Krijg ik een boete als ik voor het einde van mijn contract overstap?

Het is inderdaad mogelijk dat je een boete moet betalen als je voor het einde van je contract wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Of dat zo is hangt af van je contract. Je kunt onderscheid maken tussen twee contractvormen: contracten voor onbepaalde tijd en contracten met een bepaalde looptijd.

Een energiecontract met onbepaalde looptijd opzeggen

Voor het opzeggen van een contract met een onbepaalde looptijd mogen energieleveranciers geen boete opleggen. Wel zal er vaak een opzegtermijn zijn. Die mag maximaal 30 dagen bedragen, maar sommige leveranciers hanteren een kortere termijn. Vaak regelt de energieleverancier waarnaar je overstapt het opzeggen van je contract, zodat je nieuwe contract naadloos aansluit op het oude.

Een energiecontract met een bepaalde looptijd opzeggen

Als je een contract met een bepaalde looptijd wilt opzeggen, moet je wel rekening houden met een boete. Hoe hoog die boete is hangt af van de resterende looptijd van je contract. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft maximale boetes vastgesteld. Die zijn als volgt:

  • Is de looptijd van je contract nog 1,5 jaar of minder, dan is de maximale boete € 50 voor gas en € 50 voor stroom.
  • Is de looptijd nog 1,5 tot 2 jaar, dan betaal je € 75 voor zowel gas als stroom.
  • Is de looptijd nog 2 tot 2,5 jaar, dan betaal je € 100 voor zowel gas als stroom.
  • Duurt je contract nog langer dan 2,5 jaar dan bedragen de boetes € 125 voor zowel gas als stroom.

Energiecontracten met een bepaalde looptijd worden vaak stilzwijgend verlengd na het verstrijken van de looptijd. De energieleverancier moet dat wel melden aan jou. Is je contract stilzwijgend verlengt dan mag de leverancier maximaal € 50 boete reken bij opzeggen, voor zowel gas als stroom. Heeft de energieleverancier verzuimd de verlenging te melden, dan bedraagt de maximale boete € 25 voor zowel gas als stroom. Overigens mag je contract niet stilzwijgend verlengd worden met een langere periode dan de originele looptijd.

Tip: vergelijk regelmatig je energiecontract met het aanbod van andere leveranciers. Op Ikvergelijkonline.nl kan dat snel en eenvoudig en het zou – ondanks een eventuele boete – zomaar honderden euro’s per jaar kunnen opleveren.

Variabele tarieven hebben ook een duidelijk nadeel: Stijgen de prijzen, dan gaan je maandelijkse lasten plots omhoog.

Check de beste energie deals op jouw adres

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3

Check alle energie
deals op jouw adres

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3