Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten doe je om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet in de financiële problemen komen na je overlijden. Betekent dat dat je er voor de hele looptijd van de verzekering aan vastzit? Nee, een overlijdensrisicoverzekering opzeggen kan in veel gevallen vrij eenvoudig.

Wanneer zeg je een overlijdensrisicoverzekering op?

Stel, je wint de hoofdprijs in een loterij of je financiële situatie verandert op een andere manier in positieve zin. Dan is het goed mogelijk dat je eigenlijk geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig hebt. Of je gaat je overlijdensrisicoverzekering vergelijken met die van andere aanbieders en komt tot de conclusie dat je elders goedkoper uit bent. In dat soort gevallen is het verstandig om je overlijdensrisicoverzekering (ORV) op te zeggen en eventueel een andere af te sluiten.

Opzeggen per brief

Zolang je netjes je premie betaalt kan de verzekeraar jouw verzekering niet beëindigen, maar zelf kun je dat wel. Wanneer dat kan, hangt af van hoe je premie betaalt. Betaal je een jaarlijkse premie, dan kun je je ORV één keer per jaar opzeggen. Betaal je per maand, dan kan dat een keer per maand. Opzeggen doe je altijd schriftelijk, want de verzekeraar heeft je handtekening nodig. Deel je je polis met je partner, dan moet ook die de brief ondertekenen. De meeste verzekeraars hanteren een opzegtermijn van vier weken.

Wat als je een ORV hebt voor je hypotheek?

Als je ORV verpand is aan je hypotheek, dan moet je de hypotheekverstrekker altijd eerst om toestemming vragen. De ORV is immers een stukje zekerheid voor hem, om ervoor te zorgen dat de aflossing van de hypotheek niet in gevaar komt na een overlijden.

Afkoopwaarde en premiedepot

Soms hebben verzekeraars in de polis een afkoopwaarde of een premiedepot opgenomen. Dat houdt in, dat je een deel van de betaalde premies terugkrijgt als je de verzekering opzegt. Het werkt zo: de premie is over de hele looptijd van de verzekering constant, terwijl het overlijdensrisico in het begin kleiner is dan op het einde van de looptijd. Je betaalt dus in het begin te veel premie en aan het einde te weinig. De verzekeraar maakt van de in het begin te veel betaalde premie een potje, waaruit later de te lage premie wordt aangevuld. Zet je de verzekering stop, dan zit er dus nog geld in het potje. Dat geld krijg je, meestal na aftrek van een boete, terug als je je overlijdensrisicoverzekering opzegt.