Weet jij precies welke apparaten in huis de meeste energie gebruiken? Wij vertellen je welke apparaten ware energieslurpers zijn én hoe je deze kennis in kunt zetten om juist energie te besparen. En energiebesparing leidt automatisch tot een lagere energierekening!

Lampen kosten onnodig veel energie

Lampen gebruiken meer energie dan je denkt. Een huishouden is gemiddeld 540kWh per jaar kwijt aan verlichting, dat komt ongeveer neer op 120 euro. Je wilt natuurlijk niet in een donker huis zitten, maar je kunt wel maatregelen treffen om het energiegebruik te laten dalen. Doe alleen lampen aan in de ruimte waar je bent en kies daarbij voor energiezuinige lampen zoals LED-verlichting. Daarnaast zorgen kaarsen niet alleen voor sfeer en warmte, maar ook voor minder energiegebruik.

Kies energiezuinige apparaten

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder koelkast of wasmachine en in menig huishouden is een vaatwasser en een droger te vinden. Deze apparaten maken ons leven een stuk makkelijker, maar kosten ook veel energie. Koop daarom altijd een apparaat dat in verhouding staat tot je gebruik. Als je alleen woont, heb je bijvoorbeeld geen grote Amerikaanse koelkast nodig. Maak je niet veel vaat vuil? Overweeg dan met de hand af te wassen of draai de vaatwasser eens per week in plaats van elke dag. Let in ieder geval op het energielabel bij de keuze voor een nieuw apparaat. De zuinigste apparaten hebben energielabel A+++.

Doe de airco de deur uit

Naar verwachting zullen we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Een airco kan dan voor een aangename temperatuur zorgen in huis. Maar wist je dat een airco ontzettend veel energie gebruikt? Alleen aan energie kost een airco al meer dan 100 euro per jaar. Je bent veel goedkoper uit met een ventilator. De koele bries van een ventilator is vaak al voldoende om af te koelen tijdens warme periodes en kost gemiddeld slechts een paar euro per jaar aan energiekosten.

Kies voor een zonneboiler

Wordt het water in jouw huis verwarmd door middel van een elektrische boiler? Elektrische boilers zijn ware energieslurpers, ze kunnen je honderden euro’s per jaar kosten aan elektriciteit. Een zonneboiler is dan een energiezuinige keuze. Door middel van zonnepanelen wek je energie op waarmee de zonneboiler het water verwarmt. Dat merk je direct op je energierekening

Geld besparen door vergelijken

Wil je niet alleen energie besparen, maar ook een lager energietarief betalen? Vergelijk dan eens de aanbiedingen van verschillende energiemaatschappijen. Door te vergelijken op je huidige gebruik vind je eenvoudig een goedkopere energieleverancier. Zo kun je direct beginnen met geld besparen.