Denk je erover om over te stappen naar een andere energieleverancier? Dan kom je op de websites van de energieaanbieders vaak de termen aardgas, groen gas en biogas tegen. ‘Gewoon’ gas bestaat niet meer. Weet je, net als heel veel mensen, ook niet wat het verschil is tussen aardgas, biogas en groen gas? Dan is dat geen probleem. Wij hebben de verschillende soorten gas voor je op een rijtje gezet. Zo wordt het je allemaal wat duidelijker

Je hebt dagelijks gas nodig om het huis te verwarmen, te douchen en te koken. De voorraad aardgas raakt op en daarom bieden energieleveranciers duurzamere varianten aan, zoals biogas en groen gas. Dit werkt hetzelfde als aardgas. Energieleveranciers bieden geen aardgas meer aan.

Aardgas

Aardgas bestaat uit methaan en is een fossiele brandstof. Het bevat CO2, oftewel broeikasgas. Het is miljoenen jaren geleden opgeslagen door planten. Toen kwam de kooldioxide niet in de atmosfeer nadat de planten waren gestorven. Door het gebruik van aardgas komt de opgeslagen kooldioxide wel in de lucht.

Biogas

Biogas heeft een biologische oorsprong en is een duurzame variant van aardgas. Het wordt geproduceerd uit groente-, fruit- en tuinafval. Dit wordt gezuiverd en gedroogd en er komt methaan vrij, oftewel biogas. Biogas heeft een andere samenstelling dan aardgas. Het kan dan ook niet zomaar aan het gasnet worden toegevoegd. Als je gebruik wilt maken van biogas in je huis, moet dit gas worden omgezet naar groen gas. Hierdoor krijgt het dezelfde samenstelling als aardgas. Ook krijgt biogas dezelfde geur als aardgas. Dit is heel handig en noodzakelijk, want zonder deze geur merk je bijvoorbeeld niet dat er een gaslek is.

Als je kiest voor biogas kun je dit in je woning gebruiken voor warm water, het verwarmen van ruimtes en om te koken. Aangezien biogas een duurzame herkomst heeft, komt er bij de verbranding geen extra CO2 vrij. Iets dat natuurlijk weer beter is voor het milieu.

Groen gas

Op steeds meer plekken in Nederland wordt groen gas uit biogas aan het gasnet toegevoegd. Toch is het voor de consument niet mogelijk om over te stappen op biogas, terwijl je bij de energieaanbieder wel kunt kiezen voor groen gas. Dit komt, omdat gas ook ‘groen’ wordt genoemd als het om gecompenseerd gas gaat. Dit is vergroend gas.

Met het gebruik van vergroend gas compenseer je de CO2-uitstoot van jouw gasverbruik. Hiermee draag je een steentje bij aan de het opzetten van duurzame projecten in het buitenland. Voorbeelden hiervan zijn het aanplanten van bomen, het bouwen van biogasinstallaties en het leveren van kooktoestellen. Als je groen gas gebruikt, krijg je dus gecompenseerd gas en geen biogas. Hiermee zorg je ervoor dat op een andere plek in de wereld minder CO2 wordt uitgestoten.