Groene Energie

Groene
energie.

De toekomst is groen! Is jouw energiecontract dat ook? Groene energie vergelijken levert je veel besparing op. En natuurlijk is het duurzaam. Check hier direct waar groene stroom nu het voordeligst is. Wil je overstappen op groen? Dat gaat snel en eenvoudig.

Author: Ties van Beusekom , energieexpert • Update: 01 maart 2023

Wat is groene energie?

Je weet het maar al te goed: meer duurzaamheid is nodig. Fossiele brandstoffen zijn niet goed voor ons. Ze dragen bij aan klimaatverandering. Om daar iets aan te doen dragen we allemaal ons steentje bij. Dat kan gelukkig heel makkelijk. Door bij energie overstappen naar groene energie over te gaan, draag ook jij bij. Deze energie wordt duurzaam opgewekt, uit hernieuwbare bronnen. Dat betekent dat de voorraad energie in principe onuitputtelijk is. Zoals bij zon en wind. Daarvan is meer dan genoeg. Energie uit zon en wind halen zorgt niet voor het opraken van grondstoffen. Ook heeft het veel minder gevolgen voor het klimaat.

Waarom energie vergelijken?

Als je voor groene stroom kiest, komt er nog steeds dezelfde elektriciteit uit het stopcontact. Je hebt dan dus niet letterlijk andere stroom. Wel moet je energieleverancier groene stroom inkopen. Dat aandeel moet gelijk zijn aan het verbruik van klanten met groene stroom en groen gas. Kiezen alle klanten voor groene energie? Dan moet de leverancier ook 100 procent groen inkopen. De groene energie die je afneemt gebruik je dus niet altijd zelf. Wel neemt de totale hoeveelheid groene energie toe door jou.

Groene energie vergelijken

Is groene energie duurder? Dat hoeft helemaal niet. Sterker nog: vaak is dat helemaal niet zo. Zelfs als je niet bewust naar groene stroom op zoek bent, komt deze vaak als goedkoopste uit je energievergelijker. Want daarmee vind je altijd de goedkoopste energie. Groen of niet. Als je per se duurzame stroom wil, geef je dat aan bij energie vergelijken. Dat vul je in aan bij duurzaamheid. Die optie vind je links bij het vergelijken. Kies daar bijvoorbeeld voor groene energie. Ook kun je ervoor kiezen alleen groene stroom uit Nederland af te nemen. Groen gas, met CO2-compensatie, is ook een optie.

Overstappen op groene energie

Kies je voor groene energie? Onze vergelijker toont je dan alleen aanbiedingen met groene energie. De goedkoopste aanbieding staat altijd bovenaan. Daarvan laten we zowel de prijs per maand als per jaar zien. Zie je een interessante aanbieding? Door op “Meer informatie” te klikken zie je de gehele prijsopbouw. Zo weet je precies hoe de prijs tot stand komt. Wil je ook overstappen? Dat regel je in enkele minuten. Gewoon online. Klik op “bekijken”. Je gaat dan direct naar de aanbieder van de groene energie. Hier stap je eenvoudig over. Wanneer dat gebeurd is, stuurt je nieuwe leverancier een bevestiging naar je. Hierna hoef je zelf niets meer te doen. Je nieuwe leverancier zegt ook je oude contract op, zodra dat kan. Je goedkope groene energie gaat dan direct in.

Groene energie

Groene energie met korting

Eventuele korting laten we ook zien. Je ziet zowel de prijs met en zonder die korting. Dat is heel belangrijk, omdat die korting een aanbod goedkoop maakt. Ook groene stroom en groen gas zijn vaak met korting te krijgen. Meestal is dat een welkomstkorting. Dat is een eenmalige korting die alleen als nieuwe klant krijgt. Die korting wordt vaak verrekend met de eerste jaarnota. Je moet dus wel minimaal één jaar klant blijven. Vaak is het dan weer interessant om over te stappen. Want ook bij een andere leverancier krijg je vaak korting. Hou hier dus rekening mee bij de lengte van het contract dat je afsluit.

Waar let je op bij groene energie?

Jij gaat sowieso voor groene energie. Maar waar let je nog meer op? Wij geven je nog wat tips voordat je overstapt. Hou rekening met deze zaken.

Vast of variabel
Veel energie heeft een vaste looptijd. Ook groene energie. Als je tijdens de looptijd van je contract overstapt, betaal je daarvoor een boete. Check dus altijd eerst je huidige contract. Wellicht kan je nu niet voordelig overstappen op groene energie. Ook let je op de duur van je contract wanneer je overstapt. Kies je voor een contract met lange looptijd? Dan kun je niet snel opnieuw overstappen.

Energieverbruik
We kunnen je energieverbruik schatten. Dat doen we op basis van het aantal mensen in je huishouden. Voor een beter resultaat check je even je huidige verbruik. Pak daarvoor de jaarnota van je huidige aanbieder. Als je precies aangeeft wat je verbruikt, kunnen wij je ook een precies aanbod laten zien. Dat maakt vergelijken met wat je nu per maand betaalt nauwkeuriger.

Huidige leverancier
Geef altijd aan bij je nu stroom en gas afneemt. Anders tonen we misschien een welkomstkorting van je huidige leverancier, waar je geen recht op hebt.