Wat is 5G en wat kan je er allemaal mee?

5G is de nieuwste (5e) generatie van mobiele internetnetwerken die in de loop van 2020 geactiveerd wordt. Internet via het nieuwe netwerk is sneller en stabieler. Daarom kan 5G een vervanger worden voor internet via glasvezel, DSL en de kabel. Bovendien worden door 5G creatieve mobiele toepassingen mogelijk.

Met 5G kun je sneller internetten dan met de voorgangers 3G en 4G. Bovendien is de internetverbinding stabieler waardoor je thuis en onderweg moeiteloos video’s en muziek kunt streamen. In tegenstelling tot de voorlopers is internetten via het 5G netwerk ook minder belastend voor je accu, je kunt dus langer gebruikmaken van je smartphone zonder tussendoor op te laden.

De internetsnelheid van 5G

Samsung heeft testen uitgevoerd met het 5G netwerk en kwam tot de conclusie dat er internetsnelheden tot 1,25Gbit per seconde gehaald kunnen worden. Met een 4G netwerk kunnen slechts internetsnelheden tot 150Mbit gehaald worden, dus het 5G netwerk wordt vele malen sneller.

Concurrent voor glasvezel, DSL en kabelinternet

Aangezien 5G veel sneller en stabieler is dan de voorlopers, wordt mobiel internet voor het eerst een heuse concurrent voor glasvezel, DSL en kabelinternet. Als mobiel internet zo goed en goedkoop wordt, worden andere internetverbindingen immers overbodig. De introductie van 5G is nu in ieder geval goed nieuws voor mensen die in het buitengebied wonen en daardoor slecht gebruik kunnen maken van internet. Mobiel internet via het 5G netwerk is voor hen de oplossing.

Frequenties 5G

Draadloos mobiel internet verloopt via frequenties. In Nederland kan er binnenkort met drie frequentiebanden gebruikgemaakt worden van 5G. De frequenties waar de providers gebruik van gaan maken worden in de loop van dit jaar geveild. Tegen het einde van dit jaar wordt het 5G netwerk geactiveerd voor de consument.

5G-ready sim only abonnement

Om gebruik te kunnen maken van het 5G netwerk heb je een telefoonabonnement en een smartphone nodig die hier technisch toe in staat zijn. De meeste providers bieden zogenaamde 5G-ready telefoonabonnementen aan. Met deze sim only abonnementen maak je gebruik van het 4G netwerk totdat het 5G netwerk geactiveerd wordt. Na activatie kun je direct gebruikmaken van het nieuwe, snelle netwerk.

Wat kun je doen met 5G?

Naast snel en stabiel internet maakt 5G ook de weg vrij voor creatieve mobiele toepassingen zoals augmented en virtual reality, internetverbindingen voor zelfrijdende auto’s en drones. Ook de hulpdiensten kunnen op grote schaal gebruik gaan maken van 5G. 5G maakt nieuwe technologische toepassingen mogelijk die je voorstellingsvermogen te boven gaan.

Hoe ver zijn de providers met 5G?

In Nederland beschikken de providers KPN, T-Mobile en Vodafone over de premium netwerken waar alle andere providers gebruik van maken.

T-Mobile verwacht als eerste 5G te kunnen aanbieden. De provider is technisch klaar voor het nieuwe netwerk en dient alleen nog de frequenties aan te kopen bij de veiling in juni. Op dat moment hoeft T-Mobile het 5G netwerk alleen maar te activeren. T-Mobile biedt momenteel al 5G-ready abonnementen aan. Ook Vodafone heeft het 4G netwerk uitgebreid met ruimte voor 5G. Ook deze provider biedt inmiddels 5G-ready abonnementen aan. KPN geeft geen informatie over de technische ontwikkelingen van het nieuwe netwerk, maar biedt wel 5G-ready telefoonabonnementen aan.

5G antennes bij bestaande zendmasten

Om het 5G netwerk technisch te realiseren worden er antennes bij bestaande zendmasten aangebracht. De manier waarop er data wordt verzonden met 5G verschilt van andere netwerken. De 5G antennes zijn namelijk tweedimensionaal en volgen de gebruikers zowel horizontaal als verticaal. Er zijn veel kleine antennes die een sterke radiogolf uitstralen nodig om een netwerk met landelijke dekking te realiseren. Er mag echter niet meer elektromagnetische straling worden uitgezonden dan is vastgelegd in internationale regels. In het Antenneregister zijn de locaties van de nieuwe antennes terug te vinden.

5G en de invloed op onze gezondheid

Sommige mensen maken zich zorgen over de invloed van de relatief grote hoeveelheid elektromagnetische straling die een 5G antenne uitstraalt op de gezondheid. Het is echter niet wetenschappelijk bewezen dat deze hoeveelheden elektromagnetische straling gevaarlijk zijn voor de mens.

Check de beste sim only deals van dit moment

Aantal GB's internet:
Internetbundel 4 GB
Aantal minuten / sms:
Min/sms 100 Min/sms

Check alle sim only
deals van dit moment

Aantal GB's internet:
Internetbundel 4 GB
Aantal minuten / sms:
Min/sms 100 Min/sms