Hoe kan ik bezuinigen op mijn energierekening?
Je energie vergelijken levert je absoluut een mooie besparing op, maar tegelijkertijd zijn er meerdere manieren waarop je je energierekening een stuk lager kan doen uitvallen. Zo kan je zelf groene energie opwekken door middel van zonnepanelen, maar je kan ook flink besparen door zuiniger om te springen met gas en elektriciteit.
Energiezuinige apparatuur in huis
Het gemiddelde Nederlandse gezin heeft een huis vol elektronische apparaten die allemaal in meer of mindere mate bijdragen aan de hoogte van je elektriciteitsrekening. Nu kan je ze natuurlijk allemaal de deur uit doen, maar simpelweg de stekker uit apparaten trekken die je niet gebruikt in plaats van de eeuwige standby stand kan al veel in je elektriciteitsverbruik schelen. Schattingen voor deze ‘sluipstroom’ van apparaten die niet in gebruik zijn komen uit op zo’n 100 euro per jaar waar je zelf geen enkel voordeel bij hebt.
Om je te helpen met het kiezen van apparaten die ook in het gebruik zuinig omspringen met stroom kan je tegenwoordig kijken naar het energielabel. Daarbij is het nuttig op te merken dat een A of A+ label al lang niet meer tot de zuinigste apparaten behoort, maar dat het tegenwoordig de A+++ apparaten zijn die je energierekening echt omlaag helpen.
Besparen met verlichting
In de winkel vindt je ze al niet meer, maar mocht je ze nog in huis hebben hangen: het is echt tijd om die laatste gloeilampen te vervangen met spaarlampen of (nog beter) ledverlichting. Het stroomverbruik is bij deze nieuwere lampen namelijk nog maar 20 procent van het verbruik van de ouderwetse gloeilamp.
Zuinig omgaan met de combiketel
Slim stookgedrag kan bij de meeste huishoudens tot wel 600 euro per jaar aan energiekosten schelen. Vergeet je de verwarming een uur voordat je naar bed gaat omlaag te draaien of draai je de thermostaat ’s nachts juist te laag? Dan kan een slimme thermostaat uitkomst bieden. De investering heb je er meestal al binnen enkele maanden uit.
Heb je nog een oude combiketel hangen? Overweeg dan ook eens om over te schakelen op een hoogrendement ketel. De naam zegt het al, maar deze nieuwere ketels zijn in het gebruik ook echt stukken zuiniger.
Het zelf opwekken van groene energie
Een investering in zonnepanelen verdient zichzelf veelal in 7 jaar terug. Dit terwijl de technische levensduur van zonnepanelen op zo’n 25 jaar wordt geschat. Dit betekent dat alle groene energie die je op deze wijze opwekt na 7 jaar pure winst is. Of het zelf opwekken van energie echter ook voor jou de juiste optie is hangt af van verschillende factoren: huur je of heb je je huis gekocht? Hoe groot is je gezin en verandert die gezinssamenstelling in de nabije toekomst nog? Hoe is je dak georiënteerd tegenover de zon?