Hoe werkt de bonus-malus ladder?

Bij het bepalen van de no-claim korting van je autoverzekering wordt gebruikt gemaakt van de bonus-malus ladder. Dit is een schema dat bepaalt hoe hoog je korting is, op basis van het aantal schadevrije jaren en het aantal schades dat je meldt in een jaar. Meld je geen schade, dan stijg je een trede op de ladder en krijg je een hogere korting. Meld je wel schade, dan daal je in de meeste gevallen vijf treden en zul je minder korting krijgen.

De bonus-malus ladder en schadevrije jaren

Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, of althans geen schade claimt bij je autoverzekering, stijg je een trede op de bonus-malus ladder. De hoogste trede van deze ladder is meestal 20 of 21. Voor iedere schade die je claimt gedurende het jaar, daal je 5 treden op de ladder. Bovenaan de ladder is de korting op je premie het hoogst: bij de meeste verzekeraars 75 0f 80 procent. Onderaan is je korting helemaal verdwenen en moet je meestal zelfs extra premie betalen. Daarom beginnen nieuwe autorijders ook nooit onderaan op de ladder, maar meestal bij trede 5 of 6, waar nog een lage korting geldt. De hoogste trede bereik je daarom al na 15 of 16 schadevrije jaren. De hoogste korting geldt vaak al vanaf een lagere trede, zodat je daar al binnen 10 jaar van kunt profiteren.

De bonus-malus ladder en schade claimen

Per schade die je claimt ga je dus vijf treden omlaag op de ladder. Claim je in een jaar drie schades, dan daal je dus maar liefst 15 treden en is je no-claim korting zo goed als verdwenen. Bij het claimen van nog meer schades daal je meestal naar trede 1, en moet je zelfs extra premie gaan betalen. Weeg daarom de hoogte van je schade goed af tegen de extra premie die je daardoor moet gaan betalen. De kans bestaat namelijk dat je goedkoper uit bent door zelf de reparatie te bekostigen.

No-claim beschermer

De no-claim beschermer is een aanvullende verzekering die je bij je autoverzekering kunt afsluiten. Hiermee voorkom je dat je direct al bij de eerste schade die je claimt 5 treden daalt op de bonus-malus ladder.

Een voorbeeld van een bonus-malus ladder

Om het bovenstaande te illustreren vind je hier als voorbeeld de bonus-malus ladder van Unigarant, de autoverzekering van de ANWB:

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen