Welke dekking heeft een WA+ beperkt casco autoverzekering?

Een WA+ Beperkt Casco autoverzekering wordt meestal afgesloten als uitbreiding en aanvulling op de WA-verzekering. Deze verzekering vergoedt naast schade aan anderen ook de schade aan je eigen auto, voor zover je die niet zelf veroorzaakt hebt.

Welke schade wordt vergoed?

Met een WA+ Beperkt Casco autoverzekering krijg je alle schade vergoed, die ook door een WA-verzekering vergoed wordt. Daarnaast is schade aan je eigen auto in een aantal gevallen verzekerd. Door de meeste verzekeringen worden de volgende schadegevallen vergoed:

 • Schade door brand, explosie, kortsluiting, zelfontbranding of blikseminslag.
 • Schade door (een poging tot) inbraak, diefstal, verduistering en joyriding.
 • Ruitschade, met inbegrip van de schade door rondvliegende scherven. Vaak maken verzekeraars onderscheid in de vergoeding tussen het repareren van ruitschade en het vervangen van een ruit. Met name het eigen risico kan dan variëren.
 • Schade door natuurrampen als storm, overstromingen, aardverschuivingen en lawines.
 • Schade door botsingen met vogels, loslopende dieren of overstekend wild.
 • Schade door relletjes of opstootjes.
 • Schade door neerstortende vliegtuigen of door voorwerpen die uit een vliegtuig vallen.
 • Schade door het transport per boot of trein, met uitzondering van krassen, schrammen en lakschade.
 • Schade tijdens het vervoer van gewonden, als daar geen vergoeding voor werd gevraagd.

De Beperkt Cascoverzekering vergoedt tevens de kosten van bewaking, berging en vervoer na een ongeval. Ook wordt de bijdrage bij averij-grosse vergoed. Het principe van averij-grosse houdt in dat alle opvarenden van een schip delen in de kosten (bijvoorbeeld lading overboord zetten) die worden gemaakt om dat schip en de opvarenden te redden.

Vergoeding bij total loss en diefstal

Wordt je auto gestolen of wordt hij na een ongeval total loss verklaard, dan krijg je bij een beperkt cascoverzekering meestal de dagwaarde van de auto terug. Sommige verzekeraars vergoeden de aanschafprijs, soms afhankelijk van de leeftijd van je auto. Ga je autoverzekeringen vergelijken, let dan goed op deze regeling, de dagwaarde van een auto kan snel dalen, waardoor hij al snel een stuk minder waard is als het bedrag waarvoor je hem gekocht hebt.

Wanneer is een WA+ Beperkt Casco autoverzekering de beste keuze?

Of een WA+ Beperkt Casco autoverzekering een goede keuze is in jouw geval, hangt van een aantal factoren af. Allereerst is de leeftijd en het type van je auto van belang. Nieuwe en bijna nieuwe auto’s worden meestal allrisk verzekerd, terwijl oude auto’s vaak alleen WA verzekerd worden. Het gaat erom dat je een afweging maakt tussen de hoogte van de premie en de restwaarde en eventuele reparatiekosten van je auto. Globaal is het advies van verzekeraars als volgt:

 • Auto’s van 0 tot 5 jaar oud: allriskverzekering.
 • Auto’s van 5 tot 10 jaar oud: beperkt cascoverzekering.
 • Auto’s van 10 jaar en ouder: alleen een WA-verzekering.

Verder is ook je financiële situatie een belangrijke factor. Als je voldoende geld hebt om relatief dure reparaties te betalen, kun je je auto langer verzekerd houden met een WA+ Beperkt Casco autoverzekering. Tot slot kan de manier waarop je je auto gefinancierd hebt een rol spelen. Als je geld hebt geleend om je auto te kopen, dan is een allriskverzekering vaak gunstiger.

Autoverzekering vergelijken

Heb je eenmaal gekozen voor een WA+ Beperkt Casco autoverzekering, dan ben je er nog niet. Er is enorm veel keuze in aanbieders van deze verzekeringen. Hier op Ikvergelijkonline.nl vind je alle verzekeraars, elk met hun eigen voorwaarden en voordelen. Vergelijk ze goed met elkaar om te komen tot de keuze die het best bij je past.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen