Zijn zonnepanelen interessant voor mij?
Het aanleggen van zonnepanelen vergt een flinke investering. Voor 10 tot 15 vierkante meter aan panelen en toebehoren ben je in Nederland al snel zo’n 10.000 euro kwijt. Aangezien de technische levensduur van een zonnepaneel op zo’n 25 jaar wordt geschat, heb je na 7 jaar dus nog bijna 20 jaar waarin je winst maakt op je investering.
Toenemende energiebewustwording bij de consument en stijgende energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat de belangstelling voor zonnepanelen de afgelopen jaren flink is toegenomen.
Hoe duur is het aanleggen van zonnepanelen?
Het aanleggen van zonnepanelen vergt een flinke investering. Voor 10 tot 15 vierkante meter aan panelen en toebehoren ben je in Nederland al snel zo’n 10.000 euro kwijt. Dit klinkt duur, maar een paar jaar geleden was dit bedrag enkele duizenden euro’s hoger. Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn de afgelopen jaren echter sterk in prijs gedaald. Als je vervolgens de opbrengst van deze zonnepanelen afzet tegen de opbrengst in elektriciteit, heb je bij de huidige prijzen meestal al in 7 jaar je investering terugverdiend.
Aangezien de technische levensduur van een zonnepaneel op zo’n 25 jaar wordt geschat, heb je na 7 jaar dus nog bijna 20 jaar waarin je winst maakt op je investering. Dit doe je deels in het besparen op je energie, maar ook door terug te salderen aan het netwerk wanneer je meer stroom opwekt dan je gebruikt.
Als consument staan energieleveranciers je toe om je jaarlijkse gebruikte en opgewekte stroom tegen elkaar weg te strepen. Wek je in de zomer meer elektriciteit op dan je zelf gebruikt? Dan kan je deze stroom in de winter, wanneer de zon minder schijnt, weer gebruiken. Houd daarbij wel in de gaten dat de meeste leveranciers een maximum stellen aan de stroom die je mag terugsalderen.
De verschillende types zonnepanelen
Zonnepanelen zijn in twee hoofdsoorten te onderscheiden: fotovoltaïsche zonnecellen die zijn opgebouwd uit een vaste stof en foto-elektrochemische zonnecellen die vloeistoffen gebruiken om zonlicht om te zetten in chemische energie. Voor huishoudelijk gebruik zijn fotovoltaïsche- of afgekort PV-panelen het populairst.
Ook PV-panelen zijn weer onder te verdelen in verschillende types:
- Monokristallijne zonnepanelen waarbij een enkel kristal op een ondergrond is gemonteerd. Herkenbaar aan hun egaal zwarte kleur zijn dit de PV-panelen met het hoogste rendement, maar ook het duurste prijskaartje.
- Polykristallijne panelen waarbij meerdere, grovere kristallen worden gebruikt. De gunstige prijs-rendementsverhouding maakt dit de meest populaire keuze.
- Amorfe of dunne filmpanelen zijn opgebouwd uit poeder in plaats van kristallen. Deze panelen zijn goedkoop en buigzaam, maar leveren daarvoor zeer veel in op het gebied van rendement.
De beste opbrengst uit je zonnepanelen
Om de opbrengst van je zonnepanelen te maximaliseren zijn er enkele basisregels:
- Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor een hellingshoek van 35° en wijk daar niet meer dan zo’n 15° van af.
- Kies voor voldoende oppervlak en de juiste kwaliteit panelen.
- Vermijd zoveel mogelijk schaduw van bomen en dergelijke.
- Het koelen van je panelen tijdens zonnige dagen kan opbrengstverhogend werken.
Zonnepanelen en de Nederlandse zon
Zonnepanelen zetten licht om in stroom. Belangrijk is daarbij dat het licht niet persé direct van de zon hoeft te komen en daarnaast ook niet gepaard hoeft te gaan met warmte. Het is echter wel zo dat een hogere concentratie van licht zorgt voor meer opbrengst, dus dat een zuid- of westdak per definitie meer rendement oplevert.