Uitvaartondernemer

Uitvaartondernemer

De uitvaartondernemer of uitvaartverzorger verzorgt de uitvaart van een overleden dierbare. Zodra iemand is overleden, begint de uitvaartverzorger met het organiseren van de begrafenis of de crematie. In de Wet of de Lijkbezorging staat vermeld dat een uitvaart binnen zes werkdagen na de overlijdensdatum moet plaatsvinden.

Wanneer het om een niet-natuurlijke dood gaat, dient het lichaam eerst te worden ‘vrijgegeven’ voordat de uitvaart geregeld kan worden.

Als de overledene een natura uitvaartverzekering heeft, wordt de uitvaart voor een groot deel door de uitvaartverzekeraar geregeld. Deze werkt samen met een uitvaartondernemer- of organisatie. Het kan ook zijn dat de verzekeraar tegelijk een uitvaartondernemer is.

Uitvaartverzekering afsluiten?

Welke taken heeft een uitvaartondernemer?

Een uitvaartondernemer voert tal van taken uit, zoals:

  • De verzorging van de overledene
  • Begeleiding in de periode rondom en tijdens de begrafenis of crematie
  • Het geven van een deskundig advies bij de inrichting van de uitvaart
  • Het verzorgen van de catering, zoals koffie, thee, frisdrank en cake of broodjes
  • Het verzorgen van producten als de bloemen, de rouwkaarten, de kist, het grafmonument, de rouwadvertenties en de bedankkaarten
  • Het bieden van nazorg en advies bij de rouwverwerking

Doordat de uitvaartondernemer veel taken op zich neemt, hoeven de nabestaanden zich niet steeds bezig te houden met het regelen van de uitvaart. Zij kunnen zich dan richten op het afscheid.

Uitvaartondernemer

Uw uitvaartwensen bespreken

Wilt u er zeker van zijn dat uw uitvaart volgens uw wensen wordt uitgevoerd? Dan is het een optie om tijdens uw leven uw uitvaartwensen met de uitvaartondernemer te bespreken. De ondernemer legt uw wensen dan vast en deze worden bij uw overlijden aan de nabestaanden kenbaar gemaakt. De uitvaartondernemer kan u ook adviseren bij het kiezen van een passende uitvaartverzekering.

Heb ik een vrije keuze in uitvaartondernemers?

Of u een vrije keuze hebt in het kiezen van een uitvaartondernemer hangt af van de uitvaartverzekering die u hebt afgesloten. Er zijn diverse vormen van uitvaartverzekeringen en niet bij iedere verzekering is het mogelijk om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Wanneer u een natura uitvaartverzekering hebt afgesloten dan is de keuze vaak beperkt. U kunt dan alleen een uitvaartverzorger kiezen waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Wanneer u een kapitaalverzekering, oftewel een geldverzekering, hebt afgesloten, bepaalt u zelf welke uitvaartondernemer de uitvaart verzorgt. U hebt hier dan wel een vrije keuze in.

Natura uitvaartverzekering

Met een natura uitvaartverzekering hebt u geen vrije keuze in het kiezen van de uitvaartverzorger. De uitvaartverzekeraar vergoedt de uitvaart meestal niet als u uw uitvaart door een andere uitvaartondernemer wilt laten verzorgen dan de ondernemer die in het standaard dienstenpakket zit. U heeft dus een beperkte keuze met een naturaverzekering. U moet dan kiezen voor een uitvaartondernemer waar de verzekeraar mee samenwerkt.

Kapitaal uitvaartverzekering

Heeft u een kapitaal uitvaartverzekering afgesloten? Dan keert de verzekeraar een kapitaal uit aan uw nabestaanden. Dit is het verzekerde bedrag. Met dit kapitaal kunnen zij de uitvaart betalen en zelf een uitvaartondernemer kiezen. Uw nabestaanden hebben dus een vrije keuze in het inhuren van de uitvaartondernemer. Ze zijn hierin niet beperkt. Wel hanteren veel uitvaartverzekeraars een korting als uw nabestaanden een uitvaartverzorger kiezen waarmee de verzekeraar samenwerkt.

Uitvaartcentrum

Een uitvaartondernemers werkt meestal in een uitvaartcentrum. Dit wordt ook wel een funerarium genoemd. Het is een gebouw waar de overleden dierbare is opgebaard en waar de afscheidsplechtigheid wordt georganiseerd. Een uitvaartcentrum beschikt in ieder geval over de rouwkamers, oftewel opbaarkamers, een koffiekamer en een aula. Daarnaast is er een koeling en een ruimte aanwezig voor de laatste zorg. Een afscheidsplechtigheid wordt bijna altijd in een uitvaartcentrum georganiseerd. Hier kunnen kennissen en vrienden de nabestaanden condoleren, voordat de overledene naar de begraafplaats of het crematorium wordt vervoerd.