All Risk autoverzekering (WA volledig casco)

All Risk autoverzekering (WA volledig casco)

Author: Ties van Beusekom , verzekeringsexpert • Update: 01 maart 2023

Hoe is jouw auto precies verzekerd? Veel mensen kunnen die vraag niet goed beantwoorden. Zij vergelijken en kiezen een verzekering. Over de precieze dekking hebben ze nog vragen. Niet erg, natuurlijk. Maar het is zeker goed om te weten hoe je precies verzekerd bent. In dit artikel leggen we je uit hoe een allrisk autoverzekering werkt. Dit is het type autoverzekering met de ruimste dekking. Deze wordt ook wel WA volledig casco genoemd.

Wat is een allriskverzekering voor je auto?

Een allriskverzekering dekt vrijwel alle schade aan je auto. Ook schade die je zelf, per ongeluk veroorzaakt. Raak je een paaltje bij het uitparkeren? De schade hiervan vergoedt je verzekering. Ook schade door storm of vandalisme wordt gedekt. Door deze ruime dekking betaal je wel iets meer premie. Een allriskverzekering is duurder dan een WA-autoverzekering of WA+ beperkt casco.

Hoe werkt een autoverzekering?

In Nederland is een autoverzekering verplicht. Dat betekent dat iedere eigenaar van een auto minimaal een WA-verzekering afsluit. Dat is de goedkoopste autoverzekering. Dit type verzekering dekt alleen schade bij anderen. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen voertuig wordt dan niet vergoed. Wie voor een uitgebreidere dekking kiest, is óók WA verzekerd. Een WA-verzekering is dus standaard onderdeel van een WA+ beperkt casco en allriskverzekering. Met een allriskverzekering voldoe je dus aan de verzekeringsplicht. Hier sluit je dus niet apart nog een verzekering voor af.

Wat vergoedt een allrisk autoverzekering?

Een allriskverzekering vergoedt alle denkbare schade aan je auto. Ook als je zelf aansprakelijk bent voor een aanrijding. Verleen je geen voorrang en ontstaat daarom een aanrijding? Dan ben je aansprakelijk voor dat ongeval. Dat betekent dat jij verantwoordelijk bent voor de schade van álle betrokken partijen. Je verzekering vergoedt de schade van de tegenpartij. Als je alleen WA verzekerd bent, houdt het daar op. Je draait dan zelf op voor schade aan je eigen auto. Een allriskverzekering dekt ook deze schade. De kosten die je maakt voor het herstel van je auto, vergoedt je verzekeraar. Wel is hier meestal sprake van een eigen risico.

Allriskverzekering en eigen risico

Voor autoverzekeringen met meer dekking dan alleen WA, geldt meestal een eigen risico. Dit houdt in dat je een deel van de schade zelf betaalt. Dat is altijd het eerste deel van het bedrag. Stel: je hebt een eigen risico van 300 euro. Heb je 500 euro schade? Dan betaal je hiervan 300 euro zelf. Heb je 200 euro schade? Dan betaal je het volledige schadebedrag zelf. Eigen risico bij je autoverzekering geldt meestal per schadegeval. Bij een tweede of derde schade in korte tijd, betaal je opnieuw het volledige eigen risico. De precieze voorwaarden verschillen per verzekering. Check dus altijd goed de voorwaarden.

Goed om te weten is dat eigen risico alleen geldt voor eigen schade. Bij een WA-autoverzekering is geen sprake van eigen risico. Jouw verzekering vergoedt schade van de tegenpartij als jij aansprakelijk bent. Over deze schade betaal je nooit eigen risico. Ongeacht wat voor autoverzekering je hebt.

Aanvullende autoverzekeringen en allriskverzekering

Ondanks de naam vergoedt een allriskverzekering niet álle denkbare schade. Alleen schade aan je voertuig is gedekt. Schade aan bagage, maar ook letsel bij jou en je inzittenden is vaak niet gedekt. Hiervoor sluit je eventueel een aanvullende verzekering af. Verzekeraars bieden extra dekking bij een autoverzekering. Dat is vaak onafhankelijk van het soort autoverzekering dat je hebt. Ook bij een gewone WA-verzekering is extra dekking dus mogelijk. Op aanvullende pakketten is meestal geen eigen risico van toepassing. Deze staan op zichzelf.

Wanneer vergoedt een allriskverzekering niet?

Een allriskverzekering is het type autoverzekering met de ruimste dekking. Toch zijn er situaties waarin deze niet uitkeert. Bij elke autoverzekering gelden voorwaarden. Deze zijn hetzelfde, ongeacht dekking. Je kunt geen beroep doen op je verzekering als:

• De schade ontstaat als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen.
• De bestuurder geen geldig rijbewijs heeft.
• De auto voor een (zakelijk) doel gebruikt wordt dat onbekend is bij de verzekeraar.
• De bestuurder medicijnen gebruikt waarvan de bijsluiter autorijden afraadt.
• De schade met opzet is veroorzaakt.
• De bestuurder onder invloed is.

Elke autoverzekering veronderstelt een ongeluk. Het kan dus voorkomen dat je een verkeersregel overtreedt. Bijvoorbeeld geen voorrang verlenen. Dat is in principe geen opzet of verwijtbaar handelen. Bij andere overtredingen kan dat wel zo zijn. Een zeer grove snelheidsovertreding is bijvoorbeeld een vorm van verwijtbaar handelen. In dat geval keer een verzekeraar vaak niet uit. Dat betekent dat je ook schade van andere betrokkenen moet vergoeden.

Voor wie geldt mijn allriskverzekering?

Elke autoverzekering geldt voor het voertuig, niet voor een specifieke bestuurder. Ook als iemand anders in je auto rijdt, geldt de dekking die je afsluit. De voorwaarden uit de verzekering gelden ook. De bestuurder moet dus in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en niet onder invloed van drugs of alcohol. Ook dient de bestuurder – vanzelfsprekend – te rijden met jouw toestemming.

Allriskverzekering bij total loss

Twee gevallen waarvoor je met een allriskverzekering verzekerd bent zijn diefstal en total loss. Is er sprake van dat laatste? Meestal vergoedt je verzekering de dagwaarde van je auto. Is je auto nog zeer nieuw? Dan vergoeden veel verzekeringen zelfs de aanschafwaarde. Check hiervoor de voorwaarden van je polis. Veel verzekeringen vergoeden de aanschafwaarde tot enkele jaren na aanschaf.

Allriskverzekering bij diefstal

Wordt je auto gestolen? Ook dan vergoedt je WA+ volledig cascoverzekering de dagwaarde of de nieuwwaarde. Soms gaat hier wel wat tijd overheen. Nieuwe auto’s bevatten vaak volgtechnologie. Dit is een vorm van diefstalbeveiliging. Daarom worden gestolen auto’s vaak snel weer gevonden. Dit wacht je verzekeraar meestal even af. Check daarom ook of er sprake is van dekking voor vervangend vervoer. Dit loopt vaak via een aanvullende verzekering. Standaard zit dat meestal niet in je allriskverzekering.

Premie allriskverzekering

Een allrisk autoverzekering is het duurste type autoverzekering. Wel verschilt het per verzekering hoeveel je betaalt. Ook je schadeverleden en woonplaats tellen mee. Vergelijk daarin verzekeringen voor de beste dekking en laagste premie. Vaak is een allriskverzekering niet zo heel veel duurder.