Hoe lees ik mijn energierekening?

Je energierekening bestaat uit verschillende variabele en vaste kosten. Onderaan deze afrekening zie je hoeveel je bij moet betalen of hoeveel je terugkrijgt. Het maandbedrag dat je betaalt voor je energie is immers een schatting van je jaarverbruik gedeeld door 12: de kans dat dit exact overeenkomt met je daadwerkelijke verbruik is klein. Je hoort je jaarrekening binnen 8 weken na afloop van een jaar toe gezonden te krijgen. Voor eindafrekeningen na een overstap of verhuizing is deze termijn 6 weken.

Je energierekening bestaat uit verschillende variabele en vaste kosten. Heb je deze weleens goed bekeken? Dan is je ongetwijfeld opgevallen dat de leveringskosten van gas een van de grootste kostenposten is.

Eenmaal per jaar of wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier ontvang je een speciale eind- of jaarafrekening waarin het totale verbruik van een contractperiode staat vermeld. Onderaan deze afrekening zie je hoeveel je bij moet betalen of hoeveel je terugkrijgt. Het maandbedrag dat je betaalt voor je energie is immers een schatting van je jaarverbruik gedeeld door 12: de kans dat dit exact overeenkomt met je daadwerkelijke verbruik is klein.

In de praktijk moet zo’n 25 procent van de Nederlandse huishoudens na het ontvangen van de jaarafrekening bijbetalen, terwijl de rest dus een (klein) bedrag terugkrijgt. Je hoort je jaarrekening binnen 8 weken na afloop van een jaar toe te zenden. Voor eindafrekeningen na een overstap of verhuizing is deze termijn 6 weken.

De energieprijzen en je meterstand

Afhankelijk van het type meter dat je thuis hebt moet je voor je jaarafrekening zelf de meterstanden doorgeven, komt er een meteropnemer langs of leest de leverancier op afstand je slimme meter uit. Het daarin gemeten jaarverbruik vormt, in combinatie met de samenstelling van je gein, de basis van het maandbedrag dat je de leverancier betaald. Moet je de meterstanden zelf doorgeven? Doe dit dan wel op tijd. Wanneer de leverancier zelf een schatting moet maken valt deze in 9 van de 10 gevallen nadelig voor je uit.

Aan welke voorwaarden moet de rekening voldoen?

Informatie die vermeld moet zijn op je energierekening is, onder andere:

  • de periode waarop de rekening betrekking heeft;
  • je verbruik in kubieke meters en/of kilowattuur;
  • de gehanteerde energietarieven;
  • het verbruik per tarief, indien in de periode van de rekening meerdere tarieven zijn gehanteerd;
  • de gespecificeerde vaste kosten zoals btw en netwerkbeheerkosten;
  • een totaalbedrag voor het verbruik in de periode waarop de rekening betrekking heeft;
  • het terug te ontvangen of bij te betalen bedrag.

Heb je zelf groene energie opgewekt? Dan moeten de details van eventuele teruglevering ook duidelijk vermeld zijn.

Het controleren van je eindafrekening

Na het ontvangen van een jaar- of eindafrekening is het altijd verstandig deze te controleren. Hierbij is het vooral zaak goed te letten op het genoteerde verbruik versus het verbruik dat je hebt doorgegeven of zelf hebt waargenomen. Houd daarbij in de gaten dat het normaal is dat het gasverbruik iets afwijkt van hetgeen je zelf gemeten of genoteerd hebt. Dit is het gevolg van hoogte- en temperatuurverschillen.

Je energierekening klopt niet. Wat nu?

Heb je je energierekening gecontroleerd en klopt er volgens jou iets niet? Bel dan allereerst de klantenservice van je leverancier om uit te leggen wat er fout is met je rekening. Is je probleem daarmee niet opgelost of nemen ze je klachten niet serieus? Laat je leverancier dan schriftelijk weten dat je niet akkoord bent met de nota zoals je deze hebt ontvangen. De precieze wijze waarop je dit dient te doen en de termijn waarbinnen je dit kenbaar moet maken vind je in de Algemene Voorwaarden.

Kom je er ook na een schriftelijk bezwaar niet uit met je energieleverancier? Dan kan je een klacht neerleggen bij de Geschillencommissie Energie & Water. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden op het moment dat je klacht ongegrond wordt verklaard, dus zorg dat je zeker van je zaak bent voordat je deze stap neemt.

Check de beste energie deals op jouw adres

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3

Check alle energie
deals op jouw adres

|
Alleen Samen Klein Middel Groot
2500
1000
kWh
m3