Een slimme thermostaat, de voor- en nadelen
Het grootste gemak van een slimme thermostaat is het aan- en uitzetten van de verwarming op afstand en het extra inzicht in ons energieverbruik dat we krijgen dankzij de e-manager. Slimme thermostaten zijn vaak duur in de aanschaf óf je krijgt er een ‘gratis’ van je energieleverancier bij het afsluiten van een meerjarig contract.
Steeds meer energieleveranciers bieden hun klanten een slimme thermostaat aan om te helpen met het verlagen van energieverbruik. Deze thermostaat werkt in veel gevallen samen met een e-assistent die je toestaat om 24/7 je energieverbruik in te zien.
De werking van een slimme thermostaat
Veel van de nieuwere slimme thermostaten zijn zelf-lerend. Dit betekent dat de thermostaat leert van de aanpassingen die je maakt, maar ook informatie uit externe bronnen gebruikt zoals sensoren of informatie over het weer. Zo kan je thermostaat bijvoorbeeld leren dat je elke dag om 7 uur ’s avonds de verwarming omlaag draait en dit in het vervolg zelf voor je doen. Ook kan een thermostaat die aan bewegingssensoren gekoppeld is stoppen met het verwarmen van lege kamers of via een mobiele app merken dat je van werk onderweg naar huis bent en de verwarming alvast aanzetten.
De besturing van een slimme thermostaat vindt meestal plaats via een applicatie voor mobiele telefoon en tablet of via een beveiligde internetverbinding. Hierdoor is het mogelijk om van afstand de verwarming alvast aan te zetten of juist uit te zetten.
Heb je in huis een domoticasysteem? Dan kan je veel slimme thermostaten hier rechtstreeks aan koppelen om zo de bedieningsmogelijkheden te vergroten. Zo zou je door middel van geo-fencing bepaalde kamers kunnen verwarmen indien er smartphones van specifieke mensen worden gedetecteerd.
Hoewel er dus talloze opties zijn voor het gebruik van een slimme thermostaat, is het grootste gemak toch het aan- en uitzetten van de verwarming op afstand en het extra inzicht in ons energieverbruik dat we krijgen dankzij de e-manager.
De slimme thermostaat en slimme e-assistent
Of het nu de e-assistent, e-thermostaat of e-inzicht wordt genoemd, in veel gevallen gaat het uiteindelijk over hetzelfde: een energiemeter waarmee je energieverbruik wordt bijgehouden en inzichtelijk wordt gemaakt. Doordat je realtime inzicht krijgt in je energieverbruik merk je al snel op welke momenten je meer verbruikt dan je eigenlijk zou willen en train je jezelf als het ware om te besparen. Afhankelijk van je leverancier en de e-assistent die je gebruikt kunnen hier maandelijkse abonnementskosten aan verbonden zijn.
Hoeveel kan ik besparen dankzij een slimme thermostaat?
Hoewel fabrikanten steevast over besparingen van tientallen procenten spreken, is het uiteindelijke voordeel van een slimme thermostaat vooral afhankelijk van je huidige energieverbruik. Spring je al zuinig met energie om? Dan zal de besparing beperkt zijn. Doe je nu niets om je energiekosten te beperken, dan zou je weleens honderden euro’s kunnen besparen.
Samenvatting voor- en nadelen slimme thermostaat
Hoewel de voordelen van een slimme thermostaat hiervoor al uitgebreid zijn behandeld, zijn er ook enkele nadelen die een slimme thermostaat niet altijd de beste optie maken:
- Veel slimme thermostaten werken niet of slecht samen met een modulerende cv-ketel.
- Wil je de slimme thermostaat via een mobiele app aansturen? Dan heb je in de meeste gevallen een iOS of Android telefoon of tablet nodig. Veel slimme thermostaten hebben geen applicaties voor andere besturingssystemen beschikbaar.
- Er zijn al gevallen bekend van slimme thermostaten die via hun verbinding met het internet gehackt zijn. Dit zijn uitzonderlijke gevallen, maar alsnog goed om te onthouden.
- Slimme thermostaten zijn vaak duur in de aanschaf óf je krijgt er een ‘gratis’ van je energieleverancier bij het afsluiten van een meerjarig contract. Zo’n meerjarig contract kan je echter ook jarenlang aan hoge energie tarieven binden.