Eigen risico autoverzekering; hoe zit dat?

Eigen risico autoverzekering; hoe zit dat?

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Bij het vergelijken van autoverzekeringen geef je je voorkeuren aan. Zo kies je voor een laag of juist hogen eigen risico. Maar wat betekent een hoog eigen risico? En is het interessant als je daardoor een lagere premie betaalt? Op die vragen geven we antwoord. Ook leggen we alles uit over een autoverzekering en eigen risico.

Wat betekent eigen risico bij autoverzekering in?

Autoverzekeringen, maar ook andere verzekeringen, hebben soms een eigen risico. Dat betekent dat je een bepaald bedrag zelf betaalt. Oók als je verzekerd bent. Hierdoor is de premie vaak wel lager. Dit komt omdat de verzekeraar minder risico loopt. Een deel van het risico ligt nog steeds bij jou. Als je autoverzekering eigen risico heeft, dan betaal je bijvoorbeeld de eerste 200 euro schade zelf. Heb je een schade van 1.000 euro? Hiervan vergoedt je verzekeraar 800 euro. Hen je 100 euro schade? Dan is dat bedrag voor je eigen rekening. Je verzekeraar vergoedt dan niets.

Waarom een autoverzekering met eigen risico?

Als er een eigen risico in de verzekering zit, kost deze de verzekeraar minder geld. Van elke toegewezen schadeclaim trekt deze het eigen risico af. Hierdoor wordt de premie van de verzekering ook lager. Ook past een eigen risico bij de gedachte achter een verzekering. Deze beschermt je tegen plotselinge hoge kosten. Bijvoorbeeld als je auto total lossraakt. Tegen dit risico ben je nog steeds beschermd. Heb je een nieuwe auto en is deze allrisk verzekerd? Dan vergoedt de verzekeraar een nieuwe auto en maakt dat eigen risico vrij weinig uit. Wel is bij een autoverzekering een eigen risico iets waar je rekening mee houdt. Ook een kostenpost van enkele honderden euro’s is vervelend als je deze niet verwacht.

Eigen risico per type autoverzekering

Er zijn grofweg drie soorten autoverzekeringen. WA, beperkt casco en allrisk. Deze gaan vaak allemaal anders om met eigen risico. De overeenkomst is dat bij een WA-verzekering geen eigen risico geldt. Ook bij meer dekking betaal je niet voor de schade bij anderen.

Eigen risico WA-verzekering

Dit is de meest beperkte autoverzekering. Daardoor ook vaak de goedkoopste autoverzekering. Bij dit type verzekering heb je geen eigen risico. Dat komt omdat je hier alleen verzekerd bent voor schade die je bij anderen veroorzaakt. De afwikkeling hiervan vindt plaats buiten je om. Als je verantwoordelijk bent voor schade, regelt jouw verzekeraar dit met de tegenpartij. Hiervoor maak je geen directe kosten. Wel kan het zijn dat de premie van je autoverzekering omhooggaat.

Beperkt casco verzekering

Bij een autoverzekering met beperkt casco ben je soms verzekerd tegen schade aan je eigen voertuig. Daarnaast ben je ook verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt. Voor dat laatste deel geldt geen eigen risico. Net als dat er geen eigen risico bij een WA-verzekering is. Bij schade aan je eigen voertuig geldt er vaak wel eigen risico. Of dit zo is hangt af van de voorwaarden van je verzekering. Als je twijfelt check je de voorwaarden van je polis.

Allrisk autoverzekering

Bij een allriskverzekering heb je alle dekking die je bij een WA-verzekering of beperkt casco hebt. Het verschil is dat je eigen voertuig nóg beter verzekerd is. Ook bij schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld. Ook hier geldt dat er alleen eigen risico is voor schade aan je eigen voertuig. Het eigen risico verschilt per polis. Soms is dit nul, maar het kan ook om enkele honderden euro’s gaan.

Zelf eigen risico kiezen bij autoverzekering

Bij sommige verzekeringen heb je zelf invloed op je eigen risico. Als je kiest voor een door de verzekeraar aangewezen schadehersteller, bijvoorbeeld. Soms kies je bewust voor een hoger eigen risico. Dit is niet bij alle verzekeringen mogelijk. Kies je voor een hoger eigen risico, dan gaat de premie per maand omlaag. Zolang je geen schade hebt, betaal je dus minder.

Hoe hoog is eigen risico bij autoverzekering?

De premie van je verzekering berekent je verzekeraar op basis van je gegevens. Het type auto dat je hebt en de postcode waar je woont. Ook je leeftijd en schadeverleden hebben invloed. Soms leidt dat ook tot een hoger of lager eigen risico. Dit verschilt per verzekeraar. Sommige hanteren hetzelfde eigen risico, andere passen dit aan per klant. Sowieso geldt voor sommige verzekeringen een hoger eigen risico. Bijvoorbeeld als je als verzekerde onder een bepaalde leeftijd zit. Ook bepaalde soorten auto’s hebben een hoger eigen risico.

Waar op te letten bij autoverzekering en eigen risico?

Het eigen risico bij een autoverzekering verschilt van dat bij een zorgverzekering. Hou er rekening mee dat het eigen risico meestal per schade geldt. Dit is anders dan een zorgverzekering, waarbij het eigen risico per kalenderjaar geldt. Bij elke nieuwe schade betaal dus opnieuw eigen risico. Ook gelden er vaak aanvullende bepalingen. Zo is het eigen risico soms hoger bij ruitschade.

Net je rijbewijs en eigen risico?

Jonge autobezitters betalen meer voor hun verzekering. Dat geldt soms ook voor het eigen risico bij die autoverzekering. Veel verzekeraars hanteren een leeftijdsgrens. Daaronder betaal je altijd meer eigen risico. Ook hoelang je je rijbewijs hebt kan invloed hebben.

Eigen risico autoverzekering vergelijken

Door te kiezen voor een hoger eigen risico bespaar je op de premie. Dat kan aantrekkelijk zijn. Maar misschien wil je juist niet geen hoog eigen risico. In onze vergelijker tonen we direct het eigen risico. Zo zie je meteen of er eigen risico geldt en hoe hoog dit is. Zo neem je dit mee in je keuze. Eigen risico heeft geen invloed op de plek van een verzekering. Dit omdat we niet weten of je dit daadwerkelijk betaalt. Want dat hangt ervan af of je schade rijdt. We hopen met jou dat dit niet het geval is. Toch is het goed te weten hoe dit zit bij jouw verzekering. Dan weet je waar je aan toe bent, als je schade hebt.