Uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar onder ruim 14.000 mensen die ooit verantwoordelijk waren voor het regelen van een uitvaart van een dierbare, blijkt de uitvaartverzekering vaak niet toereikend te zijn om alle kosten te kunnen voldoen. Dit leidde tot onverwachte rekeningen voor de nabestaanden.

Uitvaartverzekering blijkt vaak onvoldoende

Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de uitvaartverzekering niet de volledige uitvaart vergoedde en dat er meerkosten in rekening werden gebracht bij de nabestaanden. Met name uitvaartverzekeringen die afgesloten waren bij Yarden en Monuta bleken ontoereikend te zijn. DELA scoort beter in het onderzoek, maar ook deze uitvaartverzekeraar stuurde in 1 op de 3 gevallen een onverwachte rekening naar de nabestaanden.

Ook standaard uitvaart niet volledig vergoed

Nabestaanden werden met name verrast door de meerkosten aangezien zij niet voor buitengewone opties kozen. In de meeste gevallen ging het om een standaard uitvaart waar rouwkaarten en een koffietafel een niet vergoed onderdeel bleken te zijn. Hoe kan het dat een uitvaartverzekering zelfs niet voldoende kan blijken om een standaard uitvaart te bekostigen?

Uitvaart duurder dan gedacht

In de eerste plaats zijn verzekeringsnemers zich vaak niet bewust van de uitvaartkosten. Daardoor worden er met regelmaat bedragen of pakketten gekozen die niet overeenkomen met de uitvaartwensen. Zo kan het gebeuren dat een natura uitvaartverzekering bepaalde onderdelen van een uitvaart niet vergoedt. Zelfs niet wanneer de uitvaart standaard of sober is van karakter.

Slechte communicatie en gebrek aan transparantie

Ten tweede blijkt uit het onderzoek van Radar dat de communicatie van de uitvaartondernemingen en de uitvaartverzekeraars vaak ondermaats is. Er wordt geen of te weinig informatie gegeven over de uitvaartkosten en de dekkingen vanuit de verzekering waardoor nabestaanden geen goed beeld krijgen van het kostenplaatje. Op die manier kunnen er snel meerkosten ontstaan zonder dat de nabestaande dit door heeft. De nabestaande bevindt zich door het recente verlies ook in een kwetsbare positie.

Meerkosten uitvaart voorkomen

Voordat een uitvaartverzekering wordt afgesloten, is het belangrijk om de persoonlijke uitvaartwensen in kaart te brengen. Vervolgens kunt u de kosten van uw uitvaart berekenen. Een standaard uitvaart kost al snel €8.000. Zorg ervoor dat het verzekeringsbedrag van de kapitaalverzekering overeenkomt met uw berekening of kies een natura uitvaartverzekering die al uw uitvaartwensen vergoedt. Leg uw wensen ook vast en breng een familielid en de uitvaartverzekeraar al bij leven hiervan op de hoogte. Op die manier neemt u uw nabestaanden veel werk uit handen en behoedt u hen voor financiële verrassingen.

Meerkosten uitvaart opvangen met extra uitvaartverzekering

Heeft u reeds een uitvaartverzekering? Overweeg dan of het in uw situatie verstandig is om een tweede uitvaartverzekering af te sluiten. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kapitaalverzekering waarmee de meerkosten van uw uitvaart worden gefinancierd. Zo zorgt u ervoor dat onverwachte kosten niet voor rekening van uw nabestaanden komen.