Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

Samenvatting:

De meeste Nederlanders maken al gebruik van 4G op hun telefoon. In 2014 is 4G voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. Een 3G-verbinding biedt meestal een snelheid van maximaal 8 Mbit/s. Bij 4G is dit een snelheid van maximaal 150 Mbit/s. Het 3G-netwerk is niet overal dekkend. Hierdoor moet een dataverbinding al snel overschakelen naar een tragere 2G verbinding. 

De snelheid

Het grootste en meest merkbare verschil tussen 3G en 4G is de snelheid. Een 3G-verbinding biedt meestal een snelheid van maximaal 8 Mbit/s. Bij 4G is dit een snelheid van maximaal 150 Mbit/s. In theorie kan er met 4G zelfs een snelheid tot 1000 Mbit/s worden gehaald, maar dit is in de praktijk onmogelijk. Een smartphone of tablet is hier niet op berekend. De snelheid en stabiliteit van 4G op je smartphone is vergelijkbaar met een standaard internetverbinding thuis.

3G is niet overal dekkend

Tot aan 2014 is er in Nederland massaal gebruikgemaakt van het 3G-netwerk. Ook al maken de meeste Nederlanders nu gebruik van 4G, toch bieden de meeste providers ook nog mobiele sim-only abonnementen aan met 3G. Dit komt, omdat sommige smartphones 4G niet aankunnen. Een minpunt van het 3G-netwerk is dat het niet overal dekkend is. Hierdoor moet een dataverbinding al snel overschakelen naar een tragere verbinding of 2G. Een ander groot nadeel van 3G is dat de bandbreedte niet meer voldoende is om een video goed af te spelen of om afbeelding snel te laden.

Snel en stabiel internet met 4G

Alle providers bieden standaard een sim-only abonnement aan met een 4G-dataverbinding. In een redelijk korte tijd is 4G overal in Nederland verkrijgbaar en zijn de meeste Nederlanders op dit netwerk aangesloten. Met een 4G sim-only abonnement profiteer je van snel internet. Je kunt filmpjes probleemloos kijken en lange laadtijden bij het bekijken van foto’s en het bezoeken van websites is verleden tijd. Naast een hogere snelheid is 4G ook stabieler dan 3G. Met 4G heb je in de trein, bus of auto altijd een goed bereik. Het kan wel eens schommelen, maar doorgaans heb je altijd een stabiele verbinding.

Een premium netwerk

Elke provider die een sim-only abonnement aanbiedt, maakt gebruik van een premium netwerk, zoals dat van Vodafone, Tele2, T-Mobile of KPN. Als je kiest voor sim-only met 4G internet, zorg er dan voor dat je een ruime databundel hebt. 4G is erg snel en voor je het weet ben je dus door je databundel heen.

Op zoek naar een voordelig 4G sim-only abonnement?

Ben je op zoek naar een voordelig 4G sim-only abonnement? Met behulp van onze vergelijker op Ikvergelijkonline.nl vergelijk je de sim-only abonnementen van diverse betrouwbare providers met elkaar. Selecteer je wensen en krijg direct een overzicht van voordelige sim-only abonnementen die bij jou passen. Vergelijk vervolgens de abonnementen van jouw voorkeur en vind direct een betaalbaar sim-only abonnement met 4G.

Start met vergelijken:

Kies je aantal minuten:
 
Kies je aantal MB's: