Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Author: Ties van Beusekom , telecomexpert • Update: 01 maart 2023

De meeste Nederlanders maken al gebruik van 4G op hun telefoon. In 2014 is 4G voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Een 3G-verbinding biedt meestal een snelheid van maximaal 8 Mbit/s. Bij 4G is dit een snelheid van maximaal 150 Mbit/s. Het 3G-netwerk is niet overal dekkend. Hierdoor moet een dataverbinding al snel overschakelen naar een tragere 2G verbinding.

De internetsnelheid

De snelheid van het netwerk is het grootste verschil tussen 3G en 4G. Terwijl je met 3G slechts maximale snelheden van 8 Mbit/s haalt, bereikt 4G maximaal snelheden van wel 150 Mbit/s. Daarmee is het 4G netwerk te vergelijken met de snelheid van je internet in huis. Je internet dan zowel thuis als onderweg met dezelfde snelheid.

3G versus 4G

De meeste Nederlanders maken op dit moment onderweg gebruik van het 4G netwerk. Toch is het oude 3G netwerk ook nog steeds actief. Dit heeft te maken met de smartphone die men gebruikt. Niet alle smartphones zijn compatibel met 4G. In 2014 werd het 4G netwerk geïntroduceerd omdat men steeds meer data ging verbruiken onderweg. Het 4G netwerk is niet alleen sneller, maar het heeft in tegenstelling tot 3G ook een grotere dekking. Wie gebruikmaakt van 3G ziet dat de verbinding vaak terugvalt op 2G dat nog trager is.

In 2020 is het 5G netwerk in gebruik genomen. Dit zal leiden tot nog sneller en stabieler internet waarmee onderweg bijvoorbeeld ook zonder problemen grote videobestanden gestreamd kunnen worden.

Snel en stabiel internet met 4G

Het is bij alle providers mogelijk om een sim-only abonnement af te sluiten dat geschikt is voor 4G. Sinds 2014 is het aantal Nederlanders dat gebruikmaakt van dit netwerk ook snel gestegen. En dat is niet zo gek. Met 4G kun je zonder problemen filmpjes kijken en websites laden. Het 4G netwerk is relatief stabiel en snel waardoor je onderweg vrijwel altijd gebruik kunt maken van een internetverbinding.

Altijd een premium netwerk

Voor welke provider je ook kiest, je bent altijd gegarandeerd van een goed netwerk. Alle providers maken namelijk gebruik van het premium netwerk van één van de vier grote spelers op de markt: KPNT-MobileTele2 en Vodafone. Let wanneer je een nieuw sim-only abonnement af gaat sluiten goed op de databundel. Met 4G gebruik je al snel meer data onderweg. Een grote databundel of zelf onbeperkt internet is dus geen overbodige luxe.

4G sim only abonnementen vergelijken

Met behulp van onze vergelijkingstool vind je eenvoudig een voordelig 4G sim-only abonnement dat voldoet aan jouw wensen. Je selecteert waar jouw sim-only abonnement aan moet voldoen en wij geven je een overzicht van de beste deals. Je kunt de overstap direct op Ikvergelijkonline.nl regelen.