Met energiezuinige verlichting kun je direct geld besparen op de energierekening. Er is echter zoveel keuze sinds het verdwijnen van de gloeilamp, dat veel mensen het moeilijk vinden om de beste verlichting te kiezen. Uit onderzoek blijft dat LED de meest energiezuinige keuze is.

Energie besparen met LED

Jarenlang kozen mensen die bewust bezig waren met het besparen van energie voor de spaarlamp. Er zijn nu echter zoveel verschillende alternatieven voor de gloeilamp, dat het maken van een energiezuinige keuze moeilijker is geworden. Een zeer zuinige lichtbron is bijvoorbeeld de LED-lamp. In dit artikel bespreken we graag alle voordelen van deze energiezuinige lichtbron.

Hoe zuinig is de LED-lamp?

Om aan te tonen hoe energiezuinig LED-verlichting is, kunnen we een eenvoudige vergelijking maken. De ouderwetse gloeilamp gebruikte jaarlijks bijvoorbeeld iets meer dan 57kWh bij vier branduren per dag. De halogeenlamp gebruikt bij een vergelijkbaar gebruik circa 43kWh per jaar. De spaarlamp gaat daar met 11,5kWh op jaarbasis ruim onder zitten. De spaarlamp is echter wel energiezuinig, maar niet milieuvriendelijk. LED-verlichting spant de kroon met een gebruik van circa 8,5kWh per jaar. Dat maakt de LED-lamp de meest energiezuinige lamp van allemaal. Op jaarbasis betaal je voor een LED-lamp die vier uur per dag brandt, circa 2 euro aan energie bij een energietarief van 22 eurocent per kWh. De gloeilamp kostte ongeveer 13 euro aan energie op jaarbasis.

Lange levensduur

De energiezuinige LED-verlichting gaat ook nog eens erg lang mee. Een LED-lamp heeft circa 50.000 branduren, dat is fors meer dan de halogeenlamp (1000 tot 5000 branduren) en de spaarlamp (6000 en 10000 branduren). Je hoeft dus minder vaak een nieuwe lamp aan te schaffen. Bovendien heeft het in- en uitschakelen van de lamp geen invloed op de levensduur. Ook de lichtsterkte verandert niet gedurende het gebruik. Na het inschakelen brandt de lamp gelijk optimaal. Bovendien behoudt de lamp gedurende zijn levensduur dezelfde sterkte, deze zwakt niet af.

De mogelijkheden van de LED-lamp

Ben je bang dat het licht van een LED-lamp koel en ongezellig is? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen bij het ruime assortiment LED-verlichting. Er zijn lampen in verschillende wittinten beschikbaar. Zo kan er ook gekozen worden voor een warme tint die bijdraagt aan de sfeer in de kamer. Het leuke van LED-verlichting is dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is, zo zit er voor iedereen een goede kleur bij. De aanschafkosten van een LED-lamp zijn iets hoger dan de alternatieven. Je hoeft deze lamp echter minder vaak te vervangen én gebruikt minder energie waardoor de lamp zich vanzelf zal terugbetalen. Een investering in LED-lampen wordt dus snel terugverdiend.