Zakelijke energie
Zakelijke
energie
Wil je écht de goedkoopste energie? Zakelijke energie is vaak goedkoper dan energie voor particulieren. Dat kan per maand veel schelen. Hier kun je direct zakelijke energie vergelijken. Zo zie je hoeveel je bespaart.
Ties van Beusekom, energieexpert • Update: 01 maart 2023 |
Wat is zakelijke energie?
Met zakelijke energie bedoelen we het energiecontract dat een bedrijf afsluit. Dat is natuurlijk geen andere energie dan je thuis hebt. Bedrijven krijgen dezelfde energie, maar dan tegen andere voorwaarden. Vaak is zakelijke energie goedkoper. Bedrijven gebruiken meestal meer. Daarom betalen ze relatief minder. Ben je zelf ondernemer? Bijvoorbeeld zzp’er of heb je een eenmanszaak? Als je bedrijf gevestigd is op je thuisadres, kun je ook kiezen voor zakelijke energie. Ook de energie die je privé gebruikt, neem je dan zakelijk af. We leggen uit hoe dat werkt.
Kom ik in aanmerking voor zakelijke energie?
Heb je een bedrijf? Dan meestal wel. Is jouw bedrijf gevestigd op je thuisadres? Dan kun je kiezen voor zakelijke energie. In veel opzichten verschilt dat niet van particuliere energie. Je betaalt een vast bedrag per maand, op basis van een voorschot. Via een jaarnota volgt dan de definitieve afrekening. De goedkoopste zakelijke energie vind je met een energievergelijker. Ook dat is dus net als anders. Overigens is het geen wet dat zakelijke energie goedkoper is. Dat van verbruik en andere omstandigheden af. Ook zijn de voorwaarden van zakelijke energie anders. Door energie vergelijken zie je wat voor jou de beste deal is. Voor particulier en zakelijk zijn er vaak verschillende vergelijkers.
Zakelijke energie eenmanszaak
Als zzp’er of eenmanszaak kun je dus kiezen voor zakelijke energie. Zakelijke energie voor een eenmanszaak lijkt erg op een particulier energiecontract. Er zijn namelijk verschillende soorten zakelijke energie. Zo is er zakelijke energie voor grootverbruikers, Dat heeft niets me je eenmanszaak te maken. Jij valt in de categorie kleinzakelijk. Die is speciaal voor voor eenmanszaken en zzp’ers. Wat voor aansluiting je hebt bepaalt dit. Het aantal Ampère van de aansluiting bepaalt welke zakelijke energie je krijgt. Op je thuisadres is dat vrijwel altijd kleinzakelijk.
Energie zakelijk voor bedrijven
Ben je ondernemer met een eigen bedrijfspand? Dan kies je zeker voor zakelijke energie. Vaak is dat nog steeds kleinzakelijk. Pas als je verbruik meer is dan 100.000 kWh en 170.000 m3 gas, ben je grootzakelijk verbruiker. Dan werkt zakelijke energie vergelijk anders. Je vergelijkt dan niet online. In plaats daarvan vraag je offertes op. Dat doe je direct bij de leverancier. Deze doet je dan een voorstel. Voor kleinere bedrijven is dat echter niet het geval. Het overstappen van energie werkt voor hen net als thuis. Ook met eenvoudig online overstappen.
Zakelijke energie voorwaarden
Om zakelijke energie af te sluiten dien je alleen een bedrijf te hebben op het betreffende adres. In dat geval mag álle energie van het pand zakelijke worden afgenomen. Dit betekent niet dat je energiekosten geheel in de boekhouding van je bedrijf mogen. Alleen zakelijk verbruik mag in je boekhouding. Je hebt hiervoor wel een apart kantoor aan huis nodig. De Belastingdienst vertelt je precies waar dit kantoor aan moet voldoen. Anders is je verbruik niet zakelijk.
Maar het is ook verstandig je goed te verdiepen in zakelijke energie. Er zijn namelijk belangrijke verschillen tussen zakelijke energie en particulier. Zo is op je gewone energiecontract consumentenbescherming van toepassing. Sluit je online een energiecontract af? Bij particulier heb je dan altijd veertien dagen bedenktijd. In die tijd kan je kosteloos afzien van je nieuwe contract. Ook gelden er andere regels bij stilzwijgende verlenging. Bij particuliere energiecontracten kan dit wel. Maar vaak alleen voor onbepaalde tijd. Een zakelijk energiecontract kan wel stilzwijgend voor bepaalde tijd worden verlengd.
Overstappen zakelijke energie
Wil je op zakelijke energie overstappen? Dan ga je zakelijke energie vergelijken. Zo vind je de beste voorwaarden. Zo kun je ook zakelijk en particulier vergelijken. Dit doe je niet binnen één vergelijker, maar naast elkaar. Zo vergelijk je de laagste prijs van beide. Overstappen naar zakelijke energie is heel eenvoudig. Je vult wat gegevens in en stapt direct over. Ook neemt je nieuwe leverancier je alles uit handen. Dit geldt voor kleinzakelijk. Grootzakelijke energie werkt anders.
Waar op te letten bij zakelijke energie?
Bij overstappen let je altijd goed op. Zo weet je zeker dat je profiteert. Natuurlijk let je op de prijs. Je stapt echter niet alleen om de prijs over. Ook wil je de beste voorwaarden. Een vergelijker helpt je daarbij. Je vergelijkt dan zowel voorwaarden als prijs. Bij particuliere energie werkt dat anders. Daar profiteer je soms van extra voordeel. Bijvoorbeeld een korting als nieuwe klant. Soms krijg je vaste korting. Bijvoorbeeld als je al iets anders afneemt bij die leverancier. Zakelijk en particulier vergelijken is daarom soms lastig. Bedenk daarom eerst goed wat je nodig hebt.