Wanneer kan ik het beste overstappen van energieleverancier?

Samenvatting:

Je kunt het beste overstappen als je huidige energie contract afloopt. Wanneer je een contract hebt van 1 jaar kan je elk jaar je energie vergelijken en zal dat waarschijnlijk elk jaar een besparing opleveren aangezien de energietarieven elke jaar veranderen.

energie vergelijken

In ons land zijn we als consument vrij in de keuze van onze energieleverancier. Net als bij onze dagelijkse boodschappen kunnen we bij de inkoop van energie van te voren de energieprijzen vergelijken alvorens te besluiten bij wie we ons aanmelden. Wie de energiemarkt een beetje volgt zal weten dat energietarieven voortdurend aan schommelingen onderhevig zijn. Wanneer je weet over te stappen op een moment dat de tarieven laag zijn en ook nog eens een leuke binnenkomstkorting weet binnen te halen, sla je twee vliegen in een klap.

Contracttermijn en overstappen

Wie nog nooit van energiemaatschappij veranderd is heeft een contract voor onbepaalde tijd. Met inachtneming van de wettelijk vastgestelde opzegtermijn van dertig dagen kan je dan te allen tijde overstappen. Binnen een periode van zes weken ben je dan volledig over.

Het merendeel van de Nederlanders heeft echter een overeenkomst voor bepaalde tijd met het nutsbedrijf. Dat kan een een-, of meerjarig contract zijn. Ook deze is voortijdig, met inachtneming van een opzegtermijn van dertig dagen, op te zeggen, maar de meeste energiebedrijven brengen dan een boete in rekening. In sommige gevallen wordt die vergoed door de nieuwe energieleverancier.

De beste tijd om over te stappen met een contract voor bepaalde tijd als het contact afloopt mits, je ergens anders goedkoper terecht kan. Het beste begin je zo’n drie á vier maanden voor de einddatum van je contract de prijzen van energie te vergelijken. Afhankelijk van de periode van het jaar waarin je contact afloopt dien je er rekening mee te houden dat je maandpremie afgestemd is op een gemiddeld jaarverbruik. Doordat je in de zomer in principe een te hoge en in de winter een te lage rekening betaald bestaat de kans dat wanneer je in de zomer overstapt je moet bijbetalen. Qua seizoen betreft is dus het einde van de zomer de meest gunstige periode om naar een andere energieleverancier over te stappen. Over een jaargemiddelde maakt het echter niets uit.

Overstappen als je zelf groene energie produceert

Produceer je zelf je eigen energie met zonnepanelen weet je dat je in de zomermaanden meer opwekt dan je verbruikt. Het beste periode om dan van nutsbedrijf te wisselen is op een moment dat je ongeveer net zo veel produceert als opwekt. Daar dit contracttechnisch gezien niet altijd handig is kan je ook wachten totdat je net je jaarafrekening hebt gehad. Consumenten die net beginnen met hun eigen groene energie zelf op te wekken doen dit theoretisch het best in het voor- of najaar. Dat is meteen een goede periode mocht je later ooit naar een andere leverancier over willen stappen.

Niet alle leveranciers kunnen de energietarieven voor levering en teruglevering even goed op een jaarafrekening verwerken. Ikvergelijkonline.nl adviseert iedereen die zelf zijn groene energie opwekt zelf ook een administratie bij te houden en de eindafrekening van de leverancier goed na te kijken. In de praktijk blijkt helaas dat er nog altijd energiebedrijven klanten met zonnepanelen niet voldoende informeren over de manier van salderen en/of de terugleveringstarieven.

Waarop letten bij overstappen

De redenen om over te stappen naar een andere energieleverancier kunnen diverse redenen hebben. Vanwege een miscommunicatie over de saldering van je groene energie, een onverwachte stijging van de energietarieven of nadat je een energie vergelijk had gemaakt bleek dat je ergens anders stukken goedkoper kon. Waar let je nou precies op bij het overstappen?

  • Looptijd nieuwe contract. In de meeste gevallen zal de leverancier je standaard een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Wil je een overeenkomst voor bepaalde tijd dien je dat zelf aan te geven. Langlopende contracten hebben vaak geen leuke welkomskorting en je bent niet zeker van de energieprijzen. Daar staat tegenover dat je wel de mogelijkheid hebt om na een vergelijk in energie per direct over te stappen. Met een kortlopend contact heb je meer vrijheid, je bent zeker van de premie die je gaat betalen en negen van de tien keer krijg je een aantrekkelijke binnenkomstkorting. Bij de korte termijn contracten kan je ook nog kiezen voor variabele tarieven. Hierbij mag de leverancier echter de tarieven ophogen zonder dat je boeteloos op kan zeggen. Aan de ander kant heb je ook kans dat ze de energiepremie tussentijds verlagen. Dat is de gok die je neemt.
  • Bijkomende kosten. Ondernemers die reclame maken voor hun product doen dat op de voor hun meest voordelige manier. Dat is met energieleveranciers niet anders. Let er bij het energie vergelijken daarom goed of het om een totaalprijs gaat waarmee geadverteerd wordt. Dus inclusief belastingen, BTW, transportkosten en voor welke meter het aangeboden tarief geldt. Dubbele meters hebben zoals je weet goedkope en duurdere tariefperiodes. Het is bij de wet niet verboden het daltarief aan te geven. Heb je geen dubbele meter kan je geen aanspraak maken op het aangeboden tarief.
  • Opzeggen oude energieleverancier. Energieleveranciers hebben onderling een afspraak gemaakt, het zogenaamde Contract Controle Protocol (CCP), dat de oude energieleverancier de nieuwe inlicht bij een overstap. Er zijn vandaag de dag echter altijd nog enkele nutsbedrijven die hier zich nog niet hebben bij aangesloten. Controleer dus altijd na je overstap of je nieuwe contract in werking is gegaan en of het oude ook daadwerkelijk is opgeheven. Op zich niet moeilijk, een mailtje of telefoontje is meestal wel voldoende. Voorkomen is beter dan genezen.

Problemen bij overstappen

Fouten zijn menselijk en kunnen overal gemaakt worden. Mocht je tijdens of na een overstap van mening zijn dat je onheus behandeld bent en je komt er niet uit met de leverancier kan je hiervoor terecht bij de Geschillencommissie Energie en Water. Bijvoorbeeld met misverstanden over de terugsaldering van groene energie, een onrechtmatige overstapheffing of het niet verwerken van een overstap opdracht. Ondanks dat het verplicht is voor een energieleverancier om in hun algemene voorwaarden een klachten- en geschillenregeling op te nemen, wordt dit niet bij allemaal daadwerkelijk ook gedaan. Ikvergelijkonline.nl raadt je aan voordat je overstapt ook dit even na te checken.