt, dan hangt het van je eigen voorkeuren en je situatie af of je kiest voor een natura uitvaartverzekering, een kapitaalverzekering, een natura sommenpolis of een van de andere beschikbare verzekeringsvormen. Via Ikvergelijkonline.nl kun je al die verzekeringen met elkaar vergelijken, waarna je kunt kiezen voor de verzekering die het best bij je past. Zo ben je ervan verzekerd dat je nabestaanden na je overlijden kunnen zorgen voor een waardig afscheid, zonder dat ze daardoor financiële problemen krijgen of van alles moeten regelen in een voor hen toch al zo moeilijke periode.