Welke dekking heeft een WA volledig casco (allrisk) autoverzekering?

De meeste verzekeraars hanteren bij cascoschade een eigen risico. Dat betekent dat je van die schade een bepaald bedrag uit eigen zak moet betalen. Hoe hoog dat bedrag is staat in je polis. Bij WA-verzekeringen geldt doorgaans geen eigen risico en ook op aanvullende verzekeringen, zoals de inzittendenverzekering, is het eigen risico niet van toepassing.

Welke schade wordt vergoed?

De WA+ Volledig Casco autoverzekering vergoedt de volgende schade:

  • Schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Dit kan materiële schade zijn, maar ook letselschade. Dit gedeelte van de verzekering komt overeen met een WA-autoverzekering.
  • Schade aan je auto, die buiten jouw schuld is ontstaan. Denk hierbij aan schade door brand of bliksem, storm of andere natuurrampen, (pogingen tot) inbraak of diefstal, joyriding, botsingen met dieren en schade tijdens transport per boot of trein. Dit gedeelte van de allrisk autoverzekering is gelijk aan een WA+ Beperkt Casco autoverzekering.
  • Schade die je zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld bij botsingen, slippen, van de weg afraken of te water raken.
  • Alle overige schade door factoren van buitenaf, die niet onder de dekking van een WA+ Beperkt Casco autoverzekering vallen.

In bijna alle gevallen wordt dus je schade vergoed. Daar staat dan tegenover, dat je wel een hogere premie moet betalen. Dat is de reden waarom doorgaans alleen auto’s die jonger zijn dan vijf jaar allrisk verzekerd worden. Meestal adviseren verzekeraars de volgende verzekeringen afhankelijk van de leeftijd van je auto:

Soms is het verstandig om van deze richtlijn af te wijken, bijvoorbeeld als je een al wat oudere auto hebt, die desondanks nog een hoge dagwaarde heeft.

Wanneer krijg je geen vergoeding?

Iedere verzekeraar stelt eisen aan jou als verzekerde, om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de schade. Zo mag je bijvoorbeeld niet onder invloed van alcohol of drugs rijden en krijg je ook niets als je je auto beschadigt bij een autorace of als je hem gebruikt als illegale taxi. Neem deze voorwaarden, die per verzekeraar kunnen verschillen, mee in je keuze.

Vergoeding bij total loss en diefstal

Wordt je auto gestolen of wordt hij na een ongeval total loss verklaard, dan krijg je bij een allriskverzekering minimaal de dagwaarde van de auto terug. Veel verzekeraars vergoeden echter de aanschafwaarde of zelfs de nieuwwaarde. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je auto. Ga je autoverzekeringen vergelijken, let dan goed op deze regeling, de dagwaarde van een auto kan snel dalen, waardoor hij al snel een stuk minder waard is als het bedrag waarvoor je hem gekocht hebt.

Autoverzekering vergelijken

Behalve de vergoeding bij total loss of diefstal zijn er nog veel meer zaken waar je op moet letten als je autoverzekeringen gaat vergelijken. Denk aan de premie, de no-claim regeling en andere manieren om je premie te verlagen, zoals veilig rijden. Ook laten sommige verzekeraars hun premie afhangen van je leeftijd, je rijervaring of je woonplaats. Via Ikvergelijkonline.nl heb je snel de verschillen tussen meerdere WA+ Volledig Casco autoverzekeringen in beeld.

Check de beste autoverzekeringen voor jouw auto

Check de beste
autoverzekeringen