Eigen risico autoverzekering: hoe zit dat?

De meeste verzekeraars hanteren bij cascoschade een eigen risico. Dat betekent dat je van die schade een bepaald bedrag uit eigen zak moet betalen. Hoe hoog dat bedrag is staat in je polis. Bij WA-verzekeringen geldt doorgaans geen eigen risico en ook op aanvullende verzekeringen, zoals de inzittendenverzekering, is het eigen risico niet van toepassing.

Eigen risico

Het eigen risico van je autoverzekering geldt voor schade aan je eigen auto. Schade aan andere auto’s valt onder het WA-gedeelte van je verzekering en daar geldt geen eigen risico voor. Bij schade door storm en andere natuurlijke oorzaken, aanrijdingen met dieren, inbraak en diefstal of pogingen daartoe en schade die je zelf veroorzaakt geldt het eigen risico wel. Als je dergelijke schade claimt betaal je dus een gedeelte van de reparatie zelf. Soms zal door het claimen van schade ook je no-claim korting lager worden. Daarom moet je goed afwegen wat het voordeligst is: je schade claimen, rekening houdend met het eigen risico dat je moet betalen en de hogere premie, of geen beroep doen op je autoverzekering en zelf de reparaties bekostigen.

Geen of minder eigen risico

Veel verzekeraars laten het eigen risico vervallen of verlagen het eigen risico als je de schade laat repareren bij een door hen aangewezen herstelbedrijf. Bij schade door diefstal, inbraak of joyriding vervalt het eigen risico ook vaak, als je auto voldoende beveiligd is. Bij sommige verzekeraars kun je het eigen risico afkopen, in ruil voor een hogere premie.

Meer eigen risico

Je kunt bij sommige verzekeraars ook kiezen voor een hoger eigen risico, om op die manier de premie te verlagen. Meestal kun je kiezen voor een bedrag tot 500 à 600 euro. Pas wel op met het verhogen van het eigen risico. Het geldt namelijk per schade en niet per jaar, zoals dat bijvoorbeeld bij je zorgverzekering het geval is.

Eigen risico bij ruitschade

Vaak hanteren verzekeraars een afwijkend eigen risico bij ruitschade. Ook wordt hierbij vaak onderscheid gemaakt tussen het repareren van een ruit en het vervangen ervan. Ook hier geldt, dat als je de reparatie of vervangen laat doen door een gecontracteerd bedrijf, het eigen risico lager is of zelfs vervalt.

Pas je rijbewijs? Hoger eigen risico

De meeste ongevallen worden veroorzaakt door onervaren automobilisten. Veel aanbieders van autoverzekeringen brengen daarom voor jongeren tot 24 jaar en anderen die nog geen jaar hun rijbewijs hebben een hoger eigen risico in rekening. Dit extra bedrag kan oplopen tot honderden euro’s per ongeval. Soms kan dit eigen risico worden afgekocht met een speciale aanvullende verzekering voor jonge bestuurders.

Ook voor cabrio’s rekenen verzekeraars vaak met een hoger eigen risico. Deze zijn namelijk gevoeliger voor inbraak en vandalisme.

Autoverzekering vergelijken

Als je via Ikvergelijkonline.nl autoverzekeringen gaat vergelijken, kun je daarbij zelf aangeven hoeveel eigen risico je wilt. Bij het selecteren van geschikte verzekeringen houdt onze vergelijker daar dan rekening mee. Samen met de overige gegevens en wensen die je invult, bepaalt het door jou gekozen eigen risico dan welke verzekeringen er als geschikt voor jouw situatie uitkomen.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen