Ameland is momenteel in bezit van het grootste zonnepark van Nederland. Het zonnepark telt 23.000 zonnepanelen en kan 1700 huishoudens voorzien op het eiland. Het eiland zelf telt 1.700 huishoudens waardoor het hele eiland qua elektriciteit kan worden voorzien door de zonnepanelen. Voor de bouw van het zonnepark kregen de eilandbewoners stroom van het vaste land. Wethouder Oud van het Waddeneiland vindt het park een goed initiatief die geheel past bij de ambitie van het eiland om in 2020 geheel zelfvoorzienend te zijn betreffende de energie. “Je mag er best trots op zijn dat we als klein eilandje het grootste zonnepark van Nederland hebben”, zegt de wethouder.

De gemeente Ameland opperde het initiatief tezamen met de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Eneco. Burgers kunnen sinds 1 januari investeren via een speciale obligatielening in het 12 voetbalvelden tellende zonnepark dat vlakbij vliegveld Ballum ligt.

Weidevogels zullen op den duur verdwijnen

Het park werd niet bij iedereen met open armen ontvangen. Zowel boeren als natuurbeschermers hebben hun bedenkingen bij het park dat zoals eerder genoemd, veel ruimte inneemt. Yme Brijker, Vogelwacht op Ameland, zegt het volgende over het nieuwe zonnepark: “Daar broedden voorheen weidevogels, zoals de kievit, grutto, tureluur en scholekster. Die hebben de open ruimte nodig.” Gevreesd wordt door de heer Brijker dat de weidevogels verdwijnen. Ook experts waarschuwen voor de gevolgen van het zonnepark. Zij zijn van mening dat er te veel zonneparken op de grond staan met als gevolg dat de grond decennia lang onbruikbaar is voor doeleinden zoals land- en huizenbouw. Hierdoor hadden veel experts liever gezien dat er bijvoorbeeld zonnepanelen werden geplaatst op daken van bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen, woningen en bedrijven. Het tweede argument van de experts is het feit dat de daken niet voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden, dit in tegenstelling tot de grond.

Hoewel Ameland momenteel nog in bezit is van het grootste zonnepark van Nederland, zijn de verwachtingen dat de eilanders deze titel weer snel in kunnen leveren. In Nederland zijn nog meer plannen voor zonneparken die uiteindelijk groter zullen worden dan het park op Ameland, bijvoorbeeld in Delfzijl.

Nederland is al een tijdje bezig om alles milieuvriendelijker te maken. Duurzaamheid is dan ook het woord waar we nog regelmatig mee te maken krijgen en mee te maken hebben gehad. Graag willen we allemaal wel een steentje bijdragen aan een beter milieu. Dit is mogelijk en daarvoor hoeven we niet diep in onze buidel te tasten. Sterker nog, je kunt heel simpel besparen op je energierekening door energie vergelijken. Door enkele gegevens in te vullen op de site Ikvergelijk.nu, zie je meteen wat voor jou de goedkoopste energieleverancier is. Ook hoeft groene energie niet te betekenen dat je meer gaat betalen. Volgens de Consumentenbond betaal je voor grijze energie vaak meer dan voor groene.

Bron: NOS.nl