Waar let ik op als ik wil overstappen van autoverzekering?

Overstappen van autoverzekering kan, als je contract is afgelopen of als de verzekeraar de voorwaarden wijzigt. Een verzekeringscontract duurt meestal een jaar, waarna het per maand opzegbaar is. Veel verzekeraars helpen met het overstappen van de ene naar de andere autoverzekering door middel van een overstapservice.

Heb je nog een contract?

Wil je overstappen van autoverzekering, dan is het van belang om te weten of je nog vastzit aan een contract. Meestal sluit je een autoverzekering af voor een periode van een jaar, waarna je vrij bent om het contract op te zeggen. Verzekeraars mogen een contract niet meer stilzwijgend verlengen, zoals dat vroeger vaak gebeurde. Wel is er vaak een opzegtermijn van een maand, die je in acht moet nemen. Er zijn echter ook verzekeraars die werken zonder opzegtermijn. Ook zijn er die zelfs geen jaarcontract met je afsluiten. Bij hen kun je je autoverzekering ieder moment met onmiddellijke ingang stopzetten. Lees dus goed de polisvoorwaarden voordat je een autoverzekering afsluit, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wijziging in de voorwaarden

Als de verzekeraar de voorwaarden van je autoverzekering wijzigt, heb je het recht om de verzekering op te zeggen, ook als je nog een doorlopend contract hebt. Zo’n wijziging kan een premieverhoging zijn of een verslechtering van de voorwaarden. Let wel op, dat je je verzekering nooit op moet zeggen voordat je een nieuwe verzekering hebt. Wacht dus tot je bent geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar.

Je autoverzekering tijdelijk stopzetten

Stel, je hebt een cabrio, die je alleen in de zomermaanden wilt gebruiken. Na de zomer gaat hij de garage in om er pas bij het eerste voorjaarszonnetje weer uit te komen. Dan bestaat de mogelijkheid om je verzekering tijdelijk te schorsen. Je hoeft dan gedurende de periode dat je auto binnen staat geen premie te betalen. Wel moet je je kenteken schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RWD. Dat kost voor auto’s tot 15 jaar oud 73 euro. Je autoverzekering tijdelijk stopzetten kan ook handig zijn als je je auto verkoopt en je nog niet direct een nieuwe hebt. Ook dan kun je je verzekering schorsen voor maximaal een jaar. Je moet dan een vrijwaringsbewijs kunnen overleggen. Een voordeel van schorsen is, dat je schadevrije jaren drie jaar geldig blijven, tegenover maar een jaar bij het opzeggen van je verzekering.

Je autoverzekering gedeeltelijk stopzetten

We gaan even terug naar het voorbeeld van de cabrio. Stel, je hebt geen garage, maar bijvoorbeeld een carport. Dan wil je misschien dat het cascogedeelte van je verzekering wel doorloopt, maar het WA-gedeelte niet. Er zijn verzekeraars die deze mogelijkheid bieden. Via Ikvergelijkonline.nl vind je de verzekeraars die deze service bieden.

Je autoverzekering weer activeren

Als je je autoverzekering tijdelijk hebt stopgezet, kun je hem op ieder moment weer activeren. Let wel op: als je je autoverzekering tijdelijk hebt gestopt omdat je een andere auto wilt gaan kopen, wil dat niet zeggen dat huidige verzekering ook de beste is voor je nieuwe auto. Als je bijvoorbeeld een oude auto verkoopt en er een (vrijwel) nieuwe voor in de plaats neemt, dan wil je waarschijnlijk in plaats van alleen een WA-autoverzekering misschien een verzekering met beperkt of volledig cascodekking. Dat is een ideaal moment om via vergelijkingssites als Ikvergelijkonline.nl te gaan kijken welke verzekeraar en welke verzekering het meest geschikt is voor jouw situatie en welke het goedkoopste is.

Overstapservice van verzekeraars

Overstappen naar een andere autoverzekering levert hoe dan ook enige rompslomp op. Er zijn verzekeraars die een overstapservice aanbieden, waarmee ze de hele overstap voor je regelen. De verzekeraar stuurt dan een opzegbrief naar je huidige verzekeraar om je autoverzekering op te zeggen. Ook zijn er verzekeraars die een voorbeeldbrief ter beschikking hebben, die je zelf kunt versturen. In beide gevallen stap je met de kortst mogelijke opzegtermijn over op je nieuwe autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Omdat je na een jaar doorgaans vrij bent om over te stappen naar een andere autoverzekering, doe je er goed aan regelmatig je huidige autoverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Ook moet je in de gaten houden of je verzekering nog wel past bij je auto. Die wordt namelijk ieder jaar een jaartje ouder en op een gegeven moment is het dan gunstiger om over te stappen van een allriskverzekering naar een beperkt cascoverzekering of van een beperkt cascoverzekering naar een WA-verzekering. Via Ikvergelijkonline.nl kun je de producten van de meeste autoverzekeraars op een overzichtelijke manier met elkaar vergelijken.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen