Reed jij vorig jaar een Madza? Dan is de kans dat jij betrokken bent geweest bij een schadegeval groter dan die van de gemiddelde automobilist, namelijk 20 procent volgens de statistieken die verzekeringsmaatschappij Generali bekend maakte.

Heeft jouw buurman, vriend of vriendin een Mitsubishi? Dan zou ik nog maar eens goed overwegen of je daadwerkelijk bij hem of haar in wilt stappen. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat automobilisten met een Mitsubishi, net als vorig jaar, op de tweede plek staan. Mocht je toch de gok hebben gewaagd door bij hem of haar in te stappen, dan had je 17 procent meer kans om betrokken te zijn geweest bij een schadegeval dan de gemiddelde automobilist.

Mocht je meerdere keuzes hebben qua vrienden, kennissen of familieleden die beschikken over een auto, dan doe je er verstandig aan om bij iemand in te stappen die beschikt over een Citroën. De bestuurders van een Citroën hebben namelijk de minste grote kans op een schadegeval. Het Franse automerk stond in 2014, in tegenstelling tot 2015, net onder het gemiddelde. Automobilisten die een Citroën reden in 2015 waren 21 procent minder vaak betrokken bij een schadegeval en hebben daarmee bestuurders van een Suzuki ingehaald in de klassering. Hoewel bestuurders van een Suzuki al jaren goed zijn voor een goede klassering, lukte het de bestuurders ook dit jaar niet om de minste schade te rijden. Automobilisten van een Skoda hielden de Suzuki bestuurders het jaar daarvoor van de eerste plek. Ondanks de goede prestaties van Skodarijders in 2014, lukte het de Skodarijders dit jaar niet om die lijn consistent door te trekken; in 2015 reden zij namelijk 7 procent méér schade dan de gemiddelde automobilist.

Woonplaats invloed op aantal schadegevallen

Uit onderzoek is tevens gebleken dat de kans op een schadegeval in het Noorden van het land het kleinst is. De oorzaak hiervan is vrij simpel aan te duiden; er zijn immers minder snelwegen in drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Woon jij nou toevallig in Zuid-Holland, dan dien je extra voorzichtig te zijn op de weg. Doordat er in Zuid-Holland de meeste autokilometers worden gemaakt, is de kans daar het grootst om betrokken te raken bij een schadegeval. Uit het onderzoek blijkt dat je in Zuid-Holland 13 procent meer kans hebt om schade te rijden van gemiddeld.

Leeftijd

Ben jij jonger dan 25 jaar? Ook dan dien je extra goed op te letten in het verkeer. Deze leeftijdscategorie reed 25 procent vaker schade dan gemiddeld. De leeftijdscategorie met de beste bestuurders is 56 tot 65 jaar.

Besparen door te vergelijken

Mocht jij nou een Mazda, Volvo of een Volkswagen rijden, dan doe je er goed aan om je extra goed te verzekeren. Deze automobilisten hebben volgens het onderzoek immers meer kans om schade te rijden dan de gemiddelde automobilist. Aangezien de kosten voor de reparatie van je voertuig vaak erg tegen kunnen vallen, is het handig om te besparen op andere kosten. Zo kun je jouw autoverzekering vergelijken op de site Ikvergelijk.nu. Door simpel wat gegevens in te vullen kan ook jij een goedkope autoverzekering krijgen en al snel flink wat euro’s per maand besparen.

Bron: Telegraaf.nl