Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Wat is het verschil tussen 4G en 5G?

Author: Ties van Beusekom , telecomexpert • Update: 01 maart 2023

Kort gezegd is 5G de verbeterde versie van 4G. Dat betekent onder andere dat je gebruik kunt maken van mobiel internet met een veel hogere snelheid dan 4G. Wil je precies weten welke voordelen het nieuwste mobiele netwerk heeft? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over 5G.

Wat is 5G precies?

De term 5G staat voor een mobiel netwerk van de vijfde generatie. Het is daarmee de opvolger van 4G (en 3G en 2G die dit netwerk voorgingen) en kent allerlei innovatieve technieken die mobiel internet nog aantrekkelijker maken. Zo kun je met 5G allerlei draadloze apparaten verbinden met het internet. Daarbij moet je niet alleen denken aan smartphones, laptops en tablets, maar ook aan drones en zelfs auto’s. Met de introductie van 5G zijn de mogelijkheden eindeloos geworden.

5G versus 4G

Het grootste verschil tussen 5G en 4G is de internetsnelheid. Het mobiele 5G netwerk is op dit moment nog net zo snel als 4G: er kunnen snelheden van 500Mbit per seconde gehaald worden. Deze snelheid wordt echter in de loop van tijd steeds verder opgevoerd door middel van speciale frequenties. Uiteindelijk zal 5G de snelheid van 4G in 2022 fors gaan overtreffen. Dat betekent in de praktijk een nog snellere verbinding voor het up- en downloaden van foto’s, videobestanden en berichten en moeiteloos online gamen thuis en onderweg.

Bovendien is de reactietijd van 5G veel korter dan die van 4G. Dat betekent een snellere start van livestreams en minder haperingen bij het bekijken van live-uitzendingen. De kortere reactietijd is ook duidelijk te merken tijdens het gamen.

Zoals we hierboven al benoemden, is 5G uitermate geschikt voor verschillende apparaten. De term Internet of Things wordt hiervoor vaak gebruikt. Dankzij 5G kun je niet alleen altijd en overal gebruikmaken van het mobiele netwerk met de smartphone, ook de elektrische auto, de drone of bijvoorbeeld de beveiligingscamera kunnen hier gebruik van maken. Ook deze apparaten kunnen profiteren van een hogere snelheid, een korte reactietijd en een grotere capaciteit.

Tot slot heeft 5G namelijk nog een groot voordeel ten opzichte van 4G: het maakt niet uit hoeveel mensen er tegelijk gebruikmaken van het netwerk. Dit heeft niet langer invloed op de snelheid en de stabiliteit van het internet. Hoeveel mensen er ook tegelijkertijd online zijn, je hebt altijd de beschikking over een goede en snelle internetverbinding.

Voordelen 5G versus 4G

  • Hogere internetsnelheid
  • Kortere reactietijd
  • Grotere capaciteit
  • Geschikt voor Internet of Things

Op weg naar een landelijke dekking

Er wordt door KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hard aan een landelijke dekking gewerkt. Op dit moment kan er echter nog binnen beperkte gebieden gebruikgemaakt worden van het nieuwe netwerk. Over het algemeen kan iedereen in het westen van het land – met name in de Randstad – nu al profiteren van het snelle netwerk. Mensen met een 5G toestel en – abonnement maken gebruik van het 4G netwerk totdat het 5G netwerk in hun omgeving geactiveerd is.

Niet alle toestellen geschikt voor 5G

Wie gebruik wil maken van het nieuwe netwerk heeft wel een toestel nodig dat technisch geschikt is om het signaal te ontvangen. Er zijn inmiddels Samsung- en iPhone-toestellen die geschikt zijn voor 5G. Naar verwachting zal het assortiment zich steeds verder uitbreiden.

Concurrent voor glasvezel, DSL en kabelinternet

Aangezien 5G veel sneller en stabieler is dan de voorlopers, wordt mobiel internet voor het eerst een heuse concurrent voor glasvezel, DSL en kabelinternet. Als mobiel internet zo goed en goedkoop wordt, worden andere internetverbindingen immers overbodig. De introductie van 5G is nu in ieder geval goed nieuws voor mensen die in het buitengebied wonen en daardoor slecht gebruik kunnen maken van internet. Mobiel internet via het 5G netwerk is voor hen de oplossing.

5G en de invloed op onze gezondheid

Sommige mensen maken zich zorgen over de invloed van de relatief grote hoeveelheid elektromagnetische straling die een 5G antenne uitstraalt op de gezondheid. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze hoeveelheden elektromagnetische straling gevaarlijk zijn voor de mens.

Kies een 5G abonnement

Vóór de activatie van het 5G netwerk werden er door KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile al abonnementen verkocht die 5G-ready waren. Wie zo’n abonnement heeft kan vanaf de activatie al gebruikmaken van 5G. Wil je nu een abonnement afsluiten dat geschikt is voor 5G? Bij KPN kun je 5G kiezen bij ieder abonnement. VodafoneZiggo biedt alleen 5G aan bij de Red-abonnementen met 10GB data of meer. De Unlimited abonnementen van T-Mobile zijn allemaal beschikbaar met 5G. Wil je een goedkoper abonnement met 5G afsluiten? Dan betaal je bij T-Mobile 2 euro extra voor 5G.