Welke regels gelden er voor een autoverzekering?

Als je met je auto de weg op gaat, moet hij minimaal WA-verzekerd zijn. Daarnaast stellen verzekeraars ook een aantal eisen aan jou als verzekerde. Zo moet je je premies netjes betalen en mag je niet onder invloed van drank of drugs of zonder rijbewijs achter het stuur kruipen. Deze en andere eisen moet je naleven, anders zal de verzekering niets uitkeren bij schade.

Verplicht: WA-verzekering

Als je met je auto de weg op wilt, ben je verplicht die te verzekeren tegen schade die je ermee aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Deze Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, kortweg WA-verzekering genoemd, kun je uitbreiden met verzekeringen voor schade aan je eigen auto: een beperkte of volledige cascoverzekering. Deze verzekeringen zijn niet verplicht.

Voorwaarden van de verzekeraar

Om in aanmerking te komen voor een uitkering bij schade, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Verzekeraars stellen de volgende eisen:

  • Je moet je premie betalen. Vanaf het moment dat je een betalingsachterstand hebt ben je niet meer verzekerd en daardoor ook strafbaar als je met je auto gaat rijden. Bovendien word je als wanbetaler geregistreerd bij het CIS, het Centraal Informatiesysteem van in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen. Het wordt dan lastig om je nog ergens anders te verzekeren.
  • Je mag niet onder invloed zijn van alcohol of drugs. Als na een ongeval blijkt dat je onder invloed van alcohol of drugs je auto bestuurde, zal de verzekering niets uitkeren.
  • Je moet een rijbewijs hebben. Rijden zonder rijbewijs is strafbaar en je verzekering zal niets uitkeren bij een ongeval.
  • Je mag je auto niet gebruiken als illegale taxi, hem niet verhuren of ermee deelnemen aan een race.
  • Als ontdekt wordt dat je een schade opzettelijk hebt veroorzaakt, krijg je ook niets van de verzekering.

Zorg dat je verzekerd bent

De verzekerde bedragen van een WA-verzekering lopen in de miljoenen euro’s. Dat is niet voor niets: als je een ongeluk veroorzaakt kan de schade, zeker als er letselschade is, daadwerkelijk in de miljoenen lopen. Zorg er dan ook voor dat je altijd verzekerd bent als je gaat autorijden en zorg er ook voor dat je je houdt aan de voorwaarden van de verzekeraar. Afgezien van het leed dat je bij anderen veroorzaakt kun je jezelf ook nog eens ruïneren als je onverzekerd bij een auto-ongeluk betrokken raakt.

Via Ikvergelijkonline.nl kun je altijd wel een autoverzekering vinden die betaalbaar is en voldoet aan al je eisen, maak er gebruik van.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen